Quote du Jour – Marco van Basten heeft Reddingsplan voor Voetbal Lage Landen

Quote du Jour Oranje bovenWe dienen ons te verenigen. Volgens mij [Marco] moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. (nrc.next)

Als fan van de Letzebuergse Fussball-Liga ben zelf zo vrij geweest om San Marco een beetje te helpen met zijn Reddingsplan en heb ik Groothertogdom Luxemburg hieraan toegevoegd. Want poets clubs als F91 Dudelange, Etzella Ettelbrück en Jeunesse Esch ook niet uit!

Update voor het te laat is (16.01): dit is natuurlijk gewoon een hardzuigende 1 april grap van nrc.next, een dissende knipoog naar hun oervader Sargasso waarop al vaker geklaagd werd over het lage sportgehalte in de krant. Of gelooft u nog in San Marco’s woorden?

 1. 1

  Tja, het spijt me, maar die Belgische clubs stellen nauwelijks meer voor dan de Letzebuergische en zijn bovendien te wisselvallig en omkoopgevoelig. Ik denk dat nederland zich beter kan aansluiten bij de duitse competitie.

 2. 3

  Misschien komen de nederlanders dan eindelijk af van hun gefokte Nederland-Duitsland gevoelens? Als het ieder weekend Nederland-Duitsland is moet het op den duur toch gewoon worden…

 3. 5

  Carlos: Dat is een mooie bijwerking inderdaad, niet eens aan gedacht! Mij ging het meer om het spelnivo. In de duitse competitie mogen onze ploegen flink aanpoten (het zou me zelfs verbazen als er 5 ploegen het bundesliganivo aankunnen). Dat is in ieder geval meer bevorderlijk voor een ploeg als PSV, die nu in de competitie eigenlijk maar een paar serieuze wedstrijden per jaar heeft.

 4. 6

  Naar ik begrijp is Zulte Waregem een ploeg waar 3/4 van de spelers dakbedekker, loodgieter of metser zijn. Zij staan op dit moment vierde in de hoogste afdeling en bij de laatste vier voor de Bekercompetitie.
  Dat zegt alles over het Belgische voetbal.
  En niet per sé in negatieve zin.

 5. 7

  Ik denk dat San Marco gelijk heeft. Wat betreft toevoeging van de Luxemburgse clubs: Red Boys uit is altijd lastig. Maar het plan zit prima in elkaar. Misschien moet na de volgende verkiezingen San Marco maar minister van topsport worden. Ik ben dus voor!

 6. 11

  Ik denk dat je dan ook serieuze 2e en 3e divisies kunt krijgen zodat er ook in de lagere divisies om iets wordt gespeeld. Nu blijven sommige clubs in de 1e divisie gewoon onderaan hangen onder het mom van volgend jaar beter.

  Ik ben voor!

 7. 12

  Denk dat een samenvoeging van de Nederlandse en Belgische voetbal competitie juist tot een nog grotere vlucht van spelers naar het buitenland leidt.
  Aansprekende clubs bestaan niet in Belgie.
  Nee, Lierse Sk uit alsof de Nederlandse clubs daarop zitten te wachten. Van Basten moet maar eens accepteren dat de Nederlandse competitie slechts een sprinkplank is voor de Europese topclubs.

 8. 13

  Een beetje morbide, maar in de tijd dat Mark van Bommel naar Duitsland dreigde te gaan, hoorde ik een verstokte PSV-fan zeggen: als de Duitsers de oorlog hadden gewonnen dan had hij al in de Bundesliga gespeeld en dan hadden we dit probleem niet gehad.

 9. 17

  Van de andere kant krijgen dan de andere nederlandse clubs ook eens te maken met het Limburgse uit-nadeel: 300 km rijden naar bijna al je uitwedstrijden (en voor Roda ook vaak: de bekerfinale).

