Quote du Jour: Ongehoord

Quote du JourMoet ik dan de VVD een losgeslagen bende wettelozen gaan noemen?

Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie windt zich op over het feit dat VVD’er Aptroot spreekt van Talibanpraktijken op het Binnenhof.

Allemaal naar aanleiding van de wens van minister Van der Hoeven om het aantal koopzondagen terug te brengen tot maximaal twaalf per jaar. Niks schokkends lijkt me, al helemaal geen talibanmentaliteit, gewoon een ouderwets stukje christelijke identiteit, daar zijn we toch zo dol op? Ik snap de irritatie van de CU wel, je houdt je enorm in tijdens de formatie om geen talibaneisen omtrent abortus of homohuwelijk te stellen en dan komt er een VVD met een identiteitscrisis en die gaan dan zoiets roepen. Het mocht niet maggen.

Ikzelf heb niet zoveel problemen met minder koopzondagen, maar als de winkeliers gecompenseerd moeten worden, doe dat dan maar met langere openingstijden op doordeweekse dagen. Kun je uit je werk nog eens wat kopen en heb je de zondag over om iets anders te doen. Een boek lezen bijvoorbeeld.

Wat doet u het liefst op zondag?

 1. 2

  In de VS noemen ze dat, als ik het me goed herinner, dominionism. Rouvoet gaf al eerder toe, dat hij daardoor geinspireerd was.

  Als je geen deel wilt nemen aan koopzondagen, staat het je geheel vrij om thuis te blijven of een dergelijke baan, die dat verplicht, niet te aanvaarden. Erg simpel.

  Persoonlijk vind ik dat we dit beter op gemeenteniveau kunnen regelen — hebben ze ook eindelijk iets te doen. Zo kan Den Haag lekker shoppen en in Staphorst blijven de deuren gesloten. Ook zondagslievende, socialistische bolwerken als Oss kunnen daartoe besluiten.

 2. 4

  Ja, zo hou je de lezers hier lekker bezig. “wat doet u het liefst op zondag?” is al de 2e vrijdagvraag vandaag.
  Maar goed, dat ik toch ff niks te doen heb: dat zou ik op zondag ook wel willen (niks doen).
  Omdat anderen de vrijheid willen hebben te winkelen wanneer ze willen, wordt een ander deel der bevolking verplicht een keuze te maken tussen a. bij de hema blijven werken en dus regelmatig op zondag werken, of b. uitkijken naar een ander baantje.
  Het zou eerlijker zijn als werknemers ook konden kiezen op welke dagen zij willen werken en/of vrij zijn. Maar dat feest gaat niet door. De zo geroemde vrijheid van de consument (in dit geval het winkelend publiek) leidt tot de slavernij van de werknemers (i.c. het winkelpersoneel).
  Als er al enige ideologie van religieuze aard kleeft aan dit soort kwesties, dan is dat toch voorla de religie van de mamon (1e gebod: gij zult kopen en 2e gebod: gij zult werken tot ge er dood bij neervalt).

 3. 7

  Persoonlijk wil ik elke zondag koopzondag, simpelweg voor mijn “dagelijkse” inkopen. Door de week komt daar door mijn werk niets van in en de zaterdag alleen is zelden voldoende tijd. Zo word ik in mijn consumptiegedrag geremd (en dat wil wat zeggen, want mijn consumptiegedrag is al relatief extreem laag) en word ik bovendien gedwongen om voor mijn eten meer van de horeca-maffia gebruik te maken (en die zetten me dus enorm af).

  Dus gewoon vrijgeven die winkelsluitingstijden en laat de winkelier maar zelf beslissen op welke dag hij open danwel gesloten is (en praat geen poep alle mensen die menen dat dat betekent dat de winkelier 7 dagen moet werken, gooi dan gewoon je winkel op maandag dicht, als er geen hond meer langskomt).

  Maar in eerste instantie zou ik graag even de aandacht willen vestigen op de VVD-kamerleden die blijkbaar de Wilders-wijze hebben overgenomen waar het taalgebruik jegens ministers betreft. Was het niet ook een VVD-er die nog niet zo lang geleden riep dat ministers meer respect verdienden en met excellentie aangesproken moesten worden?

