Quote du jour | Maatschappelijke onrust

Serie:

SargQdJ09

Veel maatschappelijke onrust speelt zich in Nederland alleen af op televisie.

Bas Heijne over het uitblijven van – de verwachte – onrust in Apeldoorn toen bekend werd dat Volkert van der G. zich in deze stad had gevestigd.

Reacties (4)

#1 Sil.

Hé, er zit een knop op je TV, die helpt je zo uit de puree.
Druk hem in en ga maar mee… De bloemen buitenzetten Yeeh!

  • Volgende discussie
#2 qwerty

TV wordt gemaakt door de gevestigde orde: Hilversum, het Gooi ism Den Haag. Het geeft alleen aan dat men de voeling met de werkelijkheid echt kwijt is.

Natuurlijk is er niet echt onrust.
Revolutie ontstaat alleen als die wordt uitgeroepen op TV ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sil.

The revolution will not be televised.

En hij die de sleutels van de TV studio heeft, heeft de macht.
http://www.youtube.com/watch?v=3ZajyVas4Jg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Derpjan

Dat de neiging tot chaos en paniek onder het publiek systematisch wordt overschat is al langer bekend: zelfs bij natuurrampen zijn de meeste mensen nog voor rede vatbaar. Wel is het allemaal ontzettend onvoorspelbaar: je weet dat de kans klein is dat er iets gebeurt maar er hangt zoveel van toevalligheden af (paniekzaaierij door de media kan zelfs voor een self-fulfilling prophecy zorgen, maar het maakt ook al uit of het die dag regent of niet en er moet een gezicht zijn dat de meute aanvoert) dat je het vantevoren gewoon niet weet. De verwachtingswaarde van de schade is hoog genoeg om tenminste een minimale voorbereiding te rechtvaardigen en we zijn ook niet mals voor onze bestuurders wanneer het wel mis gaat en zij geen voorbereidingen hebben getroffen, dus het is verstandig om als burgemeester preventieve maatregelen te treffen.

  • Vorige discussie