1. 1

  Het lijkt me dat hier toch goede stappen worden gezet. Aangezien er politiek (te) weinig druk wordt uitgeoefend op Israel om iets te doen aan de arrogante houding t.o.v.

  Tijdens het conflict met Libanon werd hier volgens mij de volgende parallel getrokken: “Israel is net je vader, ook als hij iets fout doet is het niet zo dat je openlijk kritiek uitoefent.” Ik denk zeker dat deze houding moet veranderen, en economische druk kan daartoe bijdragen, zeker als deze vanuit bedrijven zelf komt en niet wordt opgelegd door overheden.

  Alleen jammer dat de VS altijd klaarstaat met een extra zak geld.

 2. 2

  Tjsa, ja… nee… ja…
  En wat doet deze Belgische ondernemer als hij een verzoek krijgt van een bedrijf uit Libanon? Een email sturen waarin hij vraagt of de directeur symphatiseert met Hezbollah? En zo ja, dan vervolgens een email terugsturen dat zijn bedrijf geen zaken doet met een moorddadige fundamentalistische roversbende? Dat zou ik pas principieel vinden.

 3. 3

  … en als deze Belgische meneer verzoeken krijgt van een Amerikaans bedrijf (Irak)? Of een Russisch (Tsjetsjenie)? Of een Nederlands (Politionele acties, Atjeh)

  Als je zo gaat denken kun je met geen enkel land zaken doen.

 4. 4

  Afgelopen maand werden 4 vrijwilligers uit het land gezet in Israël.
  Omdat ze met een toeristenvisa aan het werk waren in het land en dat mag niet.
  Israël heeft toch gelijk.
  Ware het niet dat als je als vrijwilliger een werkvisum wil voor Israël en je geeft aan dat je gaat werken voor een Palestijnse humanitaire organisatie je geen visum krijgt.
  Zelfs NGO’s zoals AZG en RK hebben problemen om visa te krijgen voor hun vrijwilligers.
  Laat staan dat een kleine NGO aan visa geraakt.

  Wordt het niet is hoog tijd dat we het Israëlische nazisme ten aanzien van de Palestijnen een halt toe roepen.

 5. 5

  @Carlos
  Laten we het erop houden dat Isreal een grootschender is van UN resoluties. De enige die daar bij in de buurt kwam was Irak, maar dat was onder een andere regering.
  Prima actie dus

 6. 6

  @chinaman

  hear hear.
  Moesten alle VN-resoluties die Israël gebroken heeft even hard worden afgestraft als voor andere landen bestond het land niet meer denk ik.

 7. 7

  Haha @BramVL Israel stikt van de bruine illegale gastarbeiders ! Niemand wil daar wat aan doen. Maar de blanken met een verkeerd visum uit W-Europa moeten weg. Regels zijn regels.

 8. 8

  Het zou me niet verbazen dat de Philippino’s e.d. worden geduld omdat ze minvatbaar zijn voor gebruikelijk Israelisch gedoe en gestook.

 9. 9

  Ach stellen jullie je vertrouwen maar in Hamas, Hezbollah en de Al-Aqsa brigades: een mooi wereldbeeld hebben die… Israël is nog steeds een democratie en een rechtsstaat, een land permanent in oorlog ja dat wel. En dat Israël stappen moet ondernemen om het lot van de Palestijnen te verbeteren dat is duidelijk. Maar het moet wel van twee kanten komen. Terugtrekking van IDF-troepen betekent dus: kappen met raketten afschieten en zelfmoordenaars sturen.

  De joden en de palestijnen zijn economisch te verweven om van elkaar gescheiden te worden. Economische sancties tegen Israël treffen de Palestijnen even hard, misschien nog wel harder.

 10. 10

  De relativering van Carlos in #2 en Arthur in #3 zijn irrelevant. Yotrasprot heeft een mening en neemt de consequenties.

  Je mag best een mening hebben dat een partij slechter is dan een ander en dat je daarom niet met die partij wilt werken (zonder dan meteen te vinden dat alle andere partijen ideaal zijn).

  Prima actie dus.

 11. 11

  @Carlos#9
  …Israël is nog steeds democratie en een rechtsstaat…

  Je moet niet gaan overdrijven. Vooral dat rechtstaat valt te betwijfelen. Zuidafrika was gedurende het apartheidsregime natuurlijk strikt genomen ook een democratie en een rechtstaat. Voor de blanken. Definities een beetje oprekken helpt altijd.

 12. 12

  HansR, bent u ooit gefouilleerd door Palestijnse agenten op de Tempelberg in Jeruzalem? Het zit allemaal veel complexer in elkaar dan u hier voorstelt. Israël portreteren als de grote boe-man en ondertussen een blinde vlek houden voor Hamas en Hezbollah. U maakt van de hele situatie een karikatuur.

 13. 13

  @Carlos 9 je vecht voluit tegen windmolens… De kritieken gaan toch voornamelijk tegen illegaal onrecht van en in Israel. Je kan het niet allebei hebben: een democratie die fatsoen en wet aan zijn laars lapt. Rechts USA wil dat ook zo graag.

 14. 14

  @Carlos
  Bent u eens gefouilleerd door een Israëlisch militair op weg naar uw werk?

