“Journalisten hebben veel tegenwerking in de Arabische wereld. Maar wij nemen ook een andere positie in dan onze westerse collega’s. Zij zijn of politicus, of journalist – niet allebei tegelijk. Arabische journalisten vergeten die regel wel eens en worden activist. Maar als ik als activist schrijf, dan moet ik ook als activist ondertekenen.”
Hassan Rachidi, hoofd van het Marokkaanse bureau van satellietzender Al-Jazeera.
“Ik zie mezelf niet als activist. Ik ben een opinieschrijver. Bij nieuws moet je feiten en mening uit elkaar houden. Ik ben een paar jaar geleden opgehouden met nieuwsschrijven. Ik vond het een historische kans om mee te doen met de hervormingsbeweging in Egypte. Ik zou het zo weer doen. Van westerse journalisten kun je ook wel zien aan welke politieke kant ze staan. Ons probleem is dat we vechten tegen de ’rode lijnen’ en de censuur; het activisme wordt ons opgedrongen.”
Mona Eltahawy, Egyptisch journaliste die haar gedwongen vertrek bij de krant Asharq al Awsat ziet als onderdeel van een algeheel gebrek aan vrije media in de Arabische wereld.
“[Ik zal me] met elke vezel in [mijn] lichaam blijven verzetten tegen het opleggen van islamitische regels aan niet-moslims in Europa.”
Flemming Rose, na afloop van zijn eerste discussie met een islamitisch publiek, nadat hij als Chef kunst van Jyllands Posten de Mohammed cartoons plaatste in september 2005.
Reacties (3)
Dit is naar mijn idee een veel belangrijkere strijd dan de oorlog tegen het terrorisme, hier wordt uiteindelijk de ideologische strijd tussen democratie en despotisme uitgevochten.
Mona Eltahawy heeft gelukkig hier een enorme rel van gemaakt in de Arabische wereld.
De “onafhankelijke” arabische pers is voor een groot deel in handen van prinsjes met veel geld of zakenmannen met teveel tijd.
Amerikaanse toenstanden dus maar met het verschil dat in de VS journalisten niet zo hardhandig weggewerkt worden.
Als liberale journalist ben je alleen veilig bij de engels of franstalige pers in het MO, regionale onafhankelijke kranten of bij de media-outlets van prinsje Talal.
( Mona mocht uitgebreid haar verhaal doen en werd als heldin naar voren gebracht op een tv-zender in handen van een andere Saudische prins. Geeft maar aan hoe schizofreen dat koningshuis is)
Uh oh, wéér slecht nieuws: ‘The Egyptian parliament has passed a press law despite protests from journalists who have condemned it as repressive.’
Al Jazeera