 4. 8

  Kortgesteld: werktijden/dagen moeten niet allemaal synchroon lopen, want dat is inefficient (en om meer reden dan aleen de bovengenoemde).

 5. 9

  Apstroot moet zich even in de kijker spelen na het gedoe van een paar weken geleden. Hij is er nog niet achter of ie nou een Wildersje is of niet.

 6. 11

  Hier op het eiland zijn de supermarkten gewoon 24 uur per dag open. Erg handig! Werknemers hebben wel het recht om werken op Zondag te weigeren (ook nadat ze al zijn aangenomen). Zo regelt zich dat vanzelf en iedereen is blij.

  In NL worden ruimere openingstijden tegengehouden omdat een oneerlijke voordeel zou geven aan grote bedrijven tegenover de kleine winkelier. Dat is onzin, want kleine winkeltjes floreren hier.

 7. 12

  Supers bij kleine stadjes in de rurale gebieden hebben heel wat kleine winkeltjes verwoest, @LC. In de grote steden in het wat anders.

 8. 13

  Aptroot bevindt zich in fijn gezelschap met zijn talibanvergelijking. Op een filmpje van De Volkskrant over porno met dieren (zie hun website) wordt een producent van dat materiaal geïnterviewd. Deze man noemt de regering ook al ‘linkse taliban’ omdat men een verbod op zijn product overweegt…

 9. 14

  Ontopic: ik (kleine zelfstandige, geen winkelier) werk eigenlijk het liefst op zondag. En vier mijn weekend bij voorkeur doordeweeks.

 10. 17

  @LC 11

  Heb drie jaar doorgebracht op dat eiland, en die kleine winkeltjes floreren inderdaad, maar als je goed kijkt naar menig Pakistaans gezin dat zo’n winkeltje runt zie je dat ze doodmoe zijn, dat de kinderen vaak gedongen meehelpen en daardoor niet doorleren en alleen 24/7 open zijn omdat ze anders failliet gaan. Geen vrolijk gezicht..

 11. 20

  Wat is er eigenlijk zo erg aan als supermarkten kleine winkeltjes “verwoesten”? Gaan we nu omdat we perse op het platteland kleine winkeltjes willen hebben, de consument op kosten jagen (want dat is waar het om gaat: De consument moet in kleine winkels inkopen hetgeen duurder is en als de hardwerkende consument op zaterdag geen tijd heeft om te winekelen, moet hij de hele week duur uiteten, omdat hij op zondag geen boodschappen kan doen voor de week)? Is dat niet een beetje van de gekke?

  Werkgelegenheid is ook geen argument, want die supermarkten hebben ook meer personeel nodig (om die langere tijden open te zijn, uiteindelijk zal een werknemer toch niet meer dan 40 uur mogen werken).

 12. 21

  PS. Ik zou er niet de minste problemen mee hebben als winkels door de week een dag gesloten waren voor die zondag. Alleen de zaterdag en de zondag kan ik serieus inkopen doen, dus juist dan heb ik behoefte aan een winkel die open is. Ik loop goddome al twee jaar in vrijwel dezelfde kleren rond, omdat ik nooit eens een dag heb waarop ik uitgebreid kleren kan kopen. Dit heeft mij ertoe gedwongen dat ik nu dus kleren koop in de supermarkt! Ziedaar uw kleine kledingswinkels eens floreren!

 13. 22

  Als je graag een praatje maakt met het personeel van Slagerij J. van der Ven en de hoed afneemt voor een juffrouw op de fiets, is het natuurlijk buitengewoon vervelend als kleine winkeltjes verdwijnen. Terzijde: hier in Den Haag, waar veel winkels (maar niet alle) in het centrum iedere zondag open zijn, krioelt het van de kleine ondernemers.

  Waar het om gaat is dat het niet aan de staat is om te bepalen wanneer een vrije ondernemer zijn zaak opengooit. Als er een markt is voor een koopzondag in Staphorst (niet waarschijnlijk) is het niet aan de overheid om dat met een beroep op Exodus te verbieden.

