Quote du Jour – Koloniseer Afrika opnieuw

Quote du JourI would like to recommend that instead of wasting our time and wringing our hands in helplessness while the rest of the world slowly but surely gets numb to our pain and leaves us behind even faster, we should let these good white folk come back to actually and effectively run our African countries and affairs.

Oeganda kent zijn eigen equivalent van de Dutch Bloggies, The 2006 Uganda Best of Blogs. In de categorie Best Post is “A Call for Re-Colonization” van Dennis Matanda voorgedragen.
Dennis komt tot deze oproep na het lezen van The Birth of Plenty van William J. Berstein. Het vermogen van “witte mensen” om instituten te stichten en gaande te houden, zou een belangrijke grondslag zijn voor het westerse “succes”. Dit vermogen ontbreekt, volgens hem, in Afrika. Daarom doet hij een oproep om Afrika maar weer opnieuw te koloniseren en het continent in de vaart der volkeren mee te slepen.
Een intrigerend stuk.

To push my call for white people forward, explain to me how a man who dodged the draft, inhaled marijuana and had sex in his Oval Office could have been one of the most popular presidents in the history of the United States and the one who delivered a surplus budget. But Bill Clinton is white – and that is a good enough excuse and pressure on him to perform better than his black brothers. He did not need to do much. He just had to show up to office everyday – and then leave at the end of his term – without necessarily taking on the powers of other institutions.

Extragratis link: Forrest Whitaker in Oeganda.

 1. 2

  @De andere Stefan: Daar zegt hij ook wat over:
  Yes – we know that white people control our budgets behind those curtains of donor aid and NGOs – but they give momentary power to uninstitutionalized Africans – who can, in less than a heart beat, do more damage to a good and viable project than 1,000 barracudas can do to a ton of succulent lean beef!

 2. 8

  Koloniseren nieuwe stijl natuurlijk. Dat wel.

  Hij heeft gewoon graag dat anderen voor hem werken. Dat heet de meester – slaaf relatie. Hij heeft goed geleerd dat meester zijn het meeste opbrengt. Dus als hij zich laat koloniseren maar dan als meester heeft hij het goed bekeken.

  Goed geleerd.
  Mogelijk verslaafd aan kolonisatie.

 3. 10

  Hij heeft natuurlijk wel, om het maar eens lelijk te zeggen, een punt. Het imperialisme heeft veel Afrikaanse instituten de vernieling in geholpen en de dekolonisatie heeft in veel Afrikaanse landen de nieuwe instituten van de kolonisator die, hoewel ze niet erg eerlijk waren, in ieder geval nog enigszins de orde bewaakten, vernietigd.

  Maar om nou te zeggen dat de blanke man terug moet keren om nieuwe instituten op te richten, gaat me wat ver. Het lijkt me verstandiger dat ze dat in Afrika eens zelf gaan doen.

 4. 12

  Ik heb als “white folk” een persoonlijke boodschap voor deze Afrikaan.

  Beste meneer Batanda,

  Ten eerste, Afrikanen moeten zichzelf niet tekort doen. Een beetje zelfvertrouwen is hier op zijn plaats. Ik ben er heilig van overtuigd dat Afrikanen zichzelf – op termijn – goed kunnen besturen. Hou alleen niet vast aan isolationisme en eis van de “white folks” dat zij de importheffingen stoppen: de enige fair trade is free trade. Afrikanen zullen zien dat democratie goed samengaat met economische vrijheid.

  Ten tweede, wij “white folks” hebben er een beetje genoeg van dat wij collectief en erfelijk aansprakelijk zijn gesteld voor alle narigheid in de derde wereld. Het laatste wat wij “white folks” willen, is dat mensen ons weer als het bron van alle kwaad gaan zien. Dus nee, we komen niet terug, anders krjgen die jaren ’70 progressieven postuum nog gelijk ook.

  Ten slotte, kijk naar de toekomst. De economische grootmachten liggen niet in het Westen, maar in Azie. China heeft uitdrukkelijk de hand uitgeschoten. Grijp die hand. China zeurt ook niet over mensenrechten enzo. Laat de ambitieuze Chinezen Afrika lekker regeren. Misschien dat wij “white folks” dan eindelijk eens van al die onterechte verwijten en – in dit geval – complimeten afkomen.

