Quote du Jour | ‘Maffiamaatschappij’

“Ik wil een beweging die door alle Antillianen, van communist tot liberaal, wordt gedragen. Zodra de onderklasse zich bewust wordt van hoeveel schade de corruptie hen toebrengt zal dat een gigantische schok teweeg brengen”. (De Pers)

Hero Brinkman van de PVV heeft weer wilde plannen met de Antillen. Ditmaal geen openbare verkoop van de rijksdelen via Marktplaats, maar de oprichting van een heuse tegenbeweging die de massale corruptie op de eilanden moet tegengaan.
Brinkman is met een delegatie van Tweede Kamerleden voor een reeks werkbezoeken op Curaçao. Vandaag begint op Aruba het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK). Inzet is het overleg over de nieuwe staatsstructuur, dat vorig jaar moest worden afgeblazen vanwege de uitlatingen van diezelfde Brinkman. Zijn kwalificatie van ‘corrupt boevennest’ bracht toen veel commotie teweeg.

Het mag dan niet erg diplomatiek zijn, maar de feiten wijzen uit dat het bestuurlijk een behoorlijke chaos is in de Antillen, dat er massa’s Nederlandse steun verdwijnt in broekzakken en dat alles is gehuld in een sfeer van corruptie en vriendjespolitiek. Of er dan ook meteen sprake is van een ‘maffiamaatschappij’, zoals Brinkman zich gisteren liet ontvallen, dat is weer een andere zaak.
De tegenbeweging die hij wil oprichten, zal volgens Brinkman geen filiaal van de PVV worden. Naar eigen zeggen heeft hij inmiddels een ruime groep kritische Antillianen om zich heen verzameld, die het gevecht aan durft te gaan met het politieke establishment: “Het moet iets van de Antillianen zelf worden, ik wil de boel alleen maar aanslingeren”.
Update: De chef protocol van Aruba, Eric Brete, heeft maandag gedreigd PVV-Kamerlid Hero Brinkman in elkaar te slaan. ,,Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan”, zei Brete voor het gebouw van het Bestuurskantoor in Oranjestad.

 1. 1

  Klinkt als een prima plan. Ben wel benieuwd of het inderdaad gaat om ‘duizenden’ Antillianen en of Brinkman iemand gaat vinden die die ‘beweging’ kan gaan leiden en zelf geen vlekje heeft. Als het lukt, kun je met terugwerkende kracht ook zeggen dat dat gebrul ‘boevennest, pirateneiland’ wel degelijk een functie heeft gehad. Let wel, als het lukt. Brinkman steekt zijn nek uit, waarvoor hulde.

 2. 2

  Het probleem is dat een groot conglomeraat (als een hotelketen) de Antillen gewoon kan ‘kopen’. Curacao zou prima in staat kunnen wezen om zichzelf te bedruipen, maar de bedrijven die dat zouden moeten doen kiezen ervoor om al het geld naar het buitenland te laten verdwijnen en de Antilliaanse regering, omdat haar af en toe op individuele basis een grijpstuiver wordt toegestopt, weigert om de wetten in haar eigen voordeel te wijzigen.

  Zo zijn alle hotels op Curacao gevestigd onder een tijdelijke tax-exempt status (vijf jaar) want die voorwaarde hebben ze gesteld aan de regering toen ze zich vestigden. Na vijf jaar veranderen ze van eigenaar/constructie en hop – opnieuw geen belasting. En als je dan denkt; die gasten hebben Antillianen op de payroll – niks hoor. Daarvoor importeren ze Bolivianen. Die zijn /nog/ goedkoper. Iedere poging om hier met (vrij makkelijk implementeerbare) wetgeving vanaf te komen wordt individueel afgekocht. Dat is corruptie, maar de Antillen zijn ook gewoon te klein om tegen dit soort dingen weerstand te bieden.

  En die hotelketens dreigen wel: dan verhuizen we naar Antigua, maar je moet ook niet vergeten – Caraibische eilanden met een politiek stabiel klimaat en schoon drinkwater zijn op de vingers van een hand te tellen en al die Yanken willen /wel/ op vakantie.

 3. 3

  @1 Mee eens, al denk ik dat hij met zijn eerdere acties alle goodwill die hij nodig heeft bij de bevolking al verspeeld heeft. De steun zal, denk ik, vooral van geemigreerde nederlanders komen. Zie ook deze mooie column van Luuk Koelman:

  “Alle reden dus om de debattechniek van deze oud-wijkagent ook bij mij in de buurt toe te passen. Zo maakt mijn Antilliaanse buurvrouw, een alleenstaande moeder met drie puberzonen, zich sterk voor een bankje bij de boom op het plein. Dat lijkt haar gezellig, maar ik moet er niet aan denken. Voor je het weet, is het een hangplek voor die jongens van haar.
  Buurvrouw heeft me uitgenodigd de kwestie te komen bespreken. Een prima idee. Als voorbereiding heb ik vandaag hard op haar ramen gebonsd en door de brievenbus “VUILE STOEPHOER MET JE KUTKINDEREN!” gebruld. Daarna heb ik haar voor één euro op Marktplaats te koop aangeboden.
  Morgen ga ik bij mijn buurvrouw op de koffie. Ik hoop op een opbouwend gesprek.”

