Quote van de Dag: Langere verjaring

[qvdd]

Met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij erover. Ik ben daar woedend over. Criminelen moeten worden gestraft en zouden zich nooit veilig mogen voelen.

VVD-kamerlid Ard van der Steur was boos op Rara-activist René Roemersma, die in het programma Andere Tijden toegaf betrokken te zijn bij diverse brandstichtingen. Hij kan niet meer gepakt worden omdat zijn misdaden zijn verjaard. Als reactie is er nu een wetsvoorstel dat de verjaring van misdaden waarop een gevangenisstraf van 12 jaar of meer opheft, en de verjaringstermijn op misdaden vanaf 8 jaar gevangenisstraf verhoogt naar 20 jaar.

Jammer voor Van der Steur is alleen dat op hetgeen Roemersma heeft gedaan een maximale straf van 12 jaar staat, dus dat het maar de vraag is of zijn misdaden onder de regeling vallen. Daarnaast zijn de daden ook al meer dan 20 jaar geleden gepleegd.

 1. 1

  Als reactie op die discussie is er nu dit wetsontwerp?
  Lijkt me kolderiek ééntweetje.

  Verder is brandstichting met een mogelijk gevaar voor levens anders dan gewoon brandstichting. Dus niet helemaal correct

  Goed voorstel opnieuw van Ivo. Nog wachten op échte hervormingen

 2. 2

  @Joost: Lijkt me er dus juist wel onder te vallen.

  Verder: Duidelijk voorbeeldje van het kabinet Rancune I. Gelegenheidswetgeving om linkse activisten van vroeger alsnog aan de schandpaal te kunnen nagelen.

 3. 3

  Het voorstel lag er al eerder, maar wordt door de VVD nu met dit verhaal ingeschoten.

  @1: Dan moet er wel aangetoond worden dat er gevaar was, iets wat Roemersma ontkent.

 4. 4

  Hoe veel doden en gewonden zijn er bij de aanslagen van rara gevallen, zodat het mogelijke gevaar voor levens enige inhoud krijgt.

  Verder is iedere brand natuurlijk gevaarlijk en gewone brandstichting is dus gelijk aan brandstichting met gevaar voor levens, lijkt mij. Of gaan we kampvuurtjes of sigaretten aansteken nu ook als brandstichting aanmerken?

  Verder is een verlenging van de verjaringstermijn gewoon een breed gedragen onderwerp. In 2006 is de verjaringstermijn voor ernstige delicten na een voorstel van Dittrich en Van Haersma-Buma (D66 / CDA) al opgeheven en de verjaringstermijn voor andere misdrijven verhoogd tot 2 maal de maximale gevangenisstraf. Dat voorstel is met algemene stemmen aangenomen.

  Beetje vreemd, dat Van der Steur zich voor die verhoging maar op één enkel voorbeeld focust, en alle andere zeer ernstige misdrijven buiten beschouwing laat, maar dat wel iets met PR naar de eigen achterban te maken hebben, of om wat PVVers voor de VVD terug te winnen.