Quote van de Dag: Vrouwen aan het werk

Ahmed Aboutaleb (Flickr/Roel1943)

Het kabinet gaat vrouwen niet dwingen meer te werken, maar ik wil wel zeggen: we hebben ze hard nodig.

Aldus Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week, bij de instelling van de Taskforce Deeltijd Plus. Deze Taskforce moet met name vrouwen met kleine deeltijdbanen gaan stimuleren om meer uren te werken.

Arbeidsparticipatie gaat me aan het hart, maar er is meer tussen hemel en aarde.

Aldus Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige week, tijdens een discussie over het kabinetsvoorstel om de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders af te schaffen. Vrouwen in de bijstand met kinderen jonger dan vijf jaar hoeven bij aanvaarding van het voorstel door de Tweede Kamer niet langer te solliciteren naar werk.

 1. 1

  Maar daarmee zijn we er nog niet.
  Want vrouwen kiezen nog altijd voor de ‘zachte sector’ die minder betaalt. Zo’n oplossing is dus maar een druppel op de gloeiende plaat.
  Vooral als we het voorstel van de FVN volgen, dat mannen en vrouwen een gelijke werkweek (van vier dagen) moeten hebben.
  De ‘betaalbaarheid van voorzieningen die in gevaar komt’ waar Aboutaleb het over heeft, blijft dus.

 2. 2

  Ik zeg nog tege me vrouw: Mot jij niet eens aan het werk?
  Nou, zegt ze, het ene werk daddik ambieer wordt beset gehoue door erfelijke belaste familie. Terwijl ik dar heel geschikt voor ben. Assik de septer in de kueken kan zwaaie, dan kan ik dat in elk willekeurig paleis ook.
  En wat is dat andere werk dan, vraag ik nog.
  Zegt ze: Dwars door het glazen plafond, de hoogste topfunctie die er is.
  Mijn vrouw is een topwijf, dus ik zeg, dan solleseteer daar toch op?
  Zegt zij: Maar beertje vamme, je weet toch daddik hoogtevrees heb?
  Heb ik toch stieken eeb brieffie geschreven nar de Tasfors. Dat mijn vrouw volledig beschikbaar is.
  Krijg ik vandaag antwoord: uw vrou is een vrouw? Dan hebben we aan volledigheid niks, wij zoeken alleen vrouwen voor deeltijdfunksies.
  Ik zal mijn lief maar niet vertelle dat ze maar half meetelt.

  En het

 3. 3

  Wat zou er mis zijn met 4 dagen van 9 uur?
  De meeste mensen werken toch al niet veel langer; ze zijn hooguit langer aanwezig.
  Scheelt wat files.
  Dat gezever over totale werkgelegenheid en langer doorwerken houdt over een paar jaar weer op:
  De economie vertoont altijd golfbewegingen.
  Dan moeten we weer iets uitvinden om grote aantallen werknemers te dumpen.
  Maar dat zal dan de door de christenen en nog wat onverlaten gesteunde versoepeling van het ontslagrecht niet zo’n probleem zijn ;-)