Quote du Jour | Total fiasco

“They had a very bad original concept. It was carried out poorly, and the cover-up was one of the worst in the history of cover-ups. There should have never been an execution or a cover-up, because it should have never happened. I would say it was a total fiasco from day one.”

Donald Trump laat zich voor het eerst helder uit over de zaak Jamal Khashoggi. Inmiddels gaat het al lang niet meer over de vermoorde journalist zelf, maar over touwtrekken om macht tussen Turkije, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Inzet is de positie van kroonprins Mohammad bin Salman als heerser van Saoedi-Arabië. Druk van buiten doet hem zelf niets, maar kan wel van invloed zijn voor zijn draagvlak binnen het koningshuis, met delen waarvan Kashoggi goed bevriend was.

 1. 1

  Heerlijk dit. In de ogen van Trump is een amateuristische cover up veel schadelijker voor je reputatie dan een moord op een kritische journalist. Ik krijg zelfs de indruk dat zo’n moord gevolgd door een professionele cover up je bij Trump veel nieuw respect zal opleveren.

 2. 7

  @6: Maar daar zitten best ‘fine people’ tussen hoor.

  Laten we het beestje gewoon bij de naam noemen. Wat zich hier voor onze open luiken voltrekt is de wederopkomst van het fascisme.

 3. 8

  “Druk van buiten doet hem zelf niets, maar kan wel van invloed zijn voor zijn draagvlak binnen het koningshuis, met delen waarvan Kashoggi goed bevriend was.”
  Salman zal net zo min vrijwillig opstappen als Putin. En binnen zijn familie denk ik dat er weinigen tegen hem zullen opstaan, zeker gezien de grootschalige zuiveringen die in het land gaande zijn en waarbij hij het ontslaan, strippen van hun rijkdom en zelfs arresteren van (koninklijke) familieleden niet schuwt.

 4. 11

  @10: In drie jaar zelfs. Maar hij en zijn vader (die drie jaar terug koning werd) hebben de vorige twee kroonprinsen terzijde geschoven en hij heeft in dezelfde periode ook steeds meer macht verzameld (oa. door het ontslag van zijn neven en ooms op allerlei belangrijke posities, onder het mom van anti-bureaucratische reorganisaties). Afgelopen november heeft hij de coup voltooid in wat ie de wereld verkocht heeft als een actie tegen extremisme en corruptie en sindsdien richt hij zich op critici buiten de familie.

 5. 12

  @1: Ja, maar Trump heeft geen journalisten in stukken gehakt, of laten hakken.

  Sorry hoor, maar dit draadje is een weinig frisse whataboutism circlejerk. De Saoedies laten 14 miljoen Jemenieten verhongeren, en vermoorden een journalist op gruwelijke wijze, maar laten we het vooral hebben over de reactie van Trump!

 6. 13

  @12: Naja, zeker weten we het niet. CNN heeft al een pijpbommetje gekregen, net als iedereen die volgens Trump crooked was of de vluchtelingenkaravaan betaald zou hebben. En natuurlijk zegt Trump dat ie een onderzoek instelt en dat de schuldigen gestraft zullen worden, maar dat is precies wat MBS ook zegt.

 7. 15

  @14: Hoe is wat Bismarck zegt een samenzweringstheorie? En ook: wanneer heb jij je druk gemaakt over Jemenieten? Ik vermoed nooit, behalve in dit whatabout-momentje van je.