Quote van de Dag: Monistische partijendemocratie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“Deze coalitie predikt de representatieve democratie, maar praktiseert de monistische partijendemocratie.”

Hans Engels, lid van de Eerste Kamer voor D66 en hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, is niet blij met het huidige kabinet.

Reacties (5)

#1 Bismarck

Altijd goed, een politicus die je kennis helpt verbreden en je van Dale uit de kast doet trekken.

  • Volgende discussie
#2 Jay

Voor degenen die geen Van Dale bij de hand hebben:

mo-nis-me
het
(1860) modern Lat. monismus, gevormd van Gr. monos (alleen)

1 (filosofie) leer die één beginsel aanneemt ter verklaring van de verschijnselen
antoniem: dualisme, pluralisme

2 regeringsstelsel waarbij regering en volksvertegenwoordiging één macht vormen, niet twee machten naast of tegenover elkaar

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Nu we de Van Dale hebben nagekeken: het klopt wel wat-ie in ’t NRC schrijft, alleen wisten wij dat allang, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eurocraat

Ik vind het een zeurderig en klagerig stuk zonder enig niveau, ondanks het NRC-taalgebruik.

Het meest verbaas ik me over dit wonderlijke citaat:

“Deze coalitie predikt de representatieve democratie, maar praktiseert de monistische partijendemocratie. Daarmee verhindert zij op voorhand elke poging om van ons door partijpolitiek machtsdenken vervormde staatsbestel een volwassen democratie te maken. Ook hier weer een afspraak om iets niet te doen. Wel zijn er wonderlijke plannen voor een ?Handvest voor verantwoord burgerschap? en een nieuwe Grondwet in gewone taal, met een hoogdravende preambule over de niet bestaande Nederlandse identiteit en met als voornaamste functie het stimuleren van maatschappelijke cohesie.”

Nogal harde taal voor een vertegenwoordiger van een partij die ondanks het feit dat ze van de afgelopen 20 jaar de helft doorbracht in coalitieregering, niet één van haar democratische kroonjuwelen heeft weten te verwezelijken. Die die kroonjuwelen zelfs formeel opzij heeft geschoven zodat er niets anders overblijft dan een kleurloze, zwalkende technocratenpartij.

Overigens, de laatste keer die ik mij kan bedenken waarbij gekozen politici zich buiten de partijdictaten begaven was toen de gekozen burgemeester in de eerste kamer werd afgeschoten door rebellen van de VVD. Kan me niet herinneren dat D66’ers toen stonden te juichen vanwege dit staaltje pluralistische politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 blabla

Wie wel ??
Afgezien natuurlijk van de thuiszittende christelijke vrouwen (hypotheekvrij en een vorstelijk pensioen) waarvan de man na een levenlang hard werken vroeg overlijd.
En zij nu natuurlijk eens even lekker kunnen genieten van de uitspattingen van de plaatselijke plattelandsvrouwenclubjes.

  • Vorige discussie