  Maar zoals gesteld: De Belgische competitie is eigenlijk een soort 1e divisievoetbal en dus nauwelijks toegevoegde waarde. Uiteindelijk zou het leiden tot 2 eerste divisies en een eredivisie (model duitsland), waar dan nog een paar clubs (Anderlecht, Gent) meespelen in de nederlandse ere-divisie (en em nooit zullen winnen). En dan negeren we nog maar eens uitdrukkelijk dat je bij de Belgische clubs je uitslag kunt kopen.

 10. 18

  Akkoord, Bismarck.
  Maar ik denk dat de moorden Fortuyn, Van Gogh en gebroeders De Wit qua impact in het niets zouden vallen wanneer Zulte Waregem Benelukampioen wordt… Alleen al het effect wanneer Belgen op een normale grasmat en niet een weide kunnen spelen.
  Dat laatste greintje superioriteitsgevoel wat rest de mestvaalt op.

  Ach ja, was even aan het dromen :-)

 11. 19

  @ SalonSocialist & Bismarck: Een extra divisie, ook extra slechte ploegen, heeft absoluut toegevoegde waarde. De markt wordt groter en daar gaat het uiteindelijk om. De supporters van Lierse SK vinden een wedstrijd tegen Ajax vast geweldig. Meer toeschouwers, meer geld voor de uitzendrechten, meer reclame opbrengsten.

  Misschien moet Marco eens met Van Raay gaan praten. Die heeft alle vormen van een grotere competitie inmiddels bejubeld.

 12. 22

  In tegenstelling tot 70- er jaren komen ”de Belgen” nu naar Nederland. Infrastructuur Belgische clubs en huidig spelniveau is van een dermate laag niveau dat alleen zij op korte termijn profiteren. Op lange termijn lijkt het mij zo slecht nog niet met 6 sterke Belgische ploegen.

 13. 23

  Meneer Tim: Daarentegen is het voor Ajax helemaal niet interessant! Kost meer geld om daar te gaan spelen dan om thuis te blijven.

  Bovendien overleeft Lierse SK de eredivisie niet en zal het dus al snel spelen tegen clubs op gelijkwaardig nivo (VVV, Excelsior ed). Dan is het snel gedaan met die extra TV-inkomsten. Ik denk dat voor de meeste ploegen de extra reclame niet gedekt wordt door de extra logistiek.

  Je maakt de markt niet noemenswaardig groter met Belgie erbij. Dan kun je beter denken aan mijn voorstel: Laat je annexeren dor de Bundesliga. Ik weet dat iedereen hier een natuurlijke aversie heeft tegen opgenomen worden in een groter geheel, maar dat is wel ECHT toegevoegde waarde voor ons. Alleen moet je de duitsers van het nut voor hun zien te overtuigen.

  Jip: Die 6 sterke belgische ploegen is een droom. Er zijn er misschien 2 die zich op termijn zouden kunnen kandhaven in de subtop en alle anderen zullen geregeld degradatievoetbal spelen.

 14. 24

  Oh ben ik nog een puntje vergeten: De Europacup-plaatsen. Nu heeft Belgie er een aantal en Nederland ook (en Luxemburg misschien ook een paar?). Je kunt er donder op zeggen dat het nivo in de nieuwe combo-competitie niet omhoog gaat en je dus uiteindelijk voor de 3 landen samen net zo veel plaatsen overhoudt als nederland er nu heeft (misschien 1 meer), dus per saldo minder nederlands/belgische/luxemburgse clubs in Europa, dus ook minder inkomsten daarvan EN minder internationale speel-ervaring, met als gevolg een lager nivo overall. Echt het voorstel is gewoon baggerslecht!

 15. 25

  Verbetering infrastructuur en jeugdopleiding van clubs met een potentieel groot achterland als b.v. Standard Luik, AA Gent, Beveren en Lokeren zullen op lange termijn onherroepelijk concurreren met clubs als NAC of Heerenveen door de extra inkomsten. Je hebt inderdaad nu alleen Anderlecht.

