“Ik heb begrip voor de mening die veel mensen hebben over excessieve beloningen.”
Zijn eigen beloning had echter niets met grote bonussen voor te hoge risico’s te maken, stelt hij.
“Dat is niet te vergelijken. Daarbij raakte mijn regeling ABN niet, zij werd uitbetaald in aandelen die waren betaald door de aandeelhouders van Fortis, Santander en RBS. Onder die omstandigheden had ik er geen moeite mee het geld aan te nemen.”
Voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink in de Financial Times (vertaling in het NRC Handelsblad). Hij meent het ook nog. De beste man kreeg 30 miljoen mee bij de verkoop van de Nederlandse bank en snapt niet dat dat alle bonussen voor iedere normale Nederlander een pot nat zijn. Hoe heeft zo iemand een bank kunnen leiden?
Reacties (9)
Ongelooflijk. Denkt hij nu echt, dat we vergeten zijn welke bonussen hij in de aan de verkoop voorafgaande jaren bij het verlieslijdende ABNAmro in zijn zak stak?
Dit is nog niks voor Groenink. Die man is zelfs voor Nederlandse begrippen een enorme hork. In De Prooi valt te lezen hoe hij met zijn lompheid meerdere grote deals om zeep heeft geholpen.
De heer Rijkman Groenink geeft blijk van een groots sociaal hart hoewel hij telkens door journalisten enz in een kwaad daglicht is gesteld. Hij heeft zijn uiterste best gedaan voor de ABN Amro bank toen hij topman was, ook naar de medewerkers was hij altijd zeer royaal, bescheidenheid en innemendheid zijn woorden die hem typeren. Krachtdadigheid en sterk als bestuurder op het juiste moment toen hij de bank op sleeptouw nam.
Later heeft hij, ondanks dat hij slachtoffer was van alle valse aantijgingen nogmaals welwillend zijn diensten aangeboden, en zonder een blijk van enig welverdiend respect zijn die van de hand gewezen.
@3: prachtige satire.
Een zakkenvuller die zich als een echte zakkenwasser gedraagt.
Meneertje Groenink en zijn vriendjes bij andere banken zijn verantwoordelijk voor de chaos in de financiële wereld met als gevolg een wereldwijde crisis.
@3 leuk verhaal maar dat geloven ze alleen in laren en omgeving.
@5 De overheid van de VS is verantwoordelijk door banken er toe aan te zetten (die dat voorstel natuurlijk graag overnamen) om creditcards en hypotheken aan de zogenaamde nina (no income no assets) te verlenen.
Daar heeft Groenink echt helemaal niets mee te maken. Of hij vriendjes heeft die dat wel hebben kan ik en stichting milieunet niet beoordelen.
Erg droevig dat st milieunet hier zich zo profileert trouwens. Is dat gebruikelijk om op de persoon af te reageren? wat dacht je van de raad van bestuur of Wim Kok bij ING? Of ben gefrustreerd dat klimaatverandering meer marketing is dan feit?
Topbankiers verdedigen bonussen
ANP | Gepubliceerd op 08 september 2009, 15:29
Laatst bijgewerkt op 08 september 2009, 15:36
FRANKFURT –
Enkele topbankiers hebben dinsdag de bonuscultuur bij banken verdedigd in antwoord op groeiende geluiden dat politici de bonussen in de bankwereld willen aanpakken. ,,We zijn tegen een absoluut plafond voor beloningen”, zei Walid Chammah, een hoge bestuurder bij de Amerikaanse bank Morgan Stanley.
Volgens bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank kunnen banken moeilijk zeer goede bankiers laten lopen. ,,De strijd om talent is volop aan de gang. De vraag of we iets geleerd hebben, richt zich te veel op de bonussen en laat andere aspecten onderbelicht.”
De bankiers deden hun uitspraken tijdens een tweedaagse bankenconferentie in Frankfurt.
Kijk mijn reactie bij 7 is duidelijk.
De hoge bankiers die het echt goed kunnen weten zeggen dat het met talent te maken heeft. Een bankier is minder prestatiegericht en minder gedreven bij minder bonussen. Het talent kan alleen ontplooid worden bij financiële prikkels.
@6:
Dat is maar een halve waarheid. Ze hoefden dat niet te doen. Ze werden alleen verplicht om dat bij iedereen of bij niemand te doen en mochten daarbij geen verschil meer maken tussen mensen uit verschillende woonbuurten.