“Als je met de inzichten van nu terug zou kijken, denk ik dat je het anders zou hebben gedaan”.
Dat waren de woorden van Jan Peter Balkenende in het Irakdebat. Als er verder niets fout gaat, is het vandaag de laatste dag van JP de MP. Deze quote du jour (eigenlijk een oude dus) typeert voor mij de JP jaren. Vandaag typeert Nieuwboer in De Pers Balkenende als “de verkeerde man op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”. Hoe kijkt u terug op 3006 dagen JP?
Reacties (41)
Met de kennis van nu had ik in 2002 ook nooit op die man gestemd.
Met de kennis van toen stemde ik al niet op hem. En die kennis is alleen maar toegenomen.
Dus dat is achteraf naar verhouding best winst. Relatief.
Hoogtepuntje voor mij was toen hij ons op de hoogte bracht van zijn muziekvoorkeur.
Tja, het CDA heeft niet voor niets zo veel verloren. Die gasten hebben bekant hun eigen partij op het spel gezet, alleen voor de carriere ambities van 1 man. Hoe je als partij-apparaat zo lang zo verdwaasd kunt zijn, zal wel altijd mijn pet te boven gaan.
Stagnatie, zesjescultuur, kille machtspolitiek, verbiedneiging, meester in de inhoudsloze communicatie, politicus maar geen staatshoofd of vernieuwend visionair, een geboren op-de-winkel-passer.
Groot staatsman met visie en daadkracht.
@5: Als burgemeester van een middelgrote stad zonder al te veel uitdagingen (zeg Sittard, Deventer, of Sneek) zou hij het wel goed gered hebben. Gelukkig had hij Nederland te regeren en niet een land dat echte problemen heeft.
Maar behalve dat was het natuurlijk een echte Che Guevara.
Vergeet niet normen en waarden debat + onrechtmatige oorlog met honderdduizenden doden als gevolg en vervolgens eigen verantwoordelijkheid + stug blijven zitten. Kort samengevat: hypocrisie ten top. Een mooie inleiding naar Bruin 1.
@9: Op zijn Postbus51tigs, niet meedoen aan een oorlog heb je zelf in de hand.
@Inkwith; Vertel. Zijn er ook wolken in jouw universum ?
Het waren geen 3006 mooie dagen.
Balkenende’s magnus opus, het normen en waarden offensief, heeft twee belangrijke dingen opgeleverd: een verdeelde samenleving en het Rutte-Verhagen-Wilders pact.
Een staatsman die zo weinig vertouwen had in de burgers, die zo vaak die burgers bekritiseerde, moet er dan ook niet van opkijne dat erg veel kiezers het vertrouwenn in hem en zijn partij hebben opgezegd.
Bij Balkenende altijd het gevoel gehad dat Nederland toch wel op het dieptepunt van politiek onvermogen was aanbeland.
Het meest trieste moment vond ik het uiteenspatten van één van z’n kabinetten op de avond van de begrafenis van Claus.
Het is daarna nooit meer goedgekomen tussen Oranje en Balkenende.
Het allerergste op dit moment is het aanstaande kabinet, dat je straks wellicht nog met heimwee zal doen terugzien naar Balkenende.
Hoe kijk ik terug op balkendende: als de meest inspiratieloze en visieloze vent uit mijn jeugd. Van de eind-pubertijd tot jong volwassenheid heb ik dat christendemocratische gezwats aan moeten horen over normen en waarden en je stoep netjes aanvegen als er sneeuw ligt. Een kleinburgerlijk moreel appel doen aan de ‘jeugd’ en zelf als staatsman ondertussen niet legitieme oorlogen politiek steunen. Dat die oorlog niet legitiem was, dat wist iedereen met de kennis van dat moment. Wat een doffe ellende heeft die man 10 jaar lang over mijn intellecte ontwikkeling uitgestort, ik zou hem moeten aanklagen voor mentale mishandeling. Zo snel mogelijk vergeten die flapdrol.
Niet zo zuur allemaal. Je kan het niet voor iedereen goed doen als premier.
Wie heeft er door het optreden van Balkenende daadwerkelijk persoonlijke schade geleden? Wie is er op achteruit gegaan?
Ik niet. Het land loopt volgens mij ook nog wel redelijk. Alleen jammer dat de HRA en de arbeidsmarkt niet worden aangepakt.
@15: De kwaliteit van het onderwijs en wetenschap is de laatste tien jaar gedaald. Bijvoorbeeld.
@16
Ok. Ik ben wel benieuwd naar de cijfers. Waar heb je die voor me neergezet? http://www.vo-raad.nl/actueel/nieuws/kwaliteit-onderwijs-blijft-op-niveau bijvoorbeeld?
Misschien dat we internationaal iets minder de boventoon voeren, maar in het land zelf is het dus niet slechter geworden.
PISA-cijfers.
@18
Oh je bedoelt die cijfers waarin we het best redelijk er van af brengen: http://www.scienceguide.nl/201001/beter-onderwijs,-hogere-welvaart.aspx (even doorscrollen naar het stukje over Nederland).
Ik ben het met je eens dat we misschien wat meer mogen investeren. Maar om een daling van de kwaliteit van het onderwijs te claimen en die ook nog Balkenende in de schoenen te schuiven, vind ik wat te makkelijk.
