Quote van de Dag: Leon de Winter stopt

Na 11 september 2001 ben ik een beetje gek geworden. Gek van zorgen om onze toekomst, gek van liefde voor mijn vrouw en mijn kinderen.(…) De afgelopen jaren heb ik duizenden columns, blogs en artikelen geschreven. Niet alleen voor Elsevier schreef ik, maar ook voor buitenlandse bladen. Ik ben uitgeput.(…) En ik heb dus besloten, o paradox, om voorlopig mijn columnisten- en bloggerswerk te staken.

Leon de Winter, die met zijn rabiate stellingnames ook op GeenCommentaar een veelbesproken figuur was, stopt met het volgen van de actualiteit en dientengevolge ook met het schrijven van zijn in gal gedoopte columns bij Elsevier.

Beste Leon, we zullen je missen. Niet om je raffinement. Niet om je lijntjes met Ayaan en Afshin. Niet om je deskundigheid en ook niet om je literaire kwaliteiten. Nee, we zullen je missen als klaterende bron van ergernis en vermaak, want elke samenleving heeft een nar nodig. We zijn dankbaar dat je die rol vrijwillig en met overtuiging op je hebt genomen.

Welnu Leon, leg het ons nog één keer uit, opdat we niet vergeten:

Maar de krachten van de duisternis zijn nog springlevend, en het is aan ons om die te bestrijden. Daartoe hebben we het vermogen ? als we ons niet door geïnstitutionaliseerde en geïdeologiseerde vormen van schijterigheid en opportunisme laten tegenhouden.

De radicale vorm van de islam, een lachwekkende variant van primitief denken, is geen partij voor onze creativiteit, ons individualisme, onze technologie, samenlevingsvormen, zolang we in het besef leven dat, meer nog dan alle zonnen bij elkaar, schoonheid, wetenschap en liefde onze kosmos verlichten.

 1. 7

  Weer een columnist die inziet dat zijn extreme stellingname niet langer houdbaar is.
  Liever dan toegeven dat hij het al die tijd mis had, geeft hij nu de pijp aan
  Maarten.

 2. 11

  Blij dat de mensen hier van een eerlijke hartenkreet gewoon weer een economisch belang weten te maken. Als ik niet beter wist, zou ik bijna denken op een naar links leunend forum beland te zijn, want ja, mensen die zo denken, vertalen alles wat van waarde is in geldswaarde, zoals dus ook hier.

  En wat een armoede, een afwijkende opinie zien als iets om je aan te ergeren, in plaats van een mogelijkheid om je geest te slijpen.

  Ik zal Leon de Winter missen, al is het maar omdat andere geluiden dan de door iedereen al voortgebrachte, veel te weinig worden gehoord.

 3. 12

  De wereld is voor jou een bron van veel geluk, Ernst, er zijn namelijk veel meer dwazen (De Winter cs) die onzin produceren dan dat er wijzen (Ernst cs) zijn die dwaasheden kunnen begrijpen.

 4. 13

  “zou ik bijna denken op een naar links leunend forum beland te zijn, want ja, mensen die zo denken, vertalen alles wat van waarde is in geldswaarde, zoals dus ook hier”.

  Zo leer je nog eens wat nieuws: links = (te?)kapitalistisch.

 5. 14

  Het internet houd niet op met me te verbazen wie je er soms allemaal tegenkomt. Linkse mensen vertalen alles naar geldwaarde? Zelfs als je teveel de Winter hebt gelezen en zijn onzin kan ik me inzien hoe iemand aan zo iets totaal onzinnigs komt. Behalve dat het redelijk tegenstrijdig is met het linkse gedachtegoed is het ook zo’n extreme generalisatie dat je die op geen enkele politieke richting kan toepassen. Zelfs rechts niet (waar hij eerder zou thuis horen :P).

  Overigens nooit begrepen waarom je blij moet zijn met haat-zaaiers en opinies die volgens jouw schadelijk zijn alleen maar omdat ze anders zijn? Er is een groot verschil tussen vrijheid van meningsuiting en domweg blij zijn met alles wat iemand zegt.

 6. 15

  @13/14: “Links” werd in het verleden nogal eens beschuldigd van met geld smijterij. Het gevolg is dat “Linkse” mensen tegenwoordig snel geneigd zijn om finacien door te rekenen, om aan te tonen dat ze wel degelijk financieel verantwoord zijn. “Rechts”, dat zich intrinsiek financieel verantwoord voelt, beroept zich gewoonlijk op zijn reputatie en hoeft zelden zelf financiele verantwoording af te leggen en kan alles af doen met het (niet of slecht onderbouwde) argument dat het weer een dure linkse maatregel is.

  Of dat is een theorie van me.

 7. 16

  Tja, wanneer is een log ‘links’?

  Een hoop reacties over hoe slecht de columns van de Winter wel niet zijn, maar nergens een inhoudelijk puntje van kritiek op die columns.
  Welk van zijn stellingen deugt niet, en waarom niet?
  En passant worden ook Ellian, Ernst en ‘rechts’ nog even afgeserveerd, zonder enige onderbouwing.

  Ik vind dat wel behoorlijk neigen naar links ja, hoewel ik de gebruikelijke verwijzing naar de 2e wereldoorlog nog niet ben tegengekomen.