 16. 27

  Nounou, Bismarck. Eindelijk eens een man die over voetbal praat, en niet enkel dat: wéét hoe het allemaal in elkaar zit en zal zijn.
  Ter info: wat in België aanzien wordt voor Grote clubs, zijn naast Anderlecht Club Brugge en Genk. Beter om hèn in de opsommingen op te nemen.

 17. 28

  Wil je mee blijven doen moet je de markt vergroten. Een herkenbaar structureel Europees competitief elftal smeden duurt meestal minimaal 2 seizoenen. Probleem in Nederland: recent 1,5 seizoen succes PSV en AZ was een unicum. Gevolg: direct leeg(k)loop.

 18. 30

  Die wedstrijd tussen Ajax en Germinal Beerschot lijkt me wel een interessante. Ik voorspel je dat Ajax 9 van de 10 keer wint, behalve als het om degradatie van GBA gaat. Dan gaan zij ineens punten pakken…

  Verder, ik ben het niet met Bismarck eens. Ik denk dat die competitie der Lage Landen een verbetering kan zijn voor zowel de belgische als de nederlandse clubs. Laten annexeren door Duitsland lijkt me een minder strak plan, doe dan gelijk een volledig Europese competitie. En wat mij betreft mag ook schotland bij ons aanhaken. Daar is al eens een proefballon over losgelaten, een paar jaar terug. Toch?

 19. 34

  Crachat: Heej, tis alleen maar mijn analyse. Aangezien er bij het profvoetbal mensen als Kraaij Senior ed. bij worden gehaald, denk ik dat het inderdaad een professionele analyse is. Daarmee wil ik trouwens eerder aangeven dat voetbal-analyse echt bagger is op nederlandse tv, dan dat ik zo goed zou zijn.

  Brugge was ik idd vergeten, maar Genk is me toch te wisselvallig. Anderlecht en Gent had ik al genoemd en ik vind dat Jip Luik ook wel terecht noemt (zit potentieel toch meer geld in dan in Genk). Maar hoe dan ook zullen van die clubs in een gezamelijke competitie jaarlijks nog maar 1 of 2 europees voetbal spelen en dan alleen maar eufa. Dus wat is het voordeel voor hun? Alle andere clubs gaan een divisie omlaag (dus minder tv-inkomsten).

  Jip: Ik heb het al 2 keer gezegd en herhaal het nog eens: Belgie erbij is geen schaalvergroting! In Belgie zit veel minder geld in het voetbal (daar is wielrennen terecht veel belangrijker) en dat gaat ook niet veranderen. Ik denk dat de investeringen alleen maar afnemen als blijkt dat Europa minder vaak bereikt wordt en binnen 20 jaar is er van profvoetbal in Belgie niets noemenswaardigs meer over.

  Overigens is half Belgie en heel Luxemburg niet nederlandstalig en zal dat ook nooit worden. Ik denk zelfs dat het waalse anti-nederlandse sentiment zal leiden tot een verminderde tv/sponsor opbrengst (vanuit belgie) voor voetbal in zo’n gezamelijke competitie.

  Als je echt schaalvergroting wil, moet je ook naar een grotere schaal toe: bij Duitsland, dat is schaalvergroting! Of gewoon een Europese topcompetitie opzetten en erin berusten dat er eigenlijk maar 2-4 nederlandse ploegen in staat zijn daar mee te draaien.

 20. 37

  Crachat: zeker de nee-stemmers hebben namelijk geen alternatief of eigen toekomstvisie. Maar het doet niets af aan het feit dat ik aan mijn water voel dat dit best eens een 1 april-grap zou kunnen zijn. 1 april grappen op het intenet zijn schadelijker dan google bombing.

 21. 38

  Hoeveel 1 april grappen zijn er inmiddels hier al gepasseerd?
  Deze,
  die over Margarita,
  die over de moedermelk,
  die over Mission Impossible III,
  die over Rita Verdonks kandidatuur,

  en dan moet het nog 1 april worden!