 14. 25

  @24: Staphorst is nu eenmaal een mooiere gemeentenaam dan Urk. Logisch dat mensen dat dus liever als voorbeeld gebruiken. Als je een voorbeeld van een rijkestinkertsgemeente wil geven zeg je toch ook Wassenaar en niet Blaricum?

 15. 28

  Waarom willen gristenen mij steeds voorschrijven wat ik op zondag wel en niet moet doen? Als de here god activiteiten op zondag echt zo vreselijk vindt, kan hij best zelf voor de toorn des heren zorgen:

  Verder sprak de HEERE tot Mozes, zeggende: Gij nu, spreek tot de kinderen Israëls, zeggende: Gij zult evenwel mijn sabbatten onderhouden; want dit is een teken tussen Mij en tussen ulieden, bij uw geslachten; opdat men wete, dat Ik de HEERE ben, Die u heilige. Onderhoudt dan den sabbat, dewijl hij ulieden heilig is! Wie hem ontheiligt, zal zekerlijk gedood worden; want een ieder, die op denzelven enig werk doet, die ziel zal uitgeroeid worden uit het midden harer volken. Zes dagen zal men het werk doen; doch op den zevenden dag is den sabbat der rust, een heiligheid des HEEREN! Wie op den sabbatdag arbeid doet, zal zekerlijk gedood worden. (Exodus 31, 12-15)

 16. 30

  @18(Chiel) en 19(Steeph): Kijk, dat gaat de goeie kant op: alle winkelpersoneel elke week een lang weekend vrij!
  Eigenlijk kan die hele middenstand (groot en klein) wel afgeschaft worden. In het kader van het consuminderen verstrekt de regering bonnen waar je alleen de echt nodige dingetjes mee kan verkrijgen. De staat maakt een soort Wehkamp/Albert die het op de door jou gewenste tijd aan huis bezorgt.
  Ik hoop dat iedereen snapt welke voordelen dat allemaal heeft. Ik heb wel begrip voor de rillingen die over ieders rug lopen bij het idee welk een staatsorgansatie dat vereist.
  Wat ik nog wel moet verwerken is de opvatting dat de ultieme vrijheid kennelijk betekent: boodschappen doen wanneer jij wil. Dat zijn dan jouw lusten, wiens lasten dat zijn doet er niet toe.
  Dat snapt zelfs een aap.

 17. 31

  @ Peter. Het verdelen van goederen door de staat … geen marktprijsmechanisme meer, maar de prijs laten bepalen door de overheid. U grapt?

  De lasten. Die lasten kunnen tot op zekere hoogte gereguleerd worden (zie bv het voorbeeld van die Clash plaat). En verder horen die lasten (werken op zondagen voor een deel van de beroepsbevolking) er nu eenmaal bij. Dat is in wel meer sectoren het geval: fabrieken met machines die niet stil kunnen staan vanwege mechaniek en/of kosten, stewards bij het betaald voetbal, horeca; ook allemaal voor strict genomen niet noodzakelijke activiteiten. Het staat werknemers vrij om die banen dan wel of niet te nemen. Je “moet” ook geen putjesschepper worden maar ze zijn er wel. En kennelijk slagen de meeste grotere winkels er ook nog gewoon in om personeel te vinden. En verder ik betaal toch gvd geld voor die lasten; dat is het hele fundament voor onze economie sinds 4000 jaar: dat je iets over hebt voor andermans lasten; dacht je dat bakkers het leuk vonden om om 4:00 (?) op te staan?! Ze krijgen er geld voor.

  De kleine winkels die de dupe zijn … hebben we het over etenswaren middenstand of over speciaal zaakjes (CD winkels, kleding, boekhandels ed)?

  In duitsland is de zondag ook heilig qua winkeltijdensluiting en daar is het een slimme deal tussen kerk en vakbond. In Nederland is het kennelijk niet anders.

 18. 32

  @ Karsa Orlong (#31): Zeker, ik grap. En om de grap even af te maken: maak je niet ongerust over de prijzen. Ik zei al: je krijgt bonnen. Daar heb je je belasting al voor betaalt. Nee, schrik niet, die gaat niet omhoog. Om te beginnen kunnen de prijzen flink omlaag, gezien de continue kortingen, lente-zomer-herfts en winteruitverkopen, enz. Verder heeft u natuurlijk de democratie verbetert door op het voorstel te stemmen dat het volluk bepaalt waar de belasting aan wordt besteed.

