Quote du Jour – Surinaamse vlag ongepast

Quote du JourZe zijn met Nederland Europees kampioen geworden en dan moet je niet met een Surinaamse vlag gaan lopen. Als je uiting aan die gevoelens wil geven moet je dat op een ander moment elders doen, aldus Foppe de Haan (Telegraaf).

Enkele spelers van Jong Oranje liepen na het behalen van de Europese titel met Surinaamse vlaggen over het veld. Trainer Foppe de Haan stoorde zich hieraan. Echt origineel is het natuurlijk niet: een Surinaamse vlag. En waarom nou toch Suriname? In Suriname zelf juichen ze bij wedstrijden Brazilië-Nederland immers steevast voor hun grote zuiderbuur. Met een Europese vlag luid zingend ‘Alle Menschen werden Brüder’ over het veld rennen, dat was wel weer origineler en toepasselijker geweest. Maar dat schijnt dan weer niet zo te leven onder die jongens…

 1. 3

  Ik moet zeggen dat het mij ook wel irriteerde (laat ik me hier even betrappen op naar voetbal kijken zeg!), dat ongeveer elke Nederlander met een wat donkere huidskleur een Surinaamse vlag om had gedaan.

  Mij lijkt dat ze voor het Nederlands elftal heben gekozen (en ja ze hadden ook voor het Surinaams elftal kunnen kiezen, tot ze besloten in het Nederlandse te spelen), dus dan moeten ze ook met die vlag wapperen. Als ze graag de Surinaamse vlag wapperen, hadden ze bij het Surinaams elftal kunnen spelen.

  Als nu Suriname een onderdeel van Nederland was geweest, dan was het een ander verhaal geweest (als iemand bv. een Friese vlag had gewapperd, had ik het wel oke gevonden), dan kun je niet anders. Maar zo ziet het er wel erg maf uit (Suriname ligt niet eens in Europa, dus het slaat echt nergens op).

  Tenslotte zul je natuurlijk de Servische krantekoppen al zien: Nederlanders stelen titel dankzij Surinaamse huurlingen!

 2. 4

  “De Surinaamse vlaggen hebben we zonder na te denken aangepakt.”
  Kan ik me iets bij voorstellen. Maar wie deelde die vlaggen uit? Surinaamse ultra-nationalistische elementen die de integratie van de Surinaamse Nederlanders teniet proberen te doen? Gefinancieerd door Edgar Davids uit verbolgenheid over zijn niet-selecteren door Van Basten? ;)

 3. 5

  @4: “De Surinaamse vlaggen hebben we zonder na te denken aangepakt.”
  Ergens geloof ik dat dus niet helemaal. Ze bonden ze toch wel erg opzichtig en met pr-gevoel om. Het zag er meer uit als een afspraakje van alle “Surinamers” in het Nederlands elftal.

  Zouden ze beseffen dat ze nu niet meer voor het Surinaams elftal uit kunnen komen, omdat ze al voor Nederland hebben gespeeld? Dat vind ik dan het hypocriete aan het verhaal. Ze staan er wel Suriname uit te dragen met hun vlaggen, maar hun aanwezigheid daar geeft aan dat ze toch echt wel juist voor Nederland gekozen hebben. Ze houden dus eigenlijk keihard de Surinamers voor de gek.

 4. 7

  Afschaffen dat voetbal…

  Gaat het niet over spreekkoren, dan gaat het wel over rellen op of buiten het veld, doping, terecht of onterecht politieingrijpen, vlaggen of ander achterlijk stammengezeik…

  #pakt een emmertje#

 5. 8

  @7: Je hebt helemaal gelijk. Probleem is alleen dat het zo’n beetje de vervanger van oorlog is. Ik vind voetbal altijd nog wat onschuldiger dan oorlog (en nou niet met de voetbaloorlog aankomen).

 6. 9

  @Bismarck 8 : nee, hou op, joh!

  Eigenlijk zou de eerstvolgende die nog een vlag anders dan de nederlandse na een nederlandse overwinning durft om te doen, gewoon 6 maanden heropvoedingskamp moeten krijgen… voetballer of toeschouwer, het maakt me niet uit….