 22. 40

  Gelul Bismarck,…was u ooit niet een gezonken Duits slagschip overigens,…Belgisch voetbal was jaren ’70 toonaangevend (ook financieel) in Europa met o.a. Rensenbrink en Haan. Meer inkomsten dus!
  Tja,..en ik ga toch liever met Belgen in zee! I.p.v. met die patagonische meesmuilen van Duitsers,…die dunnetjes-eroverheen ook nog ‘es niet tegen gevoel voor humor kunnen!
  1 april!,…la me nie lachen!

 23. 41

  Jip: jaren ’70 zijn al meer dan een kwart-eeuw geleden… Die tijden komen niet meer terug (toen wonnen nederlandse ploegen ook nog wel eens de europacup = verleden tijd).

  Ik vermoedde al dat je tegenstand tegen de bundesliga geheel uit persoonlijke sentimenten en niet uit logische redeneringen kwamen. Bednk wel dat wat voetbal betreft de sentimenten jegens jou gelijk zijn.

  Ik denk dat dat is wat ik verkeerd doe: Ik maak een serieuze objectieve analyse, terwijl elke mongool/voetbalkenner (en dat zijn er ongeveer 7 miljoen in nederland) eist dat voetbal passie is.

  Graaf overigens eens wat verder in de geschiedenis voor Bismarck.

 24. 42

  re: het Waalse anti-Nederlandse sentiment. Als je toetreding tot de nieuwe supercompetitie optioneel maakt, krijg je alleen maar clubs die deel willen nemen (en hopelijk zijn de supporters het daar dan mee eens). Lijkt me alleen maar goed.

  re: Corruptie. Zie: Chinese gokmaffia. Lijkt me sterk dat Chinezen niet gokken op de wedstrijdkarakteristieken van pak-‘m-beet Excelsior – De Graafschap. Lees daarin wat je wilt.

  re: Schaalvergroting; zelfs al is voetbal relatief niet zo populair in België als in Nederland, zou schaalvergroting toch nog kunnen werken. Vergeet niet dat Belgische ploegen er ook beter van worden als ze regelmatig tegen sterke ploegen spelen. Het lijkt me sterk dat met name de Belgische topclubs dat niet zouden willen.

 25. 43

  Daar is goesting voor ja, bij de vijf groten. Dat idee, 1 april van Basto of niet, is al zeer ernstig door Anderlecht uitgewerkt en voorgesteld, die competitie.
  (Ben ik nu ècht over voetbal bezig? De meest onkennende voetbalvent ooit? Een stuk primatenbrein houdt blijkbaar die dingen uit de nieuwsbrij bij…)

 26. 44

  Dom van mij natuurlijk!,… Bismarck was een Pruisische nationalist die het conflict over legerhervormingen tussen kamer en regering middels intimidatie en juridische goochelarij de kop indrukte!,…maar dit terzijde. Het idee van v. Basten: eén competitie met Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Heerenveen, NAC, Vitesse, Twente, Roda, Groningen, Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, AA Gent en Genk is écht zo gek nog niet.

 27. 46

  Een 1 april grap telt pas mits daadwerkelijk op die datum geplaatst! Ik heb er al een,…maar niet op deze site,..alhoewel, je weet maar nooit! Essentieel voor succes in deze is het navolgende van belang: 1) e.e.a. móet énigszins geloofwaardig zijn; 2) zo veel mogelijk verhuld en afgedekt; en 3) direct reacties uitlokken uiteraard.
  Ultiem genot echter is een extra grap ”in” de 1 april- grap te verpakken. Een 3- dubbele bodem zeg maar. Het voert te ver e.e.a. reeds nu te verklappen.

