U kunt van alles vragen, maar ik zeg helemaal niets. Ik had behoefte aan een frisse neus, heeft u dat nooit?
Maxime Verhagen antwoordde gisteren op vragen van het journaille zoals een twee jarig Twitterjubilaris betaamt (persoonlijk, interactief, nietszeggend en binnen 140 tekens). Er zitten volgens de Volkskrant 9 uur onderhandelingen op over een rechts kabinet van VVD, CDA en PVV. De Telegraaf kopt dat vandaag alleen nog eventjes de aankomende monsterbezuinigen moeten worden afgehamerd, en dan krijgt rechts in noodtempo voor elkaar waar Paars+ na 2 weken strandde. Juist op het financiële vlak kwamen Cohen en Rutte niet tot elkaar, maar in de lopende coalitiebesprekingen lijkt dit te worden opgelost door de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Op precaire poenpunten zoals ontslaghervorming komen D66 en GroenLinks het vuile werk opknappen zodat Wilders zijn handen in onschuld kan wassen. Het voelt nu al wat wankel. Hoera voor het Nederlandse veelpartijensysteem!
Reacties (22)
+1 voor de illustratie bij de roze buren
Verder vooralsnog weinig commentaar. Eerst maar eens afwachten of er überhaupt iets uitkomt en wat dat dan wel mag zijn.
Eerst zien, dan geloven. Gedoogsteun door de PVV is voor de Wilderlingen wel het beste. Enerzijds kunnen ze beslissingen via de Tweede Kamer doordukken, anderzijds kunnen ze lekker stuurlui aan wal blijven spelen, geen verantwoordelijkheid nemen en gewoon doorgaan met boe-roepen.
@ Spam, LOL.
Mvgr – B
@2: Ik zou er alleen van staan te kijken als VVD en CDA daarmee akkoord gaan. Dat lijkt me voor hun toch ook geen ideale situatie. Beetje kastanjes uit het vuur halen en zodra het de PVV uitkomt vallen. Het enige voordeel voor hun is geen PVV-ministers, dus minder kans op LPF-toestanden.
Edit: Oh en ik vergeet natuurlijk dat er zo meer ministerposten te verdelen zijn onder VVD en CDA.
Ik hoop voor Mark dat ‘ie zijn werkelijke ambitie – om de liberalen ook bij de volgende verkiezingen een grote, zo niet de grootste partij te laten wezen – niet uit het oog verloren heeft om een paar schreeuwpunten.
Voor de rest zeg ik: ga nou verdomme eens een keer aan het werk.
@4 Ik hoop dat de partijen die het kabinet gaan vormen dat gaan doen omdat ze plannen hebben voor dit land en die ten uitvoer willen brengen en niet omdat ze denken dat dat winst oplevert bij de volgende verkiezingen.
Bovendien: voorspellingen mbt toekomstige verkiezingsuitslagen komen toch nooit uit.
@ Bismark
Ik zie alleen maar voordelen:
– Geen LPF toestanden, CDA en VVD kunnen het net als in Denemarken makkelijk 8 jaar uithouden.
– Geen anti moslim gedoe
– Beter voor de integratie
– Geen links PVV gedoe
– Geen gezeik met weigerambtenaren
– geen gezeik met justitie
– Geen problemen met “links achtige” achterban CDA en VVD
– Geen gezeik met het buitenland
Het is jammer dat de PvdA en D66 niet door het midden durfde, want dan was er een wat bredere achterban geweest, maar gezien de omstandigheden is dit het best haalbare. Ook als Cohen een coalitie had moeten samenstellen zonder PVV,CDA en VVD had er geen stabielere coalitie uitgekomen.
@Spam; Dat kan wel wezen, maar een minderheidskabinet is eindeloos veel riskanter dan een meerderheidskabinet: voor je het weet ligt de boel over een half jaar al weer aan diggelen, en heeft Markie Mark zijn kans om herkozen te worden (ook als partijleider, lijkt mij, onder die voorwaarden) vergooid om een paar radikalen in eigen gelederen tevreden te houden.
Wel doen wat je wil, da’s waar, maar niet echt een lange-termijn-visie. En in het bovenstaande, niet onwaarschijnlijke geval toch wel een zeer-korte-termijn-visie.
@6: Je eerste puntje: CDA en VVD houden het niet langer uit dan de PVV toestaat. Dat zal waarschijnlijk aanmerkelijk minder dan 8 jaar zijn, als dat de PVV electoraal goed uitkomt (bijvoorbeeld als er te weinig links of anti-moslim PVV-gedoe wordt overgenomen).
@kj: “een minderheidskabinet is eindeloos veel riskanter dan een meerderheidskabinet” is dat een mening of een feit dat je kunt onderbouwen met voor Nederland relevante fundamenten?
Laat ze het maar eens proberen, het is beslist geen tijd om eindeloos nieuwe ’tussenfases’ informatie-rondes en formatie-rondes te organiseren. Verder vooral eens met de positieve kijk van AntonB.
@8
De PVV kan het kabinet met gedoogsteun alleen met een motie van wantrouwen naar huis sturen, en dat is veel moeilijker dan b.v. door LPF gepruts of met een “Uruzgan” achtige aktie van binnenuit.
In het geval van een “linkse” of Islam motie zal links +VVD+CDA de steun van de PVV over (moeten) nemen, want die kunnen het niet aan hun achterban verkopen dat ze voor b.v. “hoofddoekjestax” gestemd hebben in een poging het kabinet te laten vallen.