@15 Wat je zegt. Ik heb tegen het einde van zijn regeerperiode voor het eerst een huis gekocht. Als Balk aan het begin van zijn regeerperiode de hypotheekrente had aangepakt, wat zou sporen met zijn uitspraken over de markt en het op orde krijgen van huishoudboekjes, dan had ik nu een minder grote schuld gehad voor het zelfde huis.
@19: We zijn gedaald tov 2000. En ik hou Balkenende natuurlijk niet persoonlijk verantwoordelijk maar wel zijn kabinet(ten).
@ 21
Misschien heb je gelijk. Gelukkig staat er in de advertenties een oproep voor als ik snel een goede scriptie wil laten schrijven. De markt regelt het wel.
@22: Kijk eens naar het uurtarief.
Mensen zijn idioten, JP de koning ervan.
Er was al het Peter principle, dat stelt dat in een hiërarchie iedereen tot het niveau promoveert dat hij of zij niet meer aankan.
Er is nu ook het Jan Peter principle, waarin iemand in een hiërarchie stijgt tot een niveau dat hij niet alleen niet aankan, maar die positie ook nog eens voor eeuwig corrumpeert.
Kostelijk toch, hoe een gepromoveerd rechtsgeleerde beweert niet te hebben geweten dat de inval in Irak, en de daarbij gewenste regimewisseling, illegaal was.
Heerlijk toch, hoe zo’n man tegelijkertijd blijft volhouden dat Nederland de juridische hoofdstad van de wereld moet worden.
Laten we eerlijk zijn, JP is een robot met een zwetsknop.
Wat dat betreft zou hij het goed doen als vuilnisbak in de Efteling:
“VOC mentaliteit….. VOC mentaliteit….. dank u wel”
@ 23
Ja, duur. Misschien niet de investering in onderwijs die we bedacht hadden.
We gaan hem nog missen, als Wilders I een feit is.
Dit is toch wel een mooi beeld:
Zie uit raam dat JPB zijn laatste rit mag maken in Mercedes SLS of soortgelijk racemonster. Nee, ff niks over brandstofslurpen. Gun het hem
http://twitter.com/#!/diederiksamsom/status/27229636645
We gaan hem zeker nog missen, Wilders komt de Efteling niet eens in, daar worden kinderen bang van.
Of toch…. Geert kan bij het volk van Laaf!
Eenkennig, alleen empatisch binnen zijn eigen kringetje, niet in staat zijn eigen handelen kritisch te beschouwen laat staan er lessen uit te trekken en daarmee ook een belangrijke factor in de uitholling van het staatsrecht, culminerend in “de kennis van nu” en een heel andere premier met dezelfde naam…
Ik heb Balkenende meerdere keren mogen interviewen, en werd altijd positief verrast door zijn vriendelijkheid, oprechte interesse en groot incasseringsvermogen. Toen ik hem vertelde dat ik verantwoordelijk was voor de Raar Kapsel-Googlebomb, vertelde hij dat hij er om in een deuk had gelegen en dat hij het aan het hele kabinet had doorgestuurd.
Zonder camera’s was hij nooit de houten klaas die hij op tv lijkt. Meer een beetje een kind in een speelgoedwinkel, besist niet zwaar op de hand, maar wel met een zekere wereldvreemdheid.
Ik heb sterk het idee dat hij in de laatste regeerperiode veel van die onbevangenheid is kwijtgeraakt. Hij liet camerateams wegsturen door zijn beveiligers, was minder toegankelijk en vaak kortaf. Misschien had hij al moeten stoppen na de vorige verkiezingen. Dan hadden we nu, na drie jaar Verhagen1, met weemoed, liefde en vertedering op zijn premierschap teruggekeken.
En waren we wellicht vergeten dat hij als minister-president natuurlijk volstrekt ongeschikt was.
Het feit dat hij zelfs in wat voor hem als een ultieme bekentenis moet hebben gevoeld niet in staat is in de eerste persoon enkelvoud te spreken typeert wat mij betreft zijn PM-schap.
Balkenende zal op termijn vast herinnerd worden als de premier die Nederland door het roerige 1e decennium van deze eeuw heeft geloodst.
Kalm, vastberaden en in staat om alle beschimpingen aan zijn adres te incasseren. En met een grote poplariteit onder buitenlandse regeringsleiders.
Met de geschiedschrijving zal het helemaal goed komen. De steun voor illegale oorlogen en de alledaagse ergernissen van z’n 4 kermiskabinetten zijn dan allang vergeten.
Als Reagan al in de Galerij der Groten kan… waarom ook niet.
Geschiedenis beschrijven is altijd met de kennis van nu, niks nieuws.
Ik denk wel eens dat de politieke signatuur van geen belang is maar het behendig laveren op de mondiale golven wel. Dat heeft deze man niet slecht gedaan vind ik, onze koppen zijn nog steeds luctor et emergo. En kwa kas e.d. staat Nederland er niet slecht voor, integendeel.
Wat ik je bromde (klikmelink)!
Veranderendenormenenwaardendetector slaat aan, samen met christendemocratenbullshitdetector … geheel simultaan dus. En eens met #7 … geheel parallel aan Leterme, Yves.
En verrast door #32, veeleer eens met #12 + #13. #33 doet me dan weer denken aan Martens, Wilfried.
“Wir haben es nicht gewusst.”
Mama Mia!