Quote van de Dag: Nederland in G20?

“De president heeft aangegeven zeer veel waarde te hechten aan onze inbreng. Het is niet voor niets dat Obama ons land persoonlijk heeft uitgenodigd volgende week aan te zitten bij de G20 in Pittsburgh. Bij het afscheid zei hij dat hij een absoluut voorstander is dat Nederland bij de G20 betrokken blijft en dat hij zich daar ook voor zal inzetten.”

Prins Willem Alexander en Prinses Máxima hebben ‘het idee’ dat Obama Nederland graag permanent in de G20 van grootste wereldeconomiën zou willen zien. Eigenlijk is het al vreemd dat de [url=http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29]16e economie van de wereld niet in de G20 zit[/url].

 1. 1

  Ik vind het vreemder dat wij de 16e economie zijn. Nota bene boven “ons Indië” waar toch iets meer mensen wonen.

  En dan zeggen ze dat misdaad niet loont. Gemene pikkedieven waren we vroeger.

 2. 4

  En Argentinië zit wel in de G20 terwijl die de 30ste economie ter wereld is!
  Overigens is het Latijns-Amerikaanse continent maar door 3 landen vertegenwoordigt. Europa door 4.

  De kroonprins zei eerder tijdens bezoek aan New York dat Amerika mede groot is geworden dankzij door Nederlanders geïmporteerde verworvenheden als vrijheid, gelijkheid en nog iets (ben ’t even kwijt…. oh ja, tolerantie).

  Maar ja, dat zijn geen keiharde economische producten. Aleen met een flink aantal vierkante meters grondbezit en politieke en economische dominantie verweff je je een plaats in de G2O.
  De kroonprins kan dus straks aan de slag: zijn roots-landen inpikken (Frankrijk en Duitsland) en België en Luxemburg terugvorderen. Dan komen we er wel….

 3. 6

  @5: Ja zo kan ik het ook, Mexico bij Zuid-America tellen als het uitkomt, maar verder Midden-Amerika buiten beschouwing laten als het op het aantal landen aankomt (dat zijn er voor Latijns-Amerika 21). Doen we verder even alsof alleen de grote Antillen meedoen.

  Verder de oppervlakteverdeling: (LAM: 21,069,501 km², EUR: 10,180,000 km²), bevolking: (LAM: 569 million, EUR: 731,000,000). Dan lijkt me een 3:4 verhouding niet nadelig voor Europa.

  Toegegeven, er zijn continenten die er nog bekaaider vanaf komen (Afrika bestaat niet volgens de G20), dus het blijft een erg arbitraire samenstelling, die eigenlijk op geen enkel objectief criterium (BNP, universele vertegenwoordiging) te verdedigen is.

 4. 7

  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Duitsland
  Europese Unie
  Frankrijk
  India
  Indonesië
  Italië
  Japan
  Mexico
  Rusland
  Saoedi-Arabië
  Turkije
  Verenigd Koninkrijk
  Verenigde Staten
  Zuid-Afrika
  Zuid-Korea

 5. 9

  Dat Nederland eventueel 20e lid wordt heeft te maken met het geld dat wordt overgemaakt aan de IMF en de Wereldbank, en waarover we volgens Bos niet mee kunnen praten (bron: wikipedia)

 6. 10

  @6: Afrika telt niet mee, op Zuid-Afrika na dan.
  Wat dat betreft mag die hele G20 wel eens herzien worden. Er zou minstens een vertegenwoordiging van dat continent in de G20 moeten.

 7. 12

  @11: Juist, dat zou al een stuk beter staan. Wat ook kan is minimaal de drie “rijkste” landen uit Afrika er in. Naast Zuid-Afrika zouden dat dan Nigeria en Algerije moeten zijn?

 8. 14

  @12/13: Volgens het GDP lijstje zouden dat Zuid-Afrika (#32), Nigeria (#41) en Egypte (#49) moeten zijn, maar Algerije was niet zo slecht gegokt, die staan op #50, volgens het IMF. Als je het lijstje van de Wereldbank gelooft, komt Algerije zelfs voor Egypte.

  Welk lijstje heeft eigenlijk de basis gevormd voor de G20?

  Verder wel een beetje vaag dat tweesporenbeleid van de EU. Van de ene kant de EU als lid, maar daarnaast ook lidstaten van de EU als apart lid. Op die manier lok je natuurlijk ook uit dat de EU naar buiten toe verdeeld optreedt.

 9. 17

  @13 en @14:
  Nou zit ik normaal gesproken overal vreselijk naast, maar in dit geval wijs ik er op dat in de GPD-lijst die ik uit de link in het artikel haal alleen het IMF Algerije als 4e Afrikaans land heeft staan. De Wereldbank en de CIA-lijst laat Algerije volgen na Zuid-Afrika en Nigeria.
  Dat lijkt me niet alleen maar gegokt…

  Als de G20 dan toch ‘unie’s’ laat mee doen, laat die clubs dan de deelname rouleren.
  Om het een beetje eerlijk te houden zou de V.S. dan alleen een paar staten moeten afvaardigen. ;-)

 10. 18

  Uit mijn herinnering:
  De G20 was een idee van Clinton. Hij wilde naast de G7 (nu G8) een club waarin ook opkomende economieen zouden zijn vertegenwoordigd en een betere geografische spreiding. Als je alleen af zou gaan op de grootte van de economie dan zouden er (te) veel landen uit Europa in komen: Spanje en Nederland ook dus.
  Waren wij natuurlijk niet zo heel erg blij mee dat we niet mee mochten spelen, maar er is ook niet echt hard (openlijk) geprotesteerd door Nederland.

 11. 19

  @18: In de tijd van Clinton was dat misschien ook niet zo’n probleem, toen werd er in die club ook nog wel wat rekening met anderen gehouden (en met Clinton was Nederland toch eigenlijk ook wel vertegenwoordigd).

  Waarschijnlijk heeft Nederland destijds niet bedacht dat regeringsleiders wisselen en dat er nu (of tot voor kort) in veel grote economieën een nogal autoritaire en vaak meer nationalistische regeringsleider zit (Putin, Bush, Berlusconi, Sarkozy), waardoor deelname toch belangrijker wordt, om je belangen verdedigd te zien.

 12. 20

  Algerije is de tweede rijkste land na south africa ,nigeria is de derde .en ook de grootste afrikans land na soudan en wel de mooiste land .check t ff,en weet wat je schrijft .