 7. 10

  Als Tim de Cler en Angelos Charisteas na een (toevallige) overwinning van Feijenoord in de Kuip een ereronde met een Ajax-vlag maken zal dat ook niet veel opzien baren; naar mijn inschatting.

 8. 11

  Volgens mij is die Surinaamse vlag meer een vlag van ‘een leefwijze soort van’… het heeft niet zoveel met de staat Suriname te maken maar meer met ‘een gevoel’ net als bij de rasta vlag. Zoiets als: ik ben relaxed, eet moksi meti en hou van vrouwen met dikke billen, no spang!

 9. 12

  Ook de Friese vlag was te zien.

  Dat plaatst de Surinaamse vlag op gelijk niveau als dat van de Friese, namelijk op dat van een provincie. M.a.w. de voetballers beschouwen Suriname niet als een volledig apart en onafhankelijk land, maar als een onderdeel van Nederland zoals zij dat beleven.

  Het is dan ook eerder denigrerend voor Suriname dan beledigend voor Nederland.

 10. 14

  Eerlijk is eerlijk, het verbaasde mij ook een beetje. Ik begrijp het niet helemaal. Ik snap best dat het voor hun een stukje van de identiteit is, maar het is niet helemaal gepast. Aan de andere kant: who cares? Wij hebben een titel binnen. Die gasten zijn jong en moeten nog veel leren, maar hebben in ieder geval aangetoond dat ze kunnen winnen. Dat belooft wat voor de toekomst. En na deze ‘misstap’ zullen ze het in het vervolg vast laten.

 11. 15

  @Cole : mwog… geen opzien, wel een linch-partij???

  @Carlos : wat heb je gebruikt om tot dit “inzicht” te komen ;-) … Mogen we na een doelpunt gescored door een autochtone nederlander dan ook met een “arier”vlag gaan wuiven… zo van : “ik ben ook blank en ik score!”, lekker teringzooi wordt het dan..

 12. 16

  “Waarom toch Suriname”?

  Betreffende spelers kennen elkaar vanuit vertegenwoordigende elftallen al vanaf de E- tjes en spelen regelmatig met Suri- profs. Gaan na EK op vakantie naar Suriname. En o.a.Winston Bogarde, en wie kent hem niét, maakt zich de laatste tijd sterk om met een/ het Surinaamse elftal naar de WK te gaan. In de vlucht naar het succes pak je naar iets wat dicht bij je staat.

  Wij, de Roomblanke Nederlandert, Wij dopen ons in een pot oranje verf en een vat bier, zetten een Volendamsche achteuitkijkmuts op onze kop en brullen: “..voor zijhijn daaaden en zijn doen”…Zij trots een Surinaamse vlag…tja..

  Foppe, heeft in dié zin gelijk: verkeerd moment…in een ziedende oranjezee gaan zwaaien met andere vlag…

 13. 17

  Deze jongens hebben Nederland een paar mooie avonden en een prestigieus kampioenschap bezorgd en leveren de Staat jaarlijks honderdduizenden, zo niet miljoenen euro’s aan belasting op.

 14. 20

  (Kalief, YP) Trots op je prvincie in het allegaartje van Oranje. Dat is even wennen, Foppe inderdaad.
  Ik vind het toch wel een aardig gebaar, ook omdat zonder die bruine jongens ons roomblank Nederland-Oranje echnie van blank Servië wint, hey.

 15. 22

  Ik neig ook een beetje naar non-issue. Het is toch duidelijk dat die spelers voor Nederland hebben gekozen.

  Ik zou liever zien, dat ze geen Surinaamse vlag hadden, maar ach Surinamers tonen zich doorgaans buitengewoon goed geïntegreerd. Die kunnen wel een potje breken

  Zolang ze maar geen dubbel paspoort hebben… (kijken of ze happen)

  PS

  Voetbal afschaffen? Mag dat ook al niet meer?

  @ Bismarck

  “Je hebt helemaal gelijk. Probleem is alleen dat het zo’n beetje de vervanger van oorlog is. Ik vind voetbal altijd nog wat onschuldiger dan oorlog (en nou niet met de voetbaloorlog aankomen).”

