Quote van de Dag: Eerste levensbehoeften

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“De computer geldt ook voor Nibud als eerste levensbehoefte. Kinderen kunnen anders geen huiswerk maken. En het weekje vakantie valt onder als noodzakelijk beschouwde sociale participatie, net als bijvoorbeeld lidmaatschap voor een sportclub.”

Het SCP en het Nibud onderzochten eens grondig wat de gemiddelde Nederlander als armoede beschouwt. Nuttig, want de instituten bepalen gezamenlijk wat de definitie van armoede is in Nederland. De definitie van de organisaties kwam verrassend genoeg aardig overeen met hoe ‘het volk’ over armoede denkt.

Reacties (2)

#1 Peter

Ik dacht dat het SCP/Nibus juist stelde dat men het niet unaniem eens werd (zie rapport -pdf!)
Er worden deelnemers geciteerd:
– Ik vind armoede ook dat er gewoon geen brood op de plank is, dat mensen niet kunnen eten.
– Je kan als armoede ervaren dat je niet twee keer per jaar in het buitenland op vakantie kan, maar dat vind ik geen armoede.
– Ik ben zelf op mijn 55ste in de wao geraakt. Ik leverde 30% in. Nou, dan moet je dus gaan schrappen. [?] Dan moet je dus je huishoudboekje nemen en zeggen: ?Jongens, dit kan niet meer en dat kan niet meer?. En dan kan je zeggen: ?Dat is arm.? Nee, je kan ook zeggen: ?Wat ik had, was luxe.?

Armoede wordt door sommigen erg gerelativeerd. Neem deze:
– Ik vind het armoede als je je hond moet wegdoen omdat je hem niet meer kan betalen.
De mevrouw (33 jr. hoog inkomen) die dat zei, voegde er aan toe, dat als je arm bent, geen hond hebt maar er wel een wil, je maar in een dierenasiel moet gaan vrijwilligen.

Ofwel: heb je wat dan mag je het houden, heb je niks, dan krijg je ook niks.

  • Volgende discussie
#2 Ernest

Ik heb gemerkt dat arme mensen helaas juist vaak meer geld kwijt zijn aan deze dingen dan slimme mensen, want ze zijn vaak niet zo snugger – dat is vaak de reden van armoede, want “domme” handarbeid wordt slecht betaald of is er niet en heeft een lage status, dus proberen ze zich eraan te onttrekken en blijven ze in een uitkering.
Ze weten vaak niet hoe ze een computerprobleem moeten oplossen en dan kopen ze maar een nieuw apparaat. De boel crasht om de haverklap, doen domme dingen met virussen, ze sluiten verkeerde contracten af, etc. (Dat geldt ook voor hun mobiele telefoniegedrag.)
Het lijkt er wel eens op dat onze wereld niet meer geschikt is voor de mensen met een IQ onder de 90. Dat is triest. Het zijn er verdomde veel en ze horen erbij. Ze kunnen jouw en mijn kind of neef of zus of broer zijn.
Een pc en internet wordt volgens mij op veel scholen en zeker middelbare scholen, als vanzelfsprekend beschouwd. Het lijkt me dan ook bijzonder lullig, behoorlijk onpraktisch en slecht voor de ontwikkeling als je als leerling dan je vinger moet opsteken “Ik kan alleen vrijdag mijn werkstuk inleveren want klas 3 4 5 zitten morgen in het computerlokaal”.
Wat ik niet begrijp is waarom ook op VMBO-scholen die computers zo belangrijk zijn, waar leerlingen toch echt niet uitblinken in schriftelijke en cognitieve vaardigheden en vaak ook tot de armere mensen horen.
Het is dus een goede zaak dat de gemeente Amsterdam ze subsidieert.

  • Vorige discussie