Quote du Jour – Terror- en populisme

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“This barbarity that happened in Rio de Janeiro can’t be treated like common crime, it’s terrorism, and must to be dealt with by the strong hand of the Brazilian state.”

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva trekt de terrorismetroef in zijn inaugurele rede aan het begin van zijn tweede termijn en belooft streng optreden tegen het geweld van bendes (zoals dat vorige week in Rio de Janeiro tot 19 doden leidde).

Lula beloofde verder de achterblijvende Braziliaanse economie te verbeteren, edoch de sociale voorzieningen te ontzien. De vraag is of schijnbaar onvermijdelijke economische herzieningen kunnen worden doorgevoerd zonder schade toe te brengen aan de belangrijkste motor achter zijn populariteit: leuke dingen voor de kleine man. Het zal een grotere test worden dan de corruptieschandalen waar Lula zijn arbeiderspartij ongeschonden doorheen loodste. Ondertussen ontkent Lula met klem iedere vergelijking met de SP van Marijnissen: “Our administration never was and is not populist. This administration was and is for the common people.”

Reacties (6)

#1 Carlos

Haha Lula die niet bij populist Marijnissen wil horen?
Zou die ook voor de Europese Grondwet zijn?

  • Volgende discussie
#2 Rob

Hoogst waarschijnlijk bestaan de bendes uit kleine mannen? En houden ze van leuke dingen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ouwe

Huh, vergelijking met de SP? Waar kan ik dat terugvinden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jaap

Een beetje een raar stukje. Wat is er precies populistisch aan willen optreden tegen de bendecultuur in Brazilie? Aangezien sommige van die bendes inderdaad duidelijk als doel hebben de staat te destabiliseren met geweld lijkt terrorisme me een redelijke omschrijving.

Wat de “test” betreffende economische hervormingen en sociaal beleid betreft, die heeft Lula allang gehaald. Hij is er in geslaagd flinke economische groei te bewerkstelligen, Brazilie uit de klauwen van het IMF te halen én de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen. Lula en zijn partij zijn zeker niet perfect, maar het is niet voor niets dat niet alleen links maar ook een liberaal ingesteld blad als The Economist gematigd positief is over zijn beleid.

Die opmerking over de SP lijkt me gewoon flauwigheid. Kennelijk staat voor Mark de SP gelijk aan populisme, en ontkent Lula door populisme te ontkennen derhalve ook automatisch de SP.

In feite heeft Lula´s PT vrij hechte banden met de SP, zoals onder andere blijkt uit PT-vertegenwoordigers die op SP-congressen spreken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Meester

De film:
‘City of God’

Leuk inkijkje in de bendes van Rio, het is wel terrecht dat je daar iets aan probeert te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Blijkbaar is het woord terrorisme nog altijd in de politieke mode. In Duitsland willen ze zelfs het neerschieten van gekaapte vliegtuigen in de grondwet zetten onder de noemer terrorisme.

  • Vorige discussie