Quote van de dag: Zoals het vrijdag ging, kan het niet verder

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

‘Zoals het vrijdag ging, kan het niet verder. We zijn bezorgd om Italie’, klonk het dit weekend in de Europese wandelgangen. De heftige koersschommelingen geven aan dat het marktvertrouwen in Italië snel daalt. Wat zorgwekkend is, want de komende maanden moet Rome op de markten bijna 70 miljard euro lenen om de enorme staatsschuld af te dekken. Volgens het Duitse Die Welt zou de ECB daarom werken aan een verdubbeling van het noodfonds tot 1.500 miljard euro.

Deze quote “van de wandelgangen” komt uit de Standaard van vandaag. Griekenland was om te oefenen, nu komt het echte werk: Italie, Spanje en Ierland. Iedereen is gefocused op de oorzaak van de schulden in Griekenland, maar dat is niet het echte probleem: het is een systeemcrisis van de Euro. Zie ook de twee andere posts over Europa vandaag. De mantra van de eurosceptici over de structurele euroscepsis en De euro: de vermarkting van een ideaal over de structurele problemen met de Euro. Bij elke crisis worden steeds noodmaatregelen genomen, voor echte oplossingen is geen meerderheid. Een ding is zeker: zo kan het niet verder.

Reacties (7)

#1 pedro

Iedereen is gefocust op de Euro, maar de dollar heeft het net zo zwaar, alleen kunnen ze daar de schuld niet bij individuele staten leggen.

  • Volgende discussie
#2 Michel

@1 bedoel je dat de dollar overgewaardeerd is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 xx

Is er een crisis met de munt? De rente is laag, de koers hoog, de inflatie laag…. Volgens mij doet de munt z’n werk goed, helemaal vergeleken met haar concurrentie. De Euro is swerelds meest voorkomende devies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

@2: vooral bedoeld om er op te wijzen, dat ook in de VS staten elkaar soms te hulp moeten komen en dat dat gebeurt zonder meteen de dollar ter discussie te stellen of zonder dat voor wordt gesteld om staten uit de dollarzone te stoten.

@3: precies. Het vertrouwen in de Euro is internationaal heel erg groot. Er wordt alleen binnen sommige landen van de Eurozone aan getwijfeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Michel

@2 Het verschil met de US is juist heel instructief om te begrijpen wat er mis gaat met de Euro:

De staten komen elkaar niet te hulp, maar de centrale (federale) overheid. Het werkt daar juist wel goed. Ik geloof dat Krugman al eens een vergelijking heeft gemaakt met Portugal of Griekenland en Nevada. Nevada heeft ook tekorten, maar niemand gaat daardoor twijfelen aan de dollar. Dat komt door:
1. centale overheid geeft steun
2. veel mensen die in Nevada leven krijgen geld (pensioen, salaris, etc) van de federale overheid of van andere staten. Die hebben nergens last van en blijven gewoon geld uitgeven.
3. De economieen zijn meer gelijk
4. Er is coordinatie op economisch gebied (FED, Centrale overheid)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

@5:

De staten komen elkaar niet te hulp, maar de centrale (federale) overheid

Ja, dat bedoelde ik. De Amerikaanse staten hebben echt voor één munt gekozen, met alles wat daar bij hoort, in goede en slechte tijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 cerridwen

Er is op zich een vrij eenvoudige oplossing als het alleen om de Euro zou gaan: laat de ECB geld lenen namens de lidstaten in de Eurozone. Geen spread in rentes meer. Wel een iets hogere rente voor ons, maar er hoeft geen land meer failliet. Dit is in feite wat er in de VS gebeurd. Daar mogen staten overigens geen begrotingstekort hebben, met als gevolg pro-cyclisch financieel beleid: als het slecht gaat wordt er gekort op de voorzieningen, waardoor het alleen maar slechter gaat. Maar dat terzijde.

Je lost er de structurele problemen van een land als Griekenland niet mee op, dus waarschijnlijk kan dit alleen als je ook de interne ingrijpmogelijkheden vergroot.

Als echter ook grote landen als Italië en Spanje in de problemen komen, zul je het toch in deze richtint moeten zoeken.

  • Vorige discussie