QvdD: Waar blijft onze ‘spree killer’?

Spree killer Finland (Foto: rechtenvrij)Dat was niet lekker wakker worden, dat verhaal over school massacres op pagina 2 (Sp!ts, 9 november). Wat is de journalistieke waarde hiervan? Wat wil de redactie hiermee?
Het is bijna een poging tot uitlokking. Je hoort er als beschaafd land niet echt bij als je nog geen school killings hebt meegemaakt. Als lezer ga ik ervan uit dat een krant zorgvuldig overweegt wat er in de krant komt en vooral ook, wat een stuk aan reacties teweeg kan brengen. Een krant heeft een eigen verantwoordelijkheid en moet deze ook nemen.

Jacob Jan Boiten, in een ingezonden brief aan de Spits (12 november 2007)

 1. 1

  Goed dat je hiernaar linkte, Spuyt! Ik was eigenlijk van plan om mijn gekochte wapens toch maar niet te gebruiken, maar door het plaatsen van dat linkje heb je me overtuigd.

  Tijd voor een university massacre, want de mensheid is overschat.

 2. 2

  @1: Dit is best een interessant experiment: in de V.S. of Finland is zo’n reactie waarschijnlijk genoeg om de interesse van AIVD te wekken – eens kijken hoe het staat met Nederland.
  Laat je het weten als je onverwacht bezoek krijgt, Bart?

 3. 3

  Volgens mij mis ik iets, want ik vond het artikel in het linkje niet echt zo schokkend. Het leek mij geen oproep tot geweld, maar ik heb het dan ook enkel vluchtig even kunnen doorlezen.

 4. 4

  Nou ja, het gaat er wat mij betreft meer om dat het een verkapte oproep is aan de media om niet alles te vermelden omdat dat copycatgedrag in de hand zou werken.

  Maar… Wat moeten we dan?

 5. 5

  Keihard ertegenin gaan. Grote reportage over hoe je aan een wapen komt, welk wapen het beste geschikt is om in hoog tempo mensen mee te vermoorden.

  Tactiek: bij de uitgang beginnen, en dan steeds dieper naar binnen werken? Is het mogelijk om alle nooduitgangen te blokkeren (liefst met landmijnen), zonder dat dat overdreven de aandacht trekt?

  Je doet het natuurlijk als schreeuw om aandacht. Hoe kun je die het beste genereren, zonder vantevoren al opgepakt te worden?

  Kortom, een stap-voor-stap doehetzelf schoolbloedbad. En gewoon alle boze reacties laten staan.

 6. 6

  Bart wordt nogal recalcitrant als het om dit soort dingen gaat. :-) Maar is er in de journalistiek ook niet al een soort afspraak zelfmoorden niet overdreven veel aandacht te geven?

 7. 8

  @6: Wat Abhorsen zegt. Wat de zelfmoorden betreft: het bescheiden onderzoek dat ernaar gedaan is, suggereert dat berichtgeving over zelfmoord inderdaad gevolgd wordt door een piek in het aantal zelfmoorden.
  Is die berichtgeving er niet, dan zijn die pieken er ook niet. Evenveel mensen plegen zelfmoord, maar ze spreiden het netter uit.

 8. 9

  Ach gut, die massacres in andere landen zijn dus ook vooraf gegaan door een artikel over geweldsuitbarstingen in het plaatselijke suffertje? Of zouden dat soort artikelen er niet al te veel mee te maken hebben en is de vrije verkoop van vuurwapens in die landen misschien een veel betere verklaring?