  Als je vindt dat voetbal een onschuldigere vervanger van oorlog is, moet je juist voetbal NIET afschaffen. De logische redenering is anders, dat men weer oorlog gaat voeren. Het is een tegenstrijdige stellling op deze manier, kortom: of voetbal afschaffen én oorlog of voetbal behouden en géén oorlog.

 16. 23

  @Karsa Orlong : What the F**k heeft dit met F**k**g integratie te maken??? En waarom zou het geen op Geenstijl geventileerd wordt, ook hier verkondigd moeten worden??

 17. 24

  @Jimmy : van die gekke PvdA mogen we geen first person Shooter games meer spelen en dat is een stuk vreedzamer dan de praktijk van voetbal….

  Naast een gebrek aan humor ook een overschot aan intollerantie???

 18. 28

  @Esgigt

  Wablief? Nou, ik meen te bespeuren dat de ondertoon van de klacht is dat de Surinaamse jongens zich wellicht niet genoeg als nederlander etaleren door hun in het oog lopende tentoonspreiding van de Surinaamse vierkleur. Daarom Foppe’s “ongepast”. RTFA (en vooral de comments daar) ademen ook nogal die sfeer uit maar excuses als ik me vergis. Of wellicht dat ik integratie niet de juiste noemer is maar ik verneem dan graag wat wel een toepasselijke noemer is.

  Ik vindt helemaal niet dat het geen “op Geenstijl geventileerd wordt, ook hier verkondigd moeten worden”. Excuses als je het zo hebt gelezen. Ik vind het grappig dat het er op lijkt dat Sargasso in deze
  een “rechtsere” nuance lijkt te ventileren en Geenstijl een “linksere”.

 19. 29

  @ 18 en 19, Tsjech en esgigt: De redenatie lijkt me simpel, vandaar niet volledig uitgewerkt. Voor jullie speciaal:

  Deze jongens hebben Nederland een paar mooie avonden en een prestigieus kampioenschap bezorgd en leveren de Staat jaarlijks honderdduizenden, zo niet miljoenen euro’s aan belasting op.

  DUS… loop niet te zeuren over een paar vlaggetjes maar wees blij met deze jongens, die zowel in symbolisch opzicht als in keiharde knaken meer bijdragen dan iedereen hier.

 20. 30

  Ach ze zijn jong en dom. Verder schijnen surinamers te balen omdat marokanen nu hun plaats als probleemallochtoon hebben ingenomen, even met de surinaamse vlag zwaaien om te laten zien dat óók zij toch nog niet echt nederlands zijn en dus recht op subsidie hebben.

 21. 31

  Niet gezien, niet geïnteresseerd en inderdaad vrij zeker een non-issue. Maar toch ook wel het bewijs dat dat lang niet alle mensen Brüder werden. Of juist toch wel?

  Verwarrend hoor die vlaggen.

 22. 32

  @22: Je hebt helemaal gelijk. Even voor de duidelijkheid: Dat was ook de strekking van mijn post #8 (vandaar het woord probleem). Ik neem al het gezeik over voetbal en zelfs de rellen eromheen voor lief (en zoals je ziet, ik doe er zelfs jolig aan mee, aan het gezeik dan, al geef ik niet veel om voetbal), als het maar oorlogen voorkomt (wat het in deze contreien uiteindelijk toch aardig doet, maar je mag de schuld daarvan ook aan de EU geven). Op elkaar zeiken en schelden is immers altijd nog minder vervelend dan op elkaar schieten.

  Voor wat betreft de integratie van de Surinamers, daar ga je juist aan twijfelen met de beelden van gisteren. Maar goed, Surinamers zijn niet het Nederlands collectieve pispaaltje in de mode vandaag de dag. Dat zijn immers de Marokkanen, vandaar ook de teneur van het stukje bij geenstijl. Ik wil niet weten wat er had gestaan als er eentje een Marokkaanse vlag om had geslagen.

 23. 33

  Tsja, Esgigt.

