Quote van de Dag: Paniek

“Laten we geen paniek veroorzaken nog voordat er één minuut is uitgezonden.”

Geert Wilders, over de zorgen die het kabinet, burgemeesters en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap bij voorbaat uitspreken over de anti-islamfilm die Wilders gaat uitbrengen. Hoe moet het dan wel volgens hem?

“Ik zou zeggen: Wacht eerst rustig de film af. Daarna kunnen we het er nog lang genoeg over hebben”.

Waarvan akte.

 1. 1

  In principe heeft hij hierin natuurlijk gewoon gelijk: het zou oneindig veel beter zijn als we met z’n allen rustig de boodschap afwachtten en er dan inhoudelijk op reageerden.

  Het probleem is alleen dat er nogal wat heethoofden rondlopen die niet op die manier tikken, en elke provocatie aangrijpen om met geweld om zich heen te slaan. Bovendien hebben we in deze niet alleen met Nederlandse moslims – waarvan ik niet verwacht dat ze massaal de boel gaan afbreken, hoewel we ook hier natuurlijk de nodige nutcases hebben – te maken maar, door de vele publiciteit, met landen als Iran waar dit soort zaken politiek uitgebuit wordt. Ik vind het niet gek dat overheden in stilte enige voorzorgen treffen. Alleen dat ‘in stilte’ schijnt er niet zo van te komen. Er heerst een beetje een “zandzakken-voor-de-deur” stemming op het moment…

 2. 4

  Waarom kunnen we het niet gewoon niet over de film van Wilders hebben? Laten we het gewoon ergens anders over hebben, ik weet niet, de economie of zo. En mocht de film van Wilders ooit uitkomen, dan zeggen we gewoon ‘o’ en gaan door met waar we mee bezig waren. Want het is volstrekt niet spannend wat voor film dat zal zijn:
  1. De Islam komt er slecht van af, en er worden nogal wat ‘taboes’ gebroken, d.w.z. dingen gedaan/gezegd waar moslims boos van worden.
  2. De film is kwalitatief matig, anders was Wilders wel regisseur geworden.
  3. De werkelijkheid van de film is niet de werkelijkheid zoals hij ‘is’, d.w.z. feiten worden verdraaid, het betoog is niet logisch, het morele kader niet universeel, etc.

  Het enige wat nieuws genereert is de mogelijke reactie, die juist opgeroepen wordt door de aandacht hiervoor. Ik vind het alvast niet boeiend, die film, wie volgt?

 3. 5

  Wilders heeft alleen maar baat bij heel veel heethoofden, en probeert alleen maar als “redelijk” over te komen met deze uitspraak.

  Je kunt best kritiek hebben op de islam en religie in het algemeen, maar de toonzetting van Wilders is gewoon gericht op het uitlokken van reacties. Kijk liever naar de waardigheid en rationaliteit van een Richard Dawkins.

 4. 9

  @8: bedoel je dat Geert genuanceerd gaat worden? Dat zou pas nieuws zijn!

  Anti-koran vind ik zelf overigens nog dommer dan anti-islam, omdat je daarmee toegeeft aan de radicale islamisten, die immers een letterlijke interpretatie voorstaan (maar daar weer wel hun eigen draai aan willen geven).

 5. 10

  Over welke film heeft iedereen het toch de hele tijd? Ligt het aan mij dat ik, kennelijk als enige Nederlander (en Syriër wat dat aangaat) die film gemist heb?

  En heethoofden? Dan denk ik tegenwoordig toch vooral aan paniekzaaiers als de ministers van Buitenlandse, Binnenlandse en Algemene Zaken, en anderen die crisis en ander oproer kraaien.

  Eigenlijk hoeft er geen film meer gemaakt te worden door Wilders, de reacties op een eventuele film kunnen namelijk nooit zo duidelijk de toegenomen absurditeit in dhimmiteit laten zien, als de reacties op de niet-film al hebben gedaan.

  En interessante films over de koran en de islam zijn overal op het internet te vinden, aan wat over dit onderwerp al is gezegd en geschreven, is sowieso nog weinig toe te voegen.

  Enfin, het is wachten op het jongetje dat terecht roept dat de keizer geen kleren aan heeft (bijvoorbeeld door eens te roepen ‘maar er is toch helemaal geen film?’)