Quote du Jour | “Where is the case against NATO?”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“Where is the case against NATO for the illegal war against Yugoslavia and its bombing campaign from March 24, 1999 to June 10, 1999, the strafing of civilians (2,500 murdered including 89 children) and wanton destruction of public and private property, outside any declaration of war?”

Timothy Bancroft-Hinchey, columnist van de Engelstalige Pravda, vraagt zich af waarom de NAVO vrijuit gaat voor gepleegde oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië (en later in Irak en Libië). Sarcastisch voegt hij eraan toe dat Servië nog wel zijn verdiende loon krijgt voor de uitlevering van Mladic (als het land is toegetreden tot de EU en de Servische economie geheel naar de filistijnen wordt geholpen door Duitsland, Frankrijk en andere EU-lidstaten).

Reacties (10)

#1 Spam

Dat is wel een groot probleem met dat internationale strafrecht. Scheiding der machten lijkt niet haalbaar. De politiek bepaalt wie de verliezers zijn en voor hun wandaden berecht mogen worden.

Ik vind het fantastisch dat mensen als Mladic een eerlijk proces en een verdiende straf krijgen, maar het blijft lastig dat westerse wandaden nooit vervolgd (zullen) worden. Alsof een Amerikaan, een Nederlander of een Israëlier vanwege hun superieure moraliteit niet in staat zijn oorlogsmisdaden te plegen.

 • Volgende discussie
#2 sjap

Bancroft-Hinchey begaat dezelfde fout als de mensen waar het mee oneens is. De illusie dat er echt internationaal recht bestaat. Het is uiteindelijk politiek, recht van de sterkste.

Argumenten: schendingen internationaal recht Israel en afwezigheid van supranationale globale handhaving (wereldpolitie).

/cynische bui

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Jarenlang steden belegeren, concentratiekampen bouwen, mensen dood hongeren of massaal afschieten, dorpen platbranden, etnisch verkrachten, VN resoluties aan je laars lappen én dan raar opkijken als je een keer NAVO bombardement op je dak krijgt? Kom op nou? Nazi Duitsland is ook niet verslagen door op ze in te praten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Er mag ook even bij verteld worden dat Timmy niet helemaal zuiver met de feiten om gaat. De cijfers die hij noemt zijn veel hoger dan er onafhankelijk zijn vastgesteld en de term strafing of civilians (van uit de lucht je mitrailleurs leegschieten op burgers) is volledig uit de lucht gegrepen, terwijl de illegaliteit van de actie ook niet vast staat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Crachàt

Prima voor Mladic, dat zijn verstandige advocaten die argumenten voor het hof gebruiken. Uiteindelijk wordt hij nu enkel inbeschuldiging gesteld, en gaat men uitzoeken of zijn daden gerechtvaardigd waren.
Kan hij proberen van zichzelf helemaal de martelaar maken zoals de Serven zich al 1000 jaar zien. En Greet Wilders natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 AntonB

Zullen we het dan ook eens hebben over wat de Russen zelf allemaal uitvreten in de Kaukasus? De hele Russische “verontwaardiging” is hier mede op gebaseerd, hoe meer toestanden als in Bosnie en in Noord Afrika worden opgeruimd hoe meer de Russische (en ook Chinese) wandaden gaan opvallen en die hebben geen trek in buitenlandse bemoeienissen.

Ik vrees echter dat als Timothy hier over schrijft hij ergens “toevallig” in een steegje wordt vermoord door 1 van Putin’s moordbrigades. Het sterftecijfer onder kritische journalisten in Rusland is immers opvallend hoog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mihai Martoiu Ticu

Sterker nog, het schijnt dat NAVO militair wilde ingrijpen ongeacht wat Milosevic zou doen. Milosevic daarentegen was redelijk en stelde een vreedzame oplossing voor. Zie bijvoorbeeld Gibbs, D. N. (2009). First do no harm: humanitarian intervention and the destruction of Yugoslavia. Vanderbilt University Press.

Hier de pagina’s 187-194 http://bit.ly/lPBv73

In internationaal recht is een oorlog zeker illegaal als je een conflict met andere middelen kan oplosson.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Holy Hollander

Wat istie slecht, hè? Weet je wat ik vooral zo slecht vind aan Mladic? Dat ie niet wilde toegeven dat ie verloren had. En dat ie niet uit zichzelf naar ons is toegekomen om op z’n blote knietjes om vergeving te vragen. Want hij dacht dat Nederlanders watjes waren. Zo ga je toch niet om met moslims. Oorlog is zo lekker zwart-wit. Misschien vind ik Mladic wel bijna net zo slecht als Hitler.

Wat is er vanavond op teevee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@6: Putin is inderdaad een oorlogsmisdadiger, die makkelijk voor genocide veroordeeld zou kunnen worden op grond van de criteria die het Joegoslaviëtribunaal hanteert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Harm

Prima, al dat tuig naar Den Haag. Te beginnen met Mladic, want de ene oorlogsmisdaad is geen excuus voor de andere.

 • Vorige discussie