  Vriendelijke Groet

 5. 13

  Ten tweede, wij “white folks” hebben er een beetje genoeg van dat wij collectief en erfelijk aansprakelijk zijn gesteld voor alle narigheid in de derde wereld.

  Dat is niet helemaal voor niets, Jimmy. Vooral Afrika hebben we behoorlijk kapot weten te maken.

 6. 14

  @Matthijs

  Waarom zijn jij en ik schuldig daaraan? Ik heb noch gekoloniseerd, noch slaven gehad. Toch ben ik omdat ik in Westen woon en “white folk” ben aansprakelijk voor leed van twee eeuwen terug (slavernij) en 60 jaar geleden (kolonisatie). Je bent schuldig aan een (mis)daad, die je als persoon zelf pleegt.

  Mensen, die uitgaan van het dogma “wij zijn rijk, omdat zij arm zijn.” hebben gewoon geen verstand van economie. Mensen die dit stokpaardje verkondigen, denken dat de wereldeconomie een taart is waar we allemaal een stuk van pakken. In deze optiek neemt het Westen een onfatsoenlijk groot stuk, ten nadele van de rest van de wereld. Een hardnekkig misverstand waar zelfs mijn economieleraar van de middelbare school in geloofde – pertinente nonsens. Een economie wordt groot en groeit door handel. Wij handelen gewoon meer dan de derde wereld, einde discussie.

  Tevens lijden we teveel aan een schuldcomplex over het verleden. Frits Bolkestein heeft er nog een mooi stuk over geschreven. De vraag is niet “waarom zijn landen arm?”, maar “waarom zijn sommige landen rijk?”.

  Voel je je ook zo schuldig als Nederlander aan de politionele acties in Indonesie of aan de oorlog in Irak, omdat premier Balkenende politieke steun verleende? Schei toch uit.

 7. 15

  @Jimmy: dan kun je je natuurlijk ook de vraag stellen waarom Afrikanen de staatsschulden zouden afbetalen die hun voorvaderen hebben gemaakt,en waar ze zelf nooit aan hebben bijgedragen.

 8. 16

  @Jaap

  Het gaat er om dat de Westerlingen van nu (en Europeanen in het bijzonder) eens van dat gezanik af moeten. Ieder mens is een individu op zich en verantwoordelijk voor zijn eigen daden. We moeten een stap verder zetten, dan het erfelijke en collectieve dader- (westerling) en slachtofferschap (derde wereldburger). Het is bovendien erg racistisch om zo te denken, foei!

  Als jij je schuldig wil voelen aan allerlei misdaden uit het verleden, mijn zegen heb je. Ik vraag me bij mensen, die zich schuldig over het negatieve verleden, sterk af of ze zich net zo trots voelen over de kunsten, wetenschap en welvaart die onze beschaving heeft voortgebracht. Mijn ervaring is dat het geen taboe is om je schuldig te voelen over het negatieve verleden van het Westen, maar het is wel taboe om trots te zijn op het positieve verleden. Dan ben je een nationalist, enzovoorts. Blijkbaar leiden nogal wat mensen aan een bizarre vorm van zelfhaat.

  Nimmer hoor je over Arabieren die 1 miljoen Europese slaven gevangen hielden. Nimmer hoor je over andere Afrikanen die hele stammen gretig verkochten voor kraaltjes en zilverdingetjes. Zijn zij collectief en erfelijk schuldig? Nee, en terecht niet.

 9. 17

  gisteren stond er toevallig een prachtige column van havik nicholas kristof in de newyorktimes, over somaliland, een van somalië afgescheiden door niemand erkend landje in de hoorn van afrika. daar gaat het goed schijnt het, en kristof weet waarom:

  “The lesson of Somaliland is simple: the most important single determinant of a poor country’s success is not how much aid it receives but how well it is run. If a country adheres to free markets and good political and economic governance, it will generate domestic and foreign investments that dwarf any amount of aid.”

  voor de duidelijkheid: somaliland krijgt 0 dollar buitenlandse hulp – omdat ze niet officieel bestaan.

  is dit nu een voorbeeld dat onze afrikaanse blogger zonder zelfvertrouwen ondersteunt, of nu juist tegenspreekt?

 10. 19

  @JSK

  Op zulke dooddoeners heb ik geen direct antwoord. Dan kun je interpeteren dat ik uitgeluld ben. Doe er maar mee wat je wil.