 19. 33

  Naar Cynthia Ortega-Martijn wil ik kwijt: wie de schoen past trekke hem aan. Een andere vaderlandse wijsheid leert dat alleen de waarheid kwetst.

  Goed, tot zover het punt van de opgewonden CU-talibaan reacties…

  Wat ik op mijn zondag doe? Eindelijk eens naar die rot winkels, om de zooi te kopen waarvoor door de week geen tijd of fut is…

  Het is hoog tijd dat dit calvinistisch-talibaan bewind eens oprot… En wel om de volgende redenen:
  – De bevolking kan hun geen bal schelen.
  – democratie staat te laag in hun vaandel.
  – Ik ben het, als atheïst en gematigd libertijn, fundamenteel oneens met hun mentaliteit.

 20. 34

  Tjee zeg..niks van doen met religie. Ieder mens wil toch wel eens rust zelfs de *zucht* niet te bevatten ongelovigen. Zeg maar de mensen (zoals ik) die er wat van maken zonder beloften van een afterdead?

  Zondag lekker de winkels dicht zodat de medewerkers niet gedwongen worden tot..heeft niets van doen met spruitjes. Later op de avond..mij best of beter nog koop met een vooruitziende blik uw boodschappen.

  Lekker uit je dak op Zaterdagavond en dan rond de late ochtend croissantje met de gordijntjes dicht. Die urkers willen ook maar alles verbinden met..met…abstract gezeik (god)

 21. 35

  @34: Als ik mijn woesdag en donderdag kon ruilen tegen zaterdag en zondag zou ik het gisteren doen. Wat heb je aan vrije dagen als je er niet eens je hard verdiende sentjes op uit kunt geven (want op zaterdag gaan de winkels ook al vroeger dicht dan op donderdag)?

  Er is niemand die hier wat rust wil afnemen van iemand! Sommige mensen eisen ook gewoon spoken te zien, ook al bestaan ze niet. Het gaat hier niet om vooruitziende blikken, maar om keiharde onmogelijkheden. Door de week is de tijd 0, op zaterdag maar 0,5. Moet ik even in die 0,5 alles inkopen dat ik nodig heb, maar ook alles dat ik misschien wil overwegen, dat heeft niets met rust te maken! Snel snel, zonder kijken mijn inkopen doen, in het kleine inkoopvenster dat ik heb en maar hopen dat het alles was wat ik nodig had.

  Wat mij betreft mag de winkelier ook rusten. Doe dat gewoon de hele week, behalve de zaterdag en de zondag, want dan kom ik mijn kleren, kado’s en boeken kopen!

 22. 36

  btw, volgens mij is die sympathieke kleine lokale ondernemer die “that extra mile” ging voor de klant ten onder gegaan omdat wij onze “part of the deal”, klantentrouw, gelijk over boord hebben gezet voor een fractioneel lagere prijs of een groter assortiment verderop. Laten we eerlijk zijn, door de bank genomen telt dat duppie en die keuze voor de meesten van ons meer dan dat praatje… Kom dan nu niet met een huilverhaal over arme zielige kleine ondernemers…

 23. 37

  Overigens is de kleine winkelier – net als de grote – niet verplicht zijn zaak open te gooien op welke dag en welk tijdstip dan ook. Het is een keuze die bepaald wordt, of zou moeten worden, door de wens van de klant (verwachte opbrengsten) en de beschikbaarheid van personeel en tegen welke prijs (verwachte kosten). Niets meer en niets minder.

  De consument – de andere kant van dit verhaal – is net zo min verplicht inkopen te doen, alleen omdat er toevallig ergens een winkel open is.

 24. 38

  @37: Exact… Geen van beide partijen is tot iets verplicht, en ik denk ook dat dit zichzelf zal regelen. Dat doet het in wezen nu al, de behoefte aan kleding om 0:30 is nog niet zo groot gebleken dat de avondwinkels kleding zijn gaan verkopen.

 25. 40

  Pro, cons…tja.