  Ik vind ook dat de PvdA bij monde van zekenpreker Dijsselbloem canard op canard stapelt. Ondanks dat, zie ik maar weinig protestbewegingen van jeugdigen, die het niet langer pikken.

  Dat recht hebben ze wel. Start een petitie, een demonstratie, etc.

  Het zijn – en dat moet je ze dan toch nageven – de Jonge Socialisten die als enige bezwaar maken.

  Kortom: ik deel je ergernis tav betuttelend links ten diepste, maar als je niet voor je rechten opkomt, worden ze je afgenomen. Dat moeten we ook maar es gewoon toegeven – hand in eigen boezem.

 24. 34

  Foppe deed een deel van zijn toespraak tijdens de huldiging in het Fries. ‘Je moet je afkomst niet verloochenen’ was zijn commentaar. De spelers van Surinaamse afkomst doen dat ook niet blijkbaar. Gelden hiervoor dan andere regels?

 25. 35

  @Karsa, over die nuance. Mijn collega De Chileen, we kennen elkaar nog uit Argentinië, pakt het op dezelfde manier aan als ik. Wetende dat hij voor een xenofoob en nationalistisch publiek schrijft draait hij zijn stukje zo dat zijn ‘linksere’ toon meer reacties bij zijn lezers opwekt. Ik doe voor mijn kosmopolitische tolerante lezers precies hetzelfde alleen dan omgekeerd. Omdat rechtse columnisten op linkse redacties niet gedijen en linkse columnisten op rechtse redacties onmogelijk zijn zullen we af en toe een rol moeten spelen. Gelukkig weet ik het zelf ook niet allemaal (erg populair die uitspraak dezer dagen). Bloggeheimen die ik eigenlijk niet zou moeten verklappen, maar goed nu ik toch op het punt sta Sargasso te verkopen kan het me allemaal niet zoveel meer schelen.

 26. 36

  @Jimmy 33: Vroeger in Doom en quake was het mogelijk de karakters (ook de bad-guys) een eigen gezicht te geven. Wellicht is het ook mogelijk om zoiets met een paar PvdA kopstukken te doen in de huidige spelen…

 27. 37

  @Ultrabas : het gaat mij er niet om of deze jongens wel of niet mensen een prettige avond bezorgd hebben. Waar ik enerzijds over val is jouw argument “hoeveel opbrengst” iemand genereert ten opzichte van wat die persoon, volgens jopu, zich zou mogen veroorloven…

  Ik ben van mening dat mensen, ongeacht de omstandigheden, zich binnen bepaalde grenzen hebben te gedragen, zeker als ze in de spot-light staan.

 28. 38

  Ik zie in de originaire pots geen ‘rechtse lading’. Wel de aardige constatering dat (de meeste?) Surinamers bij Brazilie-NL voor hun buurland juichen. Gelukkig is er niet gekozen voor een Volkskrant-achtige opzet als: “Natuurlijk hadden de spelers zich beter kunnen hullen in de Nederlandse driekleur, laat daarover geen twijfel bestaan. Maar zijn we niet allemaal trots op onze roots? Hebben die gasten zich niet de ballen uit de broek gespeeld voor Oranje?”

 29. 39

  @34: Fries is dan ook een erkende minderheidstaal in Nederland (het land waarvan Foppe een voetbal-elftal coacht). De Surinaamse vlag is echter de nationale vlag van een ander land. Ik vind dat wel een verschil (zoals eerder gezegd, een Friese vlag, daar had ik geen problemen mee gehad. Over een jaar mag een Bonairse vlag ook van mij, als dat een Nederlandse gemeente is).

 30. 40

  Man, wat een non-issue, ik word echt gek van al die nationale gevoelens en navelstaarderij. Om maar eens even de heerlijk naieve Loesje te citeren:” WIl iedereen die bereid is om te sterven voor zijn vaderland dat nu even doen?”.
  Stel je toch eens voor dat we Teckel-land en Cocker Spaniel-land hadden, en dat die dan tegen elkaars grenzen gingen aanpissen als een soort statement van identiteit. Gek kenhuis….

 31. 41

  Er deden, neem ik aan, toch ook wel Marokkanen en Turken mee (sorry, Nederlanders van Marokkaanse en Turkse afkomst) waar waren die vlaggen dan?

