Quote du Jour – Irak&Roll

Quote du Jour
“The frustration that resulted from our inability to get back at those who were attacking us led to tactics that seemed designed simply to punish the local population…”
> Sergeant Camilo Mejía, 31, from Miami, National Guardsman, 1-124 Infantry Battalion, 53rd Infantry Brigade. Six-month tour beginning April 2003
“I just remember thinking, ‘I just brought terror to someone under the American flag’.”
> Sergeant Timothy John Westphal, 31, of Denver, 18th Infantry Brigade, 1st Infantry Division. In Tikrit on year-long tour beginning February 2004
“A lot of guys really supported that whole concept that if they don’t speak English and they have darker skin, they’re not as human as us, so we can do what we want.”
> Specialist Josh Middleton, 23, of New York City, 2nd Battalion, 82nd Airborne Division. Four-month tour in Baghdad and Mosul beginning December 2004
“I felt like there was this enormous reduction in my compassion for people. The only thing that wound up mattering is myself and the guys that I was with, and everybody else be damned.”
> Sergeant Ben Flanders, 28, National Guardsman from Concord, New Hampshire, 172nd Mountain Infantry. In Balad for 11 months beginning March 2004

50 veteranen vertellen.
Zou het dan toch nog zulk een gezellige Rock’n’Roll-war kunnen worden als toen in Vietnam? Met wat funky series over twintig jaar (“CSI Irak”, “Lost”, “24 years”, … ) ?

 1. 1

  “Interviews with US veterans show for the first time the pattern of brutality in Iraq”

  Dan zal news.independent wel “krant voor struisvogels” betekenen…

 2. 2

  Sja, “not for the first time” is oud nieuws, oud nieuws…. Begrijpelijke reflex van die journalist, al slaat het nergens op, inderdaad.

 3. 3

  Ik kijk d’r niet van op. Sterker, vind het eigenlijk nog Sissy- verhalen. Veel mensen willen er maar niet aan hè. Wat die hoogspanning met een soldaat doet die ’s- nachts voor de 180ste keer op patrouille gaat. En achter elke boom, elk huis het gevaar loert..en elke vrouw of kind een bom of een geweer kan hebben. En wat staat die pakezel daar gek geparkeerd met een baal wasgoed op z’n rug. Als een veer gespannen, strak van amfetamine om wakker te blijven of de angst te verdrijven. Doe je maar thuis…angsthaasje uithangen. Anders hebben je maten wel een fijn “klusje” voor je. Gewoon gezellig meedoen dus. En Genève ligt aan een meer..meer niet. Je verandert in een beest of je legt het loodje. Klaar.

  Ogen dicht en aan de gruwelijkste horrorfilm denken. Een seriemoordenaar. Helter- Skelter.

  Dan valt het namelijk áltijd mee.
  Hoera…nooit niks geen verrassingen achteraf.

 4. 4

  Wat, voor zover ik weet, niet bekend is: wat moet er in de hersens van een individu plaats vinden om hem/haar in staat te stellen een ander te doden?
  In sommige speelfilms worden drillsergaeanten opgevoerd die een vermeende vijand betitelen als varkens of groffere koosnaampjes. Depersonificeren van de vijand.
  Gebruiken soldaten en hun meerderen nu allerlei mind-trics om hun ‘werk’ te doen als ze ter plaatse zijn of krijgen ze dat in hun opleiding mee?
  In het erste geval kun je dasn nog enig medeleven hebben met ‘onze jongens’, in het tweede geval nog meer want dan zijn ook zij slachtoffer van manipulaties die een of ander obscuur hoger doel moeten dienen.

 5. 6

  Tsja, het zijn soldaten, en geen “Beleidsmedewerkers Vergunningen & Beheer Verkeerdrempels Buitenwijken en Speelplaatsen”.

  Daarbij nog Amerikaans, dus weinig besef van de complexe wereld. Als iedere vuilnisbak een bom zou kunnen zijn en soms ook is dan ga je niet genuanceerder denken over de mensen die je denkt te komen bevrijden.