  24 uur, 7 dagen per week…“mag het een onsje minder. Maar: extra bijbaantje voor schooljeugd. En in een middenstandszaak helpt de partner van de eigenaar vaak mee..dus zo erg (hoeft) is dat niet (te zijn).

  Persoonlijk haal ik het niet in mijn hóófd om op za. of zo. in koopgoot of stikdruk winkelcentrum te gaan wandelen. Die martelgang er naar toé. In de file bumper-aan-bumper vaak vechtend om een parkeerplaatsje. Vréselijk. Gedoe met wisselgeld. Trekken en duwen op de roltrap. In ellenlange rijen…het zweet breekt me nu al uit plus was sowieso al licht claustrofobisch. En gelukkig kunnen hier de boodschappen en andere zaken op stille uren gedaan worden.

  Maar laat het asjeblieft maar zo. Des te meer plek is er in de natuurgebieden waar ik met de racefiets het asfalt doe omkrullen. Als ik op zo. morgen dan tenminste maar niet opbots tegen die streep kachelpijpen die hier om de hoek uit de kerk komen en me een keer de weg versperden:

  “Zeg…het is de Dag des Heeren hoor”…terwijl zo’n doodgraver me zo duivels aankijkt met Kneeveloogjes.

  Oh ja joh…nou, dat mag ook wel..want de rest van de week heb ik niks te vertellen.

  Hij riep me nog iets na van “branden in de hel”. Een soort OudNederlandsche vloek o.i.d. Jammer dat ik de héle zin niet onthouden heb.

 26. 41

  Ik vinnum wel redelijk scherp van die zwartrok. Hij riep die fladderende raqcefietsvogel na dat wie niet van de verkeerde weg terugkeert, zal branden in de hel @YP.

 27. 42

  Ja mescaline, in plaats dat je het nu voor mij opneemt…nee hoor. Hij riep: “Lees vers ..:.. er maar op na!, daar staat het geschreven:…” en toen volgde de tekst, w.s. uit de bijbel.

  Mijn benen waren op slag verzuurd kan ik je vertellen…

 28. 43

  Ja natuurlijk, ik heb dat ook niet van mezelf. Die gast weet zijn weetje wel. Ik kan je vertellen dat zijn dag behoorlijk goed was. Met Gods woord gestrooid op de barre aarde.

  Mattheus 12: En als hij zaaide, viel een deel van het zaad bij den weg; en de vogelen kwamen … aarde had; en het ging terstond op, omdat het geen diepte van aarde had.

  Klopt precies, jij hebt dat ook niet. hehe ;)

 29. 44

  Geheimtip @ YP: asfalt doen omkrullen in natuurgebieden kun je het best op een gewone doordeweekse dag doen. Terwijl de massa, inclusief kachelpijpen en lange rokken, in het zweet huns aanschijns arbeidt. Man, het is er dan uitgestorven. Goddelijk!

 30. 46

  Iemand die heerlijke Les Triplettes de Belleville gezien ? Hometrainerfietsen voor stroom -> projektor -> fietsbeelden uit de natuur -> op projektiescherm voor neus van fietser.

  o.a.

 31. 47

  Wat zal ik vanmiddag eens lezen. Poll:

  1. Caesar, Gallische oorlogen (50 BC)
  2. Barzini, De italianen (1978)
  3. Feriani, Minderjährige Verbrecher (1905)

 32. 48

  Sommige mensen zouden zeggen dat de gallische oorlogen verboden zouden moeten worden ;-) Haatzaaiende propaganda van iemand die 1 op de 5 galliers over de klink heeft laten jagen (1 miljoen +).

  Doe dan maar barzini, lijkt me tof, ga ik ook maar eens halen..

 33. 51

  Ken je de Rotten Romans ook ? Grappig historisch stripboekje met pies en poep uit het raam en zo. Barzini, hier jij. Tot vanavond.

 34. 52

  @48: Genocideverheerlijking inderdaad… Hij heeft hier de hele plaatselijke bevolking uitgeroeid en daar schept hij nog over op ook in dat boekje dat je wil lezen… Als Wilders daar van hoort!

 35. 53

  ja ongelofelijk, en niets blijft plakken, alsof hij kay van der linden in dienst heeft…

  Als bosschenaar even een shout voor andy sauer