Bovendien weet Wilders dat als hij VVD en CDA laat vallen, hij weliswaar de grootste kan worden, maar dan zeker nee krijgt van VVD en CDA bij een coalitie vorming. Dan moet hij het stokje overgeven aan #2 Cohen of weer Rutte, dus daar schiet hij niets mee op. Hij kan beter de clown blijven uithangen in de oppositie, dan houdt hij het het langst vol.
@9: Het laatste minderheidskabinet dat Nederland had (rompkabinetten, die meestal als hoofd/enige taak het organiseren van nieuwe verkiezingen hadden, uitgezonderd) hield het twee dagen uit.
Dus, mensen die Wilders hebben gestemd, krijgen hun econmisch linkse wensen niet, want die had Geert al binnen negen uur na de verkiezingen laten vallen, en ze krijgen hun anti-islam-wensen niet, want op dat moment switcht de coalitie gewoon keihard van partner. Sweet. Of: gedold, om even in Henk en Ingrid-termen te blijven.
@10: Bij een “linkse” motie van de PVV zal links het rechtse kabinet steunen? Ja hoor. Bovendien kan de oppositie heel goed tegen een hoofddoekjesvoorstel stemmen, maar wel voor de daarop volgende motie van wantrouwen van Wilders.
Het naar huis sturen middels een motie van wantrouwen is niet zo heel moeilijk, een kwestie van een meerderheid voor die motie vinden. Ik kan me goed voorstellen dat PvdA, D66 en GL in het landsbelang voor zo’n motie stemmen (en SP zonder meer). De PvdA heeft bovendien nog fris in het geheugen de motie van wantrouwen van de VVD van vorig jaar bij het behandelen van de begroting.
Uit het feit dat de PVV niet in de regering wil, kun je verder wel opmerken dat Wilder’s doel niet het regeren is (duh), maar meer electoraal gewin. Als hij dat kan krijgen via het laten vallen van de minderheidsregering zal hij dat zeker niet nalaten. Een volgende regering met PvdA legt in zijn ogen namelijk alleen nog maar meer electoraal gewin in het verschiet (want dan kan hij weer clown uithangen in de oppositie).
Het mooie is dat PVV-stemmers financieel-economisch verder gewoon ontzettend verneukt worden, want de VVD is nou niet echt de partij die het opneemt voor lagere inkomensgroepen.
@14
Ach, what else is new. Moet je nu eens kijken waar het over gaat in campagnes. Nergens.
Terwijl het natuurlijk over de financiële crisis, duurzaamheid en milieu had moeten gaan.
De VVD is platzak en dat moet ons land dan financieel verstandig runnen? Maar goed, de campagne heeft kennelijk gewerkt en het ging niet over de zaken waar het over had moeten gaan.
@6: In Denemarken en Israël zie je juist dat die extreme partijen in ruil voor steun voor hun belangrijke punten binnenhalen. Het vreemdelingenbeleid in Denemarken is inmiddels zo draconisch dat veel hoogopgeleide stellen van gemengde afkomst uit Kopenhagen aan de overkant zijn gaan wonen in Malmö.
Yup. In Israel (goh, toevallig) zie je ook dat extreemreligieuze minderheidspartijtjes een buitensporige invloed hebben op het beleid.
pvv wil natuurlijk het liefst cda/vvd en dan in de kamer gedoogsteun geven. ja stemmen met wat uitkomt en tegen als het niet uitkomt.zo hebben ze het kabinet in feite in gijzeling.ze hoeven zelf niet mee te onderhandelen, maar kunnen wel naar hun achterban roepen :dit hebben we voorelkaar gekregen ( bij voorstemmen) en dit hebben we weten tegen te houden etc.
en bij vallen kabinet/verkiezingen cda/vvd de schuld geven/aanvallen.kortom: zoveel mogelijk macht met zo min mogelijk verantwoordelijkheden
@ 13
Dan ben ik heel benieuwd hoe links het aan de achterban/het land gaat uitleggen hoe ze iets steunen tegen de PVV en daarna 180 graden draaien in hun motie van wantrouwen. maar goed aan de kwestie Uruzgan hebben we gezien dat links niets schroomt als het gaat om electoraal gewin.
@19.
Electoraal gewin? Wilders heeft heel zijn programma in vergelijking met vier jaar geleden veranderd om kiezers te pakken te krijgen, en de dag later punten weer laten vallen – de buit is binnen, regeren doet hij alleen in zijn partij.
De VVD en het CDA hebben het over electoraal gewin gesproken over behoud van de HRA (of je daar mee eens bent of niet, dat zal een keer afgebouwd gaan worden, en dat weet iedereen, maar ja stemmetjes trekken).
Dus: AntonB eerst eens naar je eigen mensen kijken, dan lossen wij de door jou fout aangeduide problemen aan de linkerkant wel op. Dank u!
@16
En Denemarken inmiddels 60% meer asielzoekers heeft :) Dankzij minderheidskabinet. Dat werkt dus niet voor xenofoben.
http://www.krapuul.nl/achtergrond/9722/het-deense-model-60-meer-asielzoekers/
@19
Ik zou echt moe van mezelf worden als ik 24/7 aan het hokjesdenken was. Natuurlijk, het is een menselijke eigenschap. Als je maar wel bewust bent van dat hokjesdenken en dan ook maar weer relativeert (hoop ik).
Ja, duh, als je de boel dichttimmert, dan moet er wel iets te halen zijn. Goude oude die inbrekers ook altijd toepassen.