Quote van de Dag: Trots op onze voorvaderen

[qvdd]

Dit is een vlag die in de zeventiende eeuw op onze VOC-schepen wapperde en waarmee de Watergeuzen Den Briel terugveroverden op de Spanjaarden. De PVV is trots op onze voorvaderen, maar het zijn zeker geen NSB’ers.

De PVV-fractie is in opspraak geraakt omdat ze de oranje-wit-blauwe prinsenvlag, een variant op onze nationale driekleur die sinds de Tweede Wereldoorlog vooral met de NSB wordt geassocieerd, in een werkkamer heeft gehangen.

Misschien een tip voor de PVV-fractie: Het hakenkruis stond vroeger ook voor iets heel anders!

 1. 1

  Tja,
  Dat rood is ook alleen maar in de vlag gekomen omdat we de Franse revolutionaire met open armen wilden ontvangen. Toen hebben “we” maar snel dat lelijke, prinselijke, oranje vervangen door het rood van de Franse revolutie. Dat is ook niet iets dat echt verheffend heeft uitgepakt.
  Maar goed, zoals Joost al aangeeft, kan elk symbool hergebruikt worden en van een nieuwe en geheel andere lading worden voorzien.

  A.J.

 2. 3

  “De PVV is trots op onze voorvaderen, maar het zijn zeker geen NSB’ers”

  Ze gebruiken een NSB vlag, een NSB symbool (meeuw) en ze schoppen net als de NSB tegen minderheden aan (moslims en andere niet westerse allochtonen i.p.v. joden) maar het zijn geen NSBers ??? Wel als dat zo is dan ben ik een 3 meter lange Sinterklaas met een paarse baard. PVVers zijn ten minste NSB achtig.

 3. 5

  @1: het oranje is nooit vervangen door het rood, want oranje is nooit de officiële wettige kleur van de Nederlandse vlag geweest. Na eeuwen van strijd (tussen m.n. prinsgezinden en patriotten) werden de precieze kleuren van de vlag in 1937 wast gelegd en zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

  Oranje blanje bleu was de vlag van de Unie van Utrecht (de 7 provinciën), maar was minder dan een eeuw later al merendeels vervangen door rood wit blauw. In de vorige eeuw was er één beweging, die weer voor oranje wit en blauw pleitte, en op aandringen van die beweging is er een eind gemaakt aan de twist. Sindsdien zijn de kleuren officieel en wettig rood wit en blauw. Mensen die sinds 1937 nog anders beweren moeten lopen de kans, dat hun mening niet vergeleken wordt met de mening van die beweging. Wie die vlag in zijn kamer ophangt, doet hetzelfde als die beweging in de vorige eeuw.

 4. 6

  “lopen de kans, dat hun mening niet vergeleken wordt”

  Hmm. Ze moeten uitkijken dat de mening niet vergeleken wordt met (waar #3 ook al op wijst). Ze lopen de kans dat hun mening wel vergeleken wordt met.

 5. 7

  “werden de precieze kleuren van de vlag in 1937 wast gelegd en zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw”

  Fout, het besluit was al genomen in 1933, maar de koningin wilde in 1937 pas overstag.

 6. 10

  Maargoed. Ik wist tot gisteren ook niet dat de prinsenvlag een NSB symbool is. Wist uiteraard wel van de vlag af als van de prinsgezinde. Misschien wordt het maar tijd dat we onze nationale symbolen maar gewoon terugkapen van die malloten, want die dit is wel jammer natuurlijk.

 7. 11

  @9: leuk voorstel om nog meer kleuren in de discussie te betrekken.

  @10: ons nationale symbool heeft de kleur helder vermiljoen. De NSB deed daar vorige eeuw moeilijk over op dezelfde gronden, die wout in #9 aanstipt. Ze wilden geen rood in de vlag.

 8. 12

  @ 3
  Eigenlijk is het meer MNSB.
  De M staat voor mongoloïde:

  Je als NSB gedragen en het niet zijn is toch wel erg dom ;-)

  Maar wat mij eigenlijk het meest in verwarring brengt is trots zijn op de voorvaderen en Erasmus (op z’n zachts uitgedrukt toch een sympathisant van het humanisme) links laten liggen.

 9. 14

  Wel knap dat xx @7 wel weet hoe het vastleggen van R-W-B gebeurde, maar xx @10 niet dat de NSB met O-W-B ging lopen. Interessant die selectieve historische detailkennis. Ik ben benieuwd of xx ook weet welke vlag het racistische regime van Zuid-Afrika voerde tot de apartheid werd opgeheven en wie er tegenwoordig vooral met O-W-B zwaait?