 32. 45

  @ASH een reageersel op 40 is geen non-issue meer.

  Het gaat over patat en chips, bier, vet voetbal, vlaggen, de wave, oorlog, kleuren en meezingen.

 33. 49

  @45
  Nee, non-issue is ook niet het goede woord, als zoveel mensen zich er druk om maken. Ik verbaas me daar gewoon over. Voor mij is het wel een non-issue, alhoewel ik er dan weer een issue van maak door er zo op te reageren… pfff, moelijk.

 34. 52

  Jullie, veel stomme apathische bloemenbuurtreagereerders, maken van een mug een olifant.
  Op het oog handig want aan olifanten is gebrek.
  Alleen uitkijken bij een teveel aan olifanten..

  Lastig doodslaan…

 35. 53

  @Yevgeny Podorkin : maar een olifant is makkelijker te raken dan een mug… Ik denk dat het daarom gaat zoals het gaat: gemakzucht!

 36. 57

  Verrek esgigt. “Makkelijker te raken”. Briljant.
  Daar denk je niet aan hè als je wat aan het spelen slaat met allerlei spreekwoorden..en gaan dingen door elkaar lopen..misverstanden..

  Hoe kan ik het ooit weer goed maken.

 37. 59

  @mark en Carlos : Toch heeft Mark een punt (sorry Carlos)… helaas zijn de tijden dat Katja onder invloed d’r wagen op de vangrail parkeerde en de dagen dat mensen Bin Laden als “lekker ding” betitelden, te lang achter ons. Ik mis dat blondgehalte ;-)

 38. 65

  Tja esgigt. Jij zegt het, ik denk het: Hier, in Rotterdam, begint alle vernieuwing. Afijn, voorbeelden recente verleden te over, of je daar nu achter stond of niet.

  Je vraagt je af wanneer dat nu eens goéd doordringt bij de rést van Madurodam…John lanting’s “Theater van de lach”…toneel voor fotograferende Japannertjes.

  Laten we maar hoop houden, lijkt me het beste.

 39. 66

  @Carlos#55: Ja, klopft ook, inachtgenomen dat uit het Sargas(s)ociaal Handvest volgt dat Amerikanen niet goed kunnen voetballen omdat ze Bush als president kiezen.

  @#63: Zekers een photosjop, zo kreukelt een jas ook niet.
  Hier nog een photosjop, kijk maar naar die golfballetjes op de achtergrond.
  [img]http://www.studentenstadgroningen.nl/joomla/images/stories/10maradona.jpg[/img]

 40. 71

  Ik vind dat er sowieso geen niet-Ariers in het Nederlands elftal moeten, ook als ze niet met een Surinaamse vlag lopen te zwaaien kun je nog heel goed zien dat het geen oer-Hollanders zijn, en elke intelligente voetbal watcher kan op zijn vingers natellen dat ze Suriname in hun hart dragen. Tenzij ze een verklaring van loyaliteit tekenen, en het Volkslied kunnen zingen en koeien kunnen melken en kunnen azijnpissen moeten we dat soort type aard volk niet in ONS elftal toelaten.

 41. 73

  Niet iedereen in blank Nederland was blij met het nieuwe talent. Apen horen in bomen, werd de voetballers vanaf tribunes toegesnauwd.

  Intrigerend wordt de film als Heijnen met de Suriprofs – een elftal van in Nederland voetballende jongens met een Surinaamse achtergrond – meegaat naar Suriname. Het blijkt een verwarrende ervaring. Voetballers als Davids ziet men in Suriname niet als ‘een van ons’ maar als Nederlander. Winston Bogarde mag overlopen van liefde voor Suriname (”Ik ben weer thuis”), de liefde is niet wederzijds. Menzo begrijpt er niets van: hij dacht als Surinaamse broeder te worden ontvangen en niet als arrogante Hollander.

  link

 42. 74

  @caprio,

  Zal ik bij deze dan maar de Godwin erin knallen voordat Mark het doet?

  [img]http://img239.imageshack.us/img239/407/jesseowenssu9.jpg[/img]