Quote van de Dag: Hayek en Rand

,

[qvdd]

Ik lees liever Hayek en Ayn Rand dan Keynes en Etty. [..] Mijn lotsverbondenheid geldt de laatste autochtonen in Transvaal of de Tarwewijk, niet de elites die een miljoen moslims op ons dak stuurden.

Martin Bosma spreekt zichzelf in zijn column in NRC Handelsblad tegen. Hoe kan hij tegelijk bewonderaar zijn van vrijemarktfundamentalisten Hayek en Rand en lotsverbondenheid voel met ‘de laatste autochtonen’ in Transvaal of de Tarwewijk? Zowel Hayek als Rand waren zelf immigranten die hadden gevonden dat de autochtone bewoners hun handen uit de mouwen hadden moet steken in plaats van immigranten de schuld te geven van hun problemen.

(Andere vraag: waarom heeft Martin Bosma een column gekregen in NRC Handelsblad? Met Ellian hebben ze toch de positie van ‘columnist die moeite heeft met elementaire logica’ toch al gevuld?)

Reacties (6)

#1 Ernest

Ja ,dat was erg leuk om te elzen, vooral omdat hij er bij schreef “Ik vind het christendom mooi”. Ik ben dus heel benieuwd naar zijn volgende column, waarin hij vast en zeker gaat uitleggen hoe hij het “voor-wat-hoort-wat” principe en zijn politiek gaat verbinden met ”… barmhartigheid te doen, goede werken en daden te verrichten zonder er iets terug voor te verwachten, ruzies en meningsverschillen bij te leggen,…, een pacifistische houding te tonen, lief te hebben in plaats van te haten, te bidden en vasten, aalmoezen te geven, iemand niet te veroordelen,”

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Wel grappig, dat “Mijn lotsverbondenheid geldt de laatste autochtonen in Transvaal”. Een 19e eeuwse lezer zou denken dat hij het heeft over Ndebele en Sotho-Tswana, die door Nederlandse afstammelingen uit Transvaal werden verjaagd, maar dan met geweld van een heel andere orde als waar we het over hebben in Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 merijn2

@Bismarck, niet alleen de 19e eeuwse lezer; ik dacht daar ook gelijk aan. Ik vraag me trouwens af wat de gemiddelde PVV-er vindt van de apartheid en het huidige Zuid-Afrika; ik heb weleens hele rechtse mensen ontmoet die in het feit dat Zuid-Afrika zo crimineel is het gelijk van het apartheidsregime zien.
Waren Rand en Hayek trouwens niet ontzettend rechts economisch? En is de geest van Keynes niet veel meer aanwezig in het economisch gedeelte van het PVV-program dan die van Rand en Hayek?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ernest

@2 Dat dacht ik ook toen ik dat las. Ik dacht inderdaad dat hij voor de arme boeren in Zuid-afrika een apart plaatsje in zijn hart had. Mijn vooringenomenheid speelde me parten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Teun

”Zowel Hayek als Rand waren zelf immigranten die hadden gevonden dat de autochtone bewoners hun handen uit de mouwen hadden moet steken in plaats van immigranten de schuld te geven van hun problemen.”

Precies. 100% van de Rand-aanhangers denkt dat zij de 10% die over de 90% ‘sukkels’ heersen (zoals Rand dat beschrijft) wat hun sociaal-economische status ook is. Bosma blijkbaar ook. Maaruh… wat is die verfoeilijke grachtengordel-elite dan? /ironie

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Berend

Het is grappig dat een van de topmensen van een partij die zo hangt aan de AOW Ayn Rand leest. Wat zou Ayn Rand van onze AOW hebben gevonden? Ze zou het moreel verwerpelijk hebben gevonden. In haar wereldbeeld verdienen mensen die op hun 65e geen multimiljonair zijn het niet eens om te leven.

  • Vorige discussie