  In dienst werden we opgeleid door mariniers, en ik was blij en trots dat dit soort zware jongens voor ons wilde vechten. Ook ben ik blij dat er officieren zijn die ze sturen en in toom houden. En een regering, die het voor het zeggen heeft. Dat in tegenstelling tot de bandieten die de bevolking tiranniseren door hen en de mensen die het land komen helpen op te blazen.

  Een uitermate pijnlijk moment om deze post te plaatsen. Kan een Belg ook landverraad jegens Nederland plegen?

 6. 7

  De Gestoorde die een beetje op het betere pad leek te zijn heeft zichzelf weer ontdekt.
  Hulde voor uw mooie reactie, Nette Heer. Doe zo voort. Vooral de laatste zin getuigt van, tja, … grote klasse.
  Het opwerken via een opmerking dat er in Irak bandieten zijn die de bevolking tiranniseren, om tot landverraad van het Eigen Volk te komen door een redacteur van het kwaliteitsblog Sargasso.

  Dit naar aanleiding van een aantal quotes plaatsen uit de onlinekrant van de Independent.

  *pet af*

 7. 8

  Op de dag onze jongens en meisje zijn teruggebracht (waarvan één in zeer kritieke toestand) gaat Fluimpje even vertellen wat voor klootzakken uitgezonden militairen zijn.

  Ranzig. Helemaal als je je lafhartig verschuilt achter het etiket “redacteur van een kwaliteitsblog”, en vervolgens de reagerende lezers de huid volscheldt. Daar bewijs je de fatsoenlijke redacteuren ook geen dienst mee.

  Als je het over de besluitvorming en de redenen van de oorlog wil hebben, prima. Maar steek de mensen die hun leven willen geven voor onze veiligheid en die van de burgers in een vreemd land geen mes in de rug.

 8. 9

  @ Nette Heer: Ik lees iets heel anders in deze post. Voor mij blijkt er juist uit dat die militairen geen klootzakken zijn. Maar dat de omstandigheden van een oorlog er toe leiden dat ze zich als klootzakken gedragen. En dat jij en ik in zulke omstandigheden waarschijnlijk hetzelfde zouden doen.

 9. 10

  @8: Blijkbaar heeft jouw opvoeding/diensttijd jou toch een bepaalde wijze van kijken opgelegd. Ik zie niet in hoe het terugkomen “onze” jongens en meisjes in verband staat met Irak. Daarnaast heb ik sterke twijfel aan het “komen helpen” in dit topic. Ik kan niet anders concluderen dan dat je hier je militaire opleiding laat praten (onze jongens, landverraad, je bent precies een halve stap verwijderd van de commander-in-chief-praat van een bepaalde president waar ik inmiddels meer dan genoeg van heb).

  Kritiek leveren is geen landverraad en misstanden aan de kaak stellen net zo min.

 10. 12

  Ik snap uit de post toch ook eerder dat soldaten , eens ze zich in een oorlog bevinden, zich gedragen kunnen gedragen als beesten.

  En of ze dat doen hangt weinig af van hun opleiding, eerder van wat ze meemaken.
  Dat is een oud-zeer. Of denk je dat al die soldaten in WOII zich zo proper gedroegen.

  Wat het probleem is met die post hier te plaatsen zie ik al helemaal niet.

 11. 13

  “The horror. The horror.” was volgens mij het slot, maar goed. Typisch dan weer dat het ‘hopelijk nog wat mooie televisie’ op kan leveren… Zo kan je alles wel kapot redeneren.

 12. 14

  Dit is volgens mij hetgeen wat oorlog met mensen doet. Als jongen begin je eraan met idealistische, romantische beelden van bevrijders en dan… de realiteit.

  Ineens begrijp je dat je soms moet moorden uit naam van je land, dat kameraden sneuvelen en verminkt raken, dat je opgejaags slaapt en eet en dat het niet zeker is of je het wel zal overleven.

  Overigens, past mij enige bescheidenheid. In den beginne, heb ik geloofd dat Irak een gevaar was voor de wereldvrede. Nu, tracht ik die foute inschatting met de dreigende Iran-oorlog recht te zetten door heel hard ‘nee!’ te zeggen. Voor wat het waard is, tenminste.