 28. 47

  Nee nee nee, een een aprilgrap is een 1 april grap, wanneer daar op 1 april eerlijk voor moet worden uitgekomen, dat iz althanz tradizie in de media de afgelopen 20 jaar.

 29. 52

  On football à la Belge -in Antwerpen staat het VlaamsBlang aan de stadiondeuren van Antwerp FC, en deelt brochure’s uit waarin ze verklaren dat die club de beste club ter wereld is en door dik en dun gesteund wordt door hen.
  Aan de andere kant van de stad speelt Germinal Beerschot, en daar krijgt men precies hetzelfde brochuurtje, met de naam keurig van Antwerp in Beerschot veranderd.
  Het pad der populist gaat ook niet over rozen.

 30. 53

  Wetsvoorstel van Rita Verdonk, Jip en mescaline: wie de 1 aprilgrap niet op 1 april houdt dient binnen 7 dagen te worden uitgezet met intrekking van het Nederlandse paspoort. Dat zou een aardige 1 aprilgrap zijn, op 1 april.

 31. 54

  Los van wel of geen 1 april is het best grappig te filozoferen over internationale voetbalcompetties lijkt me (en de lengte van deze topic bewijst het!).

  Crachat: Ik ben ook een voetbal-afkerige vermomd in supporterstunue hier hoor ;-)

  @42: Dat is natuurlijk wel helemaal onmogelijk voor de eufa, ivm uitkering van europese tickets.

  @Jip44: Dat zou alleen maar interessant zijn voor de nederlandse clubs in dat rijtje en verder nadelig voor alle huidige clubs die wel in de hoogste divisie zitten (in NL en BE) en er dan buiten gaan vallen. Overigens til je daarmee het totale nivo echt niet op.
  De genoemde belgische clubs krijgen misschien iets meer tv-geld (ten koste van de genoemde nederlandse clubs, want de totale tv-inkomsten gaan niet omhoog, de belgen betalen niet voor voetbal kijken).

  Uiteraard zijn er ploegen voor wie er voordelen zijn, maar voor alle ploegen zijn er hoe dan ook nadelen en voor de meerderheid der ploegen zijn die groter dan de voordelen (indien aanwezig). Hier komt weer mijn beroepsdeformatie: Als de totale nadelen voor alle deelhebbers groter zijn dan de totale voordelen, kun je iets logischerwijs beter achterwege laten, zeker als die nadelen voor een meerderheid van de deelnemers gelden.

 32. 55

  @bismarck, ergens in het midden. Het uitgangspunt bij aneexatie door de duitse competitie is dan waarschijnlijk Ajax, PSV en Feyenoord naar de Bundesliga, de rest in de klassen daaronder (AZ heeft wat mij betret te korte historie van echt winnen om een echte topclub te zijn, qua spel nu zeker ook wel een kandidaat). Daar wordt de subtop niet beter van en het Nederlandse voetbal dus ook niet, en dat is volgens mij wat Van Basten wil bereiken. Dus in mijn optiek is dat niet zo’n strak plan.

  @Carlos’ 1 aprilgrapidee: dit idee bestaat al langer, dus dat lijkt me stug. Maar aan de andere kant: op de site van de KNVB kan ik zo snel ff niets terugvinden hierover. Misschien toch een 1 april grap… Dat neemt niet weg, dat ik het nog steeds een goed idee zou vinden.

 33. 58

  v. Basten heeft al meer nuttige op het eerste gezicht onrealiseerbare revolutionaire uitspraken gedaan. Maar hij was dan ook een geniale intuitieve voetballer. Bij gewone stervelingen overheerst vaak de wanorde. Het genie onderkent en ademt altijd stilte.
  Misbruik en laag niveau van de 1 april- grap echter dient met wortel en tak uitgeroeid,….en overtreders met kokende olie overgoten zevenmaalzeventigmaal door een brandend uitzetcentrum laten kruipe,.. en vervolgens met pek-en-veren ingesmeerd het land uitgeroeid!
  ALS HET WARE!