  Alles waar het label ‘Brinkman’ aan kleeft, maakt geen schijn van kans meer.

 4. 5

  Shocktherapie is uitgevonden aan het eind van de 19de eeuw. Wellicht barbaars, elektroden plaatsen op de slapen van de patiënt en dan stroomstoten geven waardoor het hele lichaam convulsieve bewegingen maakt. Maar guess what: de methode wordt nog steeds toegepast. Zet Brinkman niet te snel bij het vuil of ga er anders zelf bij staan. Want als dit lukt maakt hij zijn (voor)naam waar.

 5. 8

  @7: Shocktherapie past in hetzelfde rijtje als ‘aderlaten, regendansen, theebladerenkijken’. Essentie is dat iemand ‘iets doet’, het maakt niet uit wat. D’r genezen altijd wel mensen. En dat kun je dan ‘claimen’ als resultaat van je ‘behandeling’.

 6. 11

  KJ, als je iets afkeurt, hoor je zelf met iets beters te komen, zodat iedereen voor zichzelf kan oordelen of die afkeuring en dat nieuwe inderdaad zijn wat zij claimen te zijn. Anders verlaag je het niveau alleen maar, onder andere hoe wij over jou denken, tenminste hoe ik dat doe.

 7. 12

  KJ, als je iets afkeurt, hoor je zelf met iets beters te komen

  Ik eis handafhakken voor comments die te idioot zijn voor woorden. Zolang je niet met een beter tegenvoorstel komt moet dat de norm worden. Oh, en we gaan (/godwin) ook alle geenstijlreaguurders van een roze ster voorzien. Gewoon, omdat het kan. Kom zelf maar met een beter voorstel.

  En @9: ik neem aan dat jij natuurlijk ook altijd, dubbelblind, met een hamer op je vingers laat slaan. Want je kunt niet uitsluiten dat zoiets helpt tegen je verkoudheid op basis van ‘zomaar een gevoel of een mening’. Nee, daar moet je gedegen onderzoek voor doen.

  Puh-fucking-lease.

 8. 18

  Wat wij wel en niet goed vinden lees je uit de reacties op jou poep.

  Verder: waarom is het voor jou belangrijk wat wij goed van jou vinden? Zoek je aansluiting bij de groep? Probeer je ogen te vinden om aan te haken? Waarom focus je zo op het groepsproces?

 9. 19

  Wat jullie vinden heeft alleen waarde als het een waarheid of onwaarheid kan aantonen, maar niet door samen te scanderen, hoe lekker dat voor jullie ook kan zijn. Als mensen langs verschillende wegen tot dezelfde conclusie zijn gekomen, kan dat op iets belangrijks wijzen. Dat zoek ik. Maar ik zie hier alleen dezelfde mensen die steeds tot andere conclusies komen. Dat is precies niet wat ik bedoel en dat hoeft ook niet volgens mij.

 10. 20

  Ik vind dat altijd wel mooi hoor, als mensen zo zuiver in de leer zijn als het gaat om logica. Alleen, weet je wat ’t is: pas die methodiek dan ook toe op je eigen uitspraken. Anders wordt ’t lachwekkend. Ik neem aan dat ’t niet je bedoeling is om de clown van sargasso te worden.

 11. 21

  Toon mij aan dat ik onlogisch ben of dat de ervaring anders leert, en ik neem gelijk alles terug, maar doe dat niet door elkaar na te praten en te zeggen: ‘ik vind dat gewoon en kijk eens hij en zij vinden dat ook al!’ Want zo komt dat op mij over en dat vind ik zonder waarde zo niet slecht en negatief, elke verstandhouding vernietigend. Terzijde, ik geloof dat jij (ook) programmeert. Vandaar die waardering voor true en false mag ik aannemen?

 12. 23

  Ik moet zeggen dat ik zelf geen dokter ben maar elektroshocktherapie wordt in Nederland nog dagelijks door mensen die wél dokter zijn voorgeschreven. Onderzoeken naar de resultaten zijn er ook volop geweest.

