1. 2

  De moslims hebben het gedaan. Ik verkrijg inmiddels een negativistische indruk van de islam als een religie voornamelijk gevormd door een bundel verboden gecombineerd met een afbrekende tendens bij conflicten.
  Gister las ik in Trouw zo’n aardig positivistisch artikeltje over het Raksha Bandhan-feest van de Hindoes.
  Ik wil voor ieder moslim/islam berichtje voortaan ook een Hindoe en een Boeddha berichtje.

 2. 3

  Eens met Bismarck.

  …to disrupt harmony in the country

  Een harmonie bestaande uit grote contrasten. Dat wel. De vraag is of die harmonie stabiel is van zichzelf. Misschien zelfs wel of het harmonie is.

 3. 4

  @2: Dat is vaak iets te makkelijk geredeneerd. In India wordt geregeld het spelletje moslim-koeieneren gespeeld en worden ook regelmatig moslims gelyncht door hindoes. Logisch dat daar reacties op volgen. Dan heb je nog Kashmir met moslimmeerderheid dat logischerwijs bij Pakistan had moeten horen, maar door zijn heerser destijds India is ingelootst en sindsdien de bron vormt voor oorlog tussen de twee landen.

  Daarnaast heb je nog het aparte groepje Sikhs dat gediscrimmineerd wordt en daar zelf met geweld op reageert en tenslotte de etnische problemen, waarvan de (hindoeistische!) Tamils de meest bekende zijn (oa. verantwoordelijk voor de moord op een paar Ghandi’s). Als je op dat geheel nog een exotisch toefje wil kun je naar de Andamanen en Nicobaren, waar op sommige eilanden de inboorlingen met pijl en boog schieten op elke boot of helicopter die nadert.

  Maar goed, India geeft bij een aanslag die aan moslims te wijten valt altijd Pakistan de schuld, omdat het alle moslimterreur zou steunen.

 4. 5

  Rectificatie: 1 Ghandi is door Tamils vermoord, de ander door Sikhs. Overigens waren die Ghandi’s nakomelingen van Nehru, niet van Mahatma (die zelf door een radicale hindoe vermoord is).

 5. 6

  @ Bismarck, fijn nu nog een Boeddha sl8tn8t verhaal en dan mogen de Moslims weer.
  Graag zou ik e.e.a. nog wat gelardeerd zien met wat relevante reli-motivatie zoals toepasselijke citaten uit de Hindoe-Koran of van Hindoe-Ayatollah’s zodat wij ook wat meer inzicht krijgen in hun filosofie, levensbeschouwing en de omgang met andersdenkenden.

 6. 7

  @6: Denk je dat een moslimzelfmoordenaar zijn motivatie uit de Koran of van een Ayatollah haalt? Ik heb daar bij de overgrote meerderheid sterke twijfels over.

  Boeddha-slachtnachten gebeuren niet in India (zitten vrijwel alleen een handjevol Tibetanen die fan zijn van de Dalai Lama en die predikt geweldloosheid). Daarvoor moet je in Sri Lanka zijn. Of je kunt natuurlijk elk geweld in China als Boeddhistisch geweld claimen, hetgeen ongeveer net zo verdedigbaar is als acties van Palestijnen of Irakezen tot moslimgeweld te rekenen.

 7. 8

  “Dan heb je nog Kashmir met moslimmeerderheid dat logischerwijs bij Pakistan had moeten horen,”

  Dus de religie, Islam in dit geval, is in jouw ogen dus terecht doorslaggevend.

  Maar bij welk Pakistan dan,
  Oost of West Pakistan?

 8. 9

  @8: Nou, niet volgens mij, maar wel volgens India en Pakistan. Voor de scheiding hadden ze besloten om de gebieden met moslimmeerderheid bij Pakistan te voegen en die met Hindoemeerderheid bij India. Nogal eens waren echter lokale heersers niet overeenkomstig de meerderheid qua religie en die probeerden dus bij de ander te komen. In het geval van Kashmir lukte dat (het verhaal is wat ingewikkelder, maar dit is ongeveer het resultaat).

  Daarnaast was er waarschijnlijk (zeker weten we het niet, want India kwam de blofte een referendum te houden niet na) ook een meerderheid van de inwoners van Kashmir voor aansluiting bij Pakistan (waarschijnlijk wederom de reden waarom India een referendum verhinderde).

  West- of Oost-Pakistan deed toentertijd (1948) niet ter zake, want het was allemaal Pakistan (Bangladesh = Oost-Pakistan, scheidde zich pas in 1971 af, met hulp van India). Uiteraard zou het bij West-Pakistan terechtkomen, aangezien het daaraan grenst (en overeenkomstige bevolking heeft). Beetje irrelevante vraag eigenlijk.

 9. 12

  @10: Ja das wat oud… Bovendien als we sji-ieten moslims noemen, kunnen we chinezen ook wel boeddhisten noemen. Gewoon niet te nauwkeurig doen bij dat soort zaken is de gewoonte. Orthodoxen, katholieken en protestanten ook op een hoopje gooien, dan kunnen we de servische atrocities ook meteen in de schaal smijten als katholieke misstanden.