Quote van de Dag: Eddy Terstall

Ik was geïrriteerd omdat er van de partijtop geen reactie kwam op Ehsan. Ik vond dat hij geholpen moest worden, rechts trok aan hem. Door de stalinistische toon van mijn e-mail aan bevriende partijgenoten, wilde ik de apparatsjikcultuur van onze partij laten zien, dat drumband-achtige.(…)

Er is weinig zelfvertrouwen bij die [moslim, red.] gemeenschap. Over christenen zeiden we ook dat die achterlijk zijn, maar met die groep ging het economisch niet slecht. Het is ook niet zo dat je niks over de islam kunt zeggen. Iedere moslim in Nederland zal beamen dat de islam zoals beleden in Saoedi-Arabië en Pakistan, achterlijk is. Heel veel moslims zullen beamen dat het achterlijk is om je vrouw te slaan of geweld te gebruiken tegen ongelovigen.

Eddy Terstall legt in een interview met NRC uit dat hij eigenlijk de apparatsjikcultuur van de PvdA aan de kaak wilde stellen met zijn correspondentie met Ehsan Jami. Jami is oprichter van een comité voor ex-moslims en raadslid voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg. Berichten hierover leverden de PvdA en Terstall, schrijver van een manifest voor vrijheid van meningsuiting, veel kritiek op.

 1. 1

  Klinkt als damage-control.

  “Iedere moslim in Nederland zal beamen dat de islam zoals beleden in Saoedi-Arabië en Pakistan, achterlijk is.”

  Ik denk het niet.

  “Heel veel moslims zullen beamen dat het achterlijk is om je vrouw te slaan of geweld te gebruiken tegen ongelovigen.”

  Ik denk het ook.

 2. 2

  De opmerking van Terstal “Door de stalinistische toon van mijn e-mail aan bevriende partijgenoten, wilde ik de apparatsjikcultuur” maakte niet veel indruk op mij.
  Zie overigens overigens geen toegevoegde waarde van de link naar borstklopperige stukje uit Elsevier.
  Een ander deel van de damage control (is dc overigens verwerpelijk?), het stuk van Wolfson/Koole boeide me meer.

 3. 3

  @Troebel: Wie klopt zich op de borst in dat Elsevierstuk? Was simpelweg het eerste zoekresultaat over de emailwisseling. Een ieder die niet weet wie Ehsan Jani is en wat het probleem is, kan door dat stuk toch wat bijgepraat worden?

  Misschien moet Terstall eens een manifest schrijven over het de-apparatsjikiseren van de PvdA, in plaats van twee boodschappen -waarvan één in een diepere laag- in één mail te sturen.

 4. 4

  Borstklopperig is overdreven, maar het is niet duidelijk wat Elsevier in de telefonische reactie vernam en wat ze uit andere publicaties bij elkaar geknipt/plakt hebben.