  Als je die zoals gronk zo makkelijk aan de kant zet zonder enige wetenschappelijke onderbouwing of bronnen met wetenschappelijke onderbouwing dan ben je zelf denk ik eerder met pseudowetenschap bezig dan eerder genoemde dokters.

 13. 24

  Ochgut, opeens moeten politieke discussies met ‘wetenschappelijke bronnen’ geboekstaafd worden. Want het gaat er niet om dat een redenering van zichzelf overtuigend is; het gaat erom dat andere mensen zeggen dat het waar is!

  He ron, had je niet iets tegen dat soort groepsdenken?

 14. 25

  Kom maar op met die redenering die van zichzelf overtuigend is, ik heb hem tot nu toe echter niet gezien, en je hakt wel flink in op Ronnie N.

 15. 27

  Goed daar gaan we dan. Hoewel de link best wat te wensen over laat is het een goede aanzet en in elk geval voldoende gerefereerd.

  Blijkt dus dat electroshock goed is voor some acute psychotic states, and mania. Maar het werkt niet voor dysthymia, substance abuse, anxiety, or personality disorder. (effectiveness had not been demonstrated in …)

  Meneer Ron introduceert de shocktherapie hier (in #5) om meneer Brinkman een veer in de reet te steken. Daarmee zet Ron dus (effectief of niet) degenen die Brinkman iets voor wil houden in het kamp van de psychisch gestoorden.

  Dat is een definitie van Poep meneer Ron.
  Want u probeert mij nl iets te vertellen. U plaatst mij in het kamp van de psychisch gestoorden. Poep. Poep. Poep.

  Moet ik duidelijker zijn meneer Ron?
  Is dit logisch genoeg?

 16. 28

  Meneer of mevrouw Irrie, dat lijkt genoeg, maar is het niet. Ik stel de genomen moeite hogelijk op prijs, daar niet van. Maar ik zie geen definitie. Kennelijk moet er nog een aantal aannames gemaakt worden waarvan alleen ingewijden in het jargon tevoren al op de hoogte zijn.

  Ik probeer u in geen enkel kamp te plaatsen, hoewel ik mijn vermoedens heb, zeker niet in het kamp van de psychisch gestoorden. Ik zou het lef niet hebben! Trouwens, mensen die dat wel moet overkomen, beslist niet te na gesproken want ieder mens is er een.

  Ik wil alleen maar zeggen dat de heldere en duidelijke taal van Brinkman over de Antillen, waarmee hij zich kwetsbaar opstelt voor hen die hem willen kwetsen, zie onder ander de draadgenoten, zijn functie riskeert en misschien wel zijn goede naam (die hij overigens exact in mijn buurt als politieman heeft opgedaan; ik woon hier al 25 jaar).

  Dat vind ik zoals het hoort, want dan ben je niet alleen zeker van je zaak, maar je hebt ook de feiten gecheckt en gedubbelcheckt!

 17. 29

  Maar ze gaan er niet mee door als het niet werkt mogen we toch aannemen?

  Hmmm…
  als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen van Big Brother in je huis. Zo klinkt het een beetje Ron, gren-ze-loos naief.

 18. 33

  @Allen: wel eens geprobeerd om daar een bouwvergunning te bemachtigen? Ik wel. De totale som aan te bealen steekpenningen aan ambtenaren overtrof de leges vele, vele malen. Heb ik botweg geweigerd. Result: vergunning afgewezen. Hoezo corrupt…

 19. 34

  Ja, laten we het electroshock gedoe even rusten, mensen.
  Is Brinkman nou wél of niet goed bezig? Ik neig naar een ja, want met politiek correct gelul kom je in de Caraïbische jungle niet ver, meen ik. De zaak flink opschudden daaro!

 20. 35

  Update: De chef protocol van Aruba, Eric Brete, heeft gedreigd Brinkman in elkaar te slaan. ,,Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan”, zei Brete voor het gebouw van het Bestuurskantoor in Oranjestad.
  (Lekkere gasten daar)

 21. 36

  ,,Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan”

  Hehehe. Van een chef protocol (o.a. belast met beveiliging, politie) kun je geen beter bewijs krijgen dat Aruba dus zo corrupt is als de pest.

 22. 38

  Als het om historisch besef gaat, zijn termen als links en rechts niet aan de orde. Ik hoorde op de radio een Palestijnse correspondent spreken over een ‘holocaust’ in de Gazastrook. Dit spreekt voor zich, lijkt mij.

 23. 39

  @Bianconero

  … om met Alf te spreken “just kidding”. En ga dan niet op de kast zitten, daar woon ik al.

  … “holocaust in de gaza strook” wordt in rap tempo een meme gemaakt … hoordde ‘m ook al op de TV (weet niet meer waar). Op het interweb zou je godwin in nul zetten staan, maar het raakt kennelijk een snaar …