  Het blijft natuurlijk een feit dat Israëli abject rijk en de Palestijnen abject arm zijn. Armoede waar Israël klaarblijkelijk alles aan doet om dat zo te houden. Verder is het geen geheim dat producten uit Israël moeiteloos het land uitgevoerd worden en de Palestijnse misschien, als de pet van de Israëli’s goed staat.

  Dat Israël een democratie is maakt het natuurlijk allemaal nog veel erger. Dan moet je toch eigenlijk alle Israëli’s verantwoordelijk houden voor wat hun regering uitvoert. Idem nu trouwens ook voor Hamas en de Palestijnen.

 15. 15

  @Carlos
  tuttut…

  Dat de zaak ernstig complex is hoef je me echt niet te vertellen. Maar als ik van de zaak een karikatuur maak doe jij de palestijnen en die meneer van U2U tekort. Alsof je in een comment de complexiteit van de situatie recht kunt doen?

  Mee eens, het is niet simpel. Maar het gegeven van U2U door de plee spoelen zoals je doet is gewoon onzin. En Israel staat onder druk. Tja?

  Oplossing?

  Makkelijk te roepen vanachter een PC en vauit een vreedzaam landje dat de Palestijnen maar ergens mee moeten stoppen. Een oplossing moet van henzelf komen.

  Maar dat Yotrasprot het recht heeft op deze wijze een mening te geven en die consequenties te geven staat voor mij vast.

  Of het zin heeft is een tweede.
  Of het effect heeft is een derde.

 16. 16

  @Carlos
  Wat ik niet kan begrijpen is dat we met de EU zoveel heisa maken over het feit dat staten die toetreden moeten bewijzen dat ze een lekenstaat zijn (vb Turkije) maar dat we het zonder veel problemen opnemen voor Israël. Een staat die staat en valt met het Joodse geloof.

  Een democratie is trouwens ook relatief. Je zal niet ver komen in Israël als Moslim.

  En die verwevenheid is er eentje van onderdrukker en onderdrukte.

  En nu zie ik inderdaad Israël als de grote boe-man.
  Maar ik besef maar al te goed dat een oplossing enkel komt van 2 kanten.

  Als je de boel daar wilt oplossen moet je een VN macht hebben die daar iedereen ontwappend. En dan met een systeem zoals Bosnië langzaamaan iedereen terug samen laten leven.
  Dat zou nog is een project zijn waar de VN en NAVO fier op zou kunnen zijn.
  Dus dan ga je eigenlijk volgende landen onder VN mandaat zetten

  Israël, Palestina, Libanon, Syrië, Egypte en Jordanië (alhoewel die zich tegenwoordig kalm houden en mss wat meer vrijheid mogen hebben)

 17. 17

  @HansR
  Tuurlijk heeft het effect.
  Het artikel komt uit een Israëlische krant.
  Het raakt een van Israëls belangrijkste industrieën.
  Het raakt de verkoper in de portemonnee. De pijnlijkste plek.

 18. 19

  @18: Of morgen is het voorbeeld gevolgd door mensen die het artikel gelezen hebben?

  Ik merk trouwens dat Carlos moeite heeft met onderscheid maken tussen staten en organisaties (ondanks dat hij zelf roept dat Israel een democratische rechtstaat is). Israel is inderdaad het beste te vergelijken met apartheid Zuid-Afrika (waar het overigens samen zijn atoombom mee ontwikkeld heeft). Zuid-Afrika werd geboycot, fors zelfs. Was je daar ook op tegen (het ANC was immers ook een corrupte, terroristische roverbende)?

 19. 20

  @Carlos,
  “ondertussen een blinde vlek houden voor Hamas en Hezbollah”

  Maar die balk in jouw oog dan?

  Ben je niet op de hoogte van alle officiele en onofficiele boycotts van Hamas en Hezbollah?

  Toen de moordenaars en oorlogscriminelen van Israel het IDF en de SLA zuid Libanon lieten besturen ging het daar toch echt een stuk slechter en minder democratisch aan toe dan nu. Hoeveel aanhang heeft die SLA nu in Libanon? Hezbollah is dus objectief gezien een stuk beter dan Israel, die de SLA inhuurde. Ook in democratisch opzicht. Dat dat te complex voor je is om te bevatten is niet meer dan een lauwwarm excuus verhaaltje voor je ondersteuning van Israel.

  En het respect in Israel voor de democratisch gekozen Hamas politici gaat zover dat ze zonder proces gevangen zitten in Israel. Hoeveel racistische en moordzuchtige Israelische politici zitten in het buitenland gevangen?

 20. 22

  Nou, als die man niet voor z’n geweten kan verantwoorden om zaken met Israël te doen, moet hij dit ook vooral nalaten. Op dat land is een hoop kritiek mogelijk. Zo simpel is dat. Je moet nu eenmaal geen zaken willen doen met landen of organisaties die in gewapende strijd verwikkeld zijn.
  Vergelijkingen met andere situaties, zoals de apartheid, vind ik doorgaans weinig produktief. Ze gaan vreselijk mank en het is een soort ongeleide kritiek. Dan is het preciseren van de punten waarop je aanmerkingen hebt uiteindelijk effectiever, lijkt me. Of moeten we die Belg aanraden om ook maar geen zaken meer te doen met Nederland omdat wij onschuldige kinderen in de gevangenis zetten?