Quote du Jour | Wat kost uw leven?

“Het Verenigd Koninkrijk gebruikt momenteel wel drempelwaarden voor de kost per gewonnen gezond levensjaar. Wanneer de kost per gewonnen gezond levensjaar lager is dan £20 000, wordt de terugbetaling van de interventie zelden in vraag gesteld. Tussen £20 000 en £30 000 moeten er bijkomende argumenten zijn voor een terugbetaling en boven de £30 000 moeten er zeer sterke argumenten worden aangehaald.”
België prat gaand op een uitstekende gezondheidszorg, kijkt fronsend naar plafonds die gelegd worden op levensverwachting.
Wordt het reppen voor de Brasschaathollanders om nog snel een graantje van het medisch paradijs België (mp3) mee te pikken, of valt dat allemaal nog wel mee – voor u die het kan betalen. (Die nijdige dakloze met z’n straatbeeldstorende tumor rekenen we dus even nìet af aan 30.000 pond, en ook niet koningin Fabiola (80) (nsfuwhart) die iets ondergaan heeft wat niemand mag weten.)

  1. 4

    He, betekent dat ook dat als het meer dan 22.000 euro kost (all-in) om iemand uit het ijs te halen, dat we dat dan niet meer doen ‘want te duur’?

  2. 5

    De kost *per gewonnen levensjaar* is niet hetzelfde als de ‘totale kosten’.

    Iemand van zestig met een levensbedreigend iets kan dus 20-30 keer dat bedrag besteden. In Nederland gaan ze volgens mij uit van 80.000 euro per gewonnen levensjaar. Dus een pacemaker mag als je er minstens 3 maanden langer door zou moeten leven.