Quote du Jour | The Netherlands? Fantastic…

SargQdJ09 “The Netherlands had a fantastic tournament and they played great football. The thing is, they came up against a Spain team that really knew how to control possession and they had to try to stop that some way. That was their way of going about it, but it didn’t work out for them.”
(Iker Casillas, doelman van het Spaanse team dat Oranje versloeg in de WK-finale, Fifa.com)

Jaja, aan het eind van het jaar toch nog een veer in de reet van Bert van Marwijk. Van de tegenstander notabene. De coach van Nederland was overladen met kritiek dat Oranje een on-Hollands soort afbraakvoetbal speelde, ver van wat we altijd van voetbaldominee ome Johan Cruijff hebben geleerd. Aardig van Casillas om dit te zeggen, maar ja, Spanje heeft niet drie keer in een WK-finale gestaan, en ’m drie keer verloren.

 1. 5

  Tja als je zelf gewonnen hebt ga je je tegenstander niet afkraken, zo hoort het niet. Dus ik weet niet waarom je Casillas hier quote terwijl je zelf met je eigen ogen hebt gezien dat Nederland helemaal geen great football heeft gespeeld tijdens het WK?

 2. 6

  Ik vond het voetbal tot de finale helemaal niet slecht. Berekenend, maar niet slecht.

  Cruyff moet eens ophouden met zeiken. De beste stuurlui…

  Wat Iker Casillas zegt is inderdaad zoals 5 het al aangeeft. Be nice on the way up, you never know who you meet on the way down.

 3. 7

  Verrotschoppen, bullshit. Die hele teneur is gebaseerd op één overtreding van De Jong en één van Van Bommel, en verder op heel veel napraterij. De Jong had rood moeten krijgen, maar Puyol ook.

 4. 11

  @7, 9
  Dat verrotschoppen was inderdaad niet erger dan bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Portugal vier jaar geleden.

  Het is natuurlijk erg aardig van Casillas, maar we staan inmiddels alom slecht bekend na de finale.
  In welke taxi je ook stapte in het buitenland, de chauffeur’s ogen begonnen altijd te glimmen als bleek dat je Nederlands was en vertelde dan honderduit over de ‘oranje machine’, ‘naranja mecanica’. Sinds de zomer is de eerste vraag: ‘wat is er in hemelsnaam gebeurd met jullie?’…

 5. 14

  Het is overigens wel interessant om eens te kijken hoeveel, of eigenlijk hoe weinig overtredingen Oranje maakte in de wedstrijden na de WK finale. Er is niet veel veranderd aan de speelstijl. Logisch, denk ik dan, want het levert toch echt een goed resultaat op. Ik denk dat het (inderdaad hoge) aantal overtredingen tijdens de WK reeks daarom niet een gevolg was van die speelstijl. Misschien was dat wel de grootste zwakte van Oranje in 2010, dat het niet volledig op individuele techniek kon terugvallen. van Persie en van der Vaart presteerden ook nog eens beneden hun kunnen tot hun eigen frustratie. Ik denk dat we andere wedstrijden hadden gezien als die 2 wel in topvorm waren geweest.

  Als Oranje met een voorhoede komt die geheel fit is en in vorm, dan staat de tegenstander al te bibberen bij het volkslied.

 6. 15

  @11 De hardheid van de wedstrijd tegen Portugal was veel erger dan deze zomer, destijds vooral te wijten aan een gebrek aan ervaring.

  En dat we nu opeens verketterd worden in het buitenland is ook napraterij. We spelen nu hetzelfde voetbal als bijvoorbeeld Argentinië, maar is iemand de periode Maradonna vergeten? Niemand vergeet Cruijff, Van Basten, Bergkamp. En ik vond Nederland tegen Brazilië in de tweede helft magistraal.

  Het spel in de finale was een bewuste keuze van Van Marwijk, die ervoor koos om het kwalitatief betere Spanje vooral fysiek te bestrijden. Alles bleef binnen acceptabele grenzen, op die twee overtredingen na.

 7. 16

  @15 e.a. Cruijff, van Basten, Bergkamp, waren dat niet de spelers die als onderdeel van de taktiek van de tegenstander als eerste uit de wedstrijd moesten worden geschopt?
  Ik ben oud genoeg om me de wedstrijden van de twee dream-generaties van Ajax (en dus ook het NL elftal) tegen de zuid- en oost-europese teams te herinneren. Ooit de misselijkmakende documentaire gezien waar uitsluitend van Basten werd gevolgd tijdens (NB!) Portugal-Nederland? Dat bedoel ik.

 8. 17

  @16 Ik snap niet hoe dat mijn punt weerlegt. Ik bedoelde dus niet dat ik Cruijff, Van Basten en Bergkamp schoppers vind (hoewel die van Bergkamp tegen Argentinië dieprood met een paar randje was), maar dat één wedstrijd, of zelfs één toernooi, met wat steviger spel niet een hele voetbaltraditie doet vergeten.