 13. 15

  Nette heer; u bent geen reagerende lezer – u bent de man die met een pancarte in de Kalverstraat rondloopt, overtuigd dat de mantra in uw brein als waarheid geldt.
  Uw haat en verblinding doen u gewoon niet zien wat er staat: een (aantal) quote(s) die absoluut indrukwekkend zijn in hun eenvoud.
  Dit zijn soldaten die echt hebben gevochten, en de ware schande – stel dat ik uw reactie er één van een toerekeningsvatbaar iemand in zou zien – is dat u blijkbaar hun woorden niet ernstig neemt, en een beetje uw legerdienst als het middelpunt van ethiek gaat poneren.
  Dat de ironie van mijn nawoord u volkomen ontgaat doet mij niet echt omvervallen van verbazing – vreemd zal u wellicht deze bekentenis in de oren vallen: als ik een post maak of een Quote du Jour weergeef, dan denk ik niet bapaald aan u als typereaguurder waar ik mijn kostbare tijd in steek.

 14. 16

  … en bij deze neem ik mij (het recht) voor, niet meer te reageren op nette Heer. Ik spreek mijzelf tegen qua tijdsgebruik – en zie nu het volkomen overbodige ervan in om tijd te besteden aan die baarlijke nonsens, die enkel voor eigen gebruik schijnt te reageren.
  Jammer van de kleine kans op een mooie polemiek, maar die zit er met dat figuur niet in.

 15. 17

  Dan past mij ook wat bescheidenheid @14. In den beginne dacht ik dat Irak in elk geval beter af zou zijn als Saddam zou worden verdreven. Ik heb dit standpunt tot 2005 verdedigd, maar geloofde er vorig jaar eigenlijk al niet meer zo in. Tijd voor een herwaardering ?

 16. 18

  Hiram ziet de betekenis van de Nederlanders in Afghanistan net zo negatief als de rest van de wereld tegen de Amerikanen in Irak aankijkt.

  Nette Heer zou zijn diatribe niet aan Crachat moeten richten maar de P aan de rebbe moete hebbe.

  Iedereen boos nu, zeker.

 17. 19

  @#8 (NH) : hetgeen de redacteur hier doet, is weinig meer dan de woorden weergeven van militairen. In hun eigen woorden dus.

  @#13 : in mijn #5 staat “het slot”, niet “de slotzin”. Had ik echt moeten schrijven “aan het slot” of zelfs “in een van de laatste scènes van de film”, of struikelt u gewoon graag ?

 18. 21

  #5 betreft dus de uitspraak van Kurtz (Brando) op de tonen van “The end” (Doors) : “We train young men to drop fire on people. But their commanders won’t allow them to write ‘fuck’ on their airplanes because it’s obscene!” (klikmelink qua quote). Cf. je soldaten, na alle lessen leerbaar uit Vietnam etc, toch nog zo de mentale wildernis in laten verzeilen maar wel een politiek van christelijk moral majority fatsoen ‘bedrijven’. Ach ja, wie was er ooit echt evangelisch, eh Francisco ?

 19. 22

  Nog een aanrader aan u allen : de film “Flandres” (klikmelink) van Bruno Dumont werd ten onrechte ondergewaardeerd onder filmrecensenten. Film had altijd beter gekund met een scène of twee extra (i.e. met meer budget), en sure, Dumont heeft een aantal dada’s, en jà-à deze vierde is geen evenaring van het meesterwerk “L’humanité”, maar toch. Pourtant. Faut voir.

  Kudos @ ## 12+14+17 verder ;-).

 20. 23

  Of ook, #6 :

  - (Col. Walter E. Kurtz): Are you an assassin?
  – (Capt. Willard): I’m a soldier.
  – (Col. Kurtz): You’re neither. You’re an errand boy, sent by grocery clerks to collect a bill.”

  En nog wel meer straffe quotes uit “Apocalypse Now” (Conrad & Coppola) via (klikmelink).