Quote van de Dag: Vechten geen primaire taak

[qvdd]

De politie moet zorgen voor veiligheid, vechten is geen primaire taak van de agenten

Volgens Samiullah Qatra, de hoogste politiebaas in Kunduz is het geen primaire taak van de door Nederland opgeleide agenten om te gaan vechten, waarmee hij het GroenLinks-sprookje van de niet-vechtende Afghaanse politieman doorprikt. Ze moeten namelijk wel vechten, alleen niet “offensief”. Zodra de Taliban aanvalt moeten ze de locatie verdedigen tot er versterking is. Daarbij doen ze ook “zelfverdedigend” mee met acties tegen de Taliban. Daar delen ze dan waarschijnlijk de thee uit in de gevechtspauzes. Of zoiets.

 1. 1

  Natuurlijk zullen de opgeleide agenten moeten vechten.
  Ten eerste worden agenten voortdurend aangevallen door de Taliban. Recruteringscentra zijn doelwit nummer 1. Dus zullen de agenten uit noodweer maar ook uit zelfverdediging moeten vechten.
  Ten tweede valt de Taliban ook burgers aan. De meeste burgerslachoffers vallen door de terreur van de Taliban. De taak van een agent is ”to serve and to protect”. Ze zullen ook moeten vechten om burgers te beschermen tegen de terroristen.
  Ten derde is de Taliban een verklaard tegenstander van het huidig regime dat ze ten val wensen te brengen. Het is dus ook taak van de agenten om pro-actief achter de Taliban aan te gaan.
  Het is dan ook onvermijdelijk dat agenten in Afghanistan zullen vechten, het maakt niet uit wat er met Nederland als instrctuer en opleider wordt afgesproken. De realiteit van Afghanistan is sterker dan de theorie van Groen Links.
  Zolang Groen Links de theorie voor de feiten laat gaan zullen ze een eeuwige oppositiepartij blijven. Helaas!

 2. 2

  Mevrouw Sap wou zich profileren. En da’s gebeurd. Kan verder iedereen naar huis, Halsema is vergeten, Peters kan d’r hubbie gaan subsidiëren, Dibi kan weer verder twitteren…

  Of had GL een diepere bedoeling? Humaan, verbeter-de-wereld, maatschappelijk, bevlogen, links, groen…? Neeeeeeh. Bejje gek.

 3. 3

  @2: dit had idd niks met idealen te maken, maar was gewoon pure realistische machtspolitiek volgens de beste principes van Macchiavelli. Om uit één enkele beslissing de conclusie te trekken, dat er geen idealen bij GL meer zijn, lijkt mij echter een beetje overdreven.

  Sic transit gloria mundi. Toen de PvdA wegens Afghanistan de stekker uit het vorige kabinet trok, werd hen verweten, dat zij hun idealen boven hun verantwoordelijkheid stelden. Nu GL het precies andersom doet, is het ook niet goed.

 4. 4

  @3: Het is natuurlijk nooit goed, maar GL was wel erg naïef als ze dachten dat er enige garantie was dat aan hun voorwaardes voor instemming zou worden voldaan. In die zin kun je dus maar twee mogelijke conclusies trekken:
  -de Kamerleden van GL (Ineke van Gent uitgezonderd) waren grenzeloos naïef toen ze voor de missie stemden.
  -ze wisten eigenlijk wel dat die garanties onmogelijk waren, maar houden hun kiezers voor de gek door ze toch te eisen.

  Wat denk jij?

 5. 5

  @4: ze waren niet naïef, want ze wisten, dat die eisen onvervulbaar waren, en ze probeerden hun kiezers voor de gek te houden, maar die hebben dat ook wel door. Ze deden het om zichzelf tegenover CDA en VVD als geschikt om mee te regeren te presenteren.