Quote du Jour – Inktvlekken en gummen in Afghanistan

Quote du JourNederlandse soldaten zoeken de confrontatie met de taliban niet op maar richten zich vooral op het winnen van de hearts and minds met wederopbouwprojecten. En dat lijkt te lukken. De inktvlek breidt zich gestaag uit.

Problematisch is wel dat de Amerikanen en de Canadezen voor een veel agresievere benadering kiezen hetgeen onze soldaten natuurlijk voor coordinatieproblemen stelt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat talibanstrijders van Kandahar naar Uruzgan vluchten.

Aldus de observaties van Arend Jan Boekestijn bij zijn werkbezoek als Tweedekamerlid in Afghanistan.
Gevalletje dweilen met de kraan open?

 1. 2

  @1 sorry: ik basseerde mn reactie op een draai die de telegraaf aan Boekestijns dagboek gaf, nl. dat de Nederlanders een vrijhaven creeeren voor Taliban met hun “softe” aanpak, maar daarvoor hun kop in het zand steken.

 2. 4

  Ik herinner mij nog zijn legendarische uitspraak tijdens een VARA-discussieprogramma vlak voor de Amerikaanse inval in Irak.

  “Iraaak?! Man… das één grote zandbak!! Dat heb je binnen een paar dagen onder controle!”

 3. 6

  Hij is in dit stuk redelijk (en voor zijn doen opvallend) genuanceerd. Zijn ervaringen stemmen overeen met de recente (embedded) conclusies van de Groene Amsterdammer. Er lijkt wel degelijk aan opbouw te worden gedaan. De ambassadeur heeft wel gelijk dat cynisme (met de Talibs) op de loer ligt. Ook bij het kritische reaguurdersvolkje moet het voordeel van de twijfel een kans krijgen. Ik ben bereid het nog even aan te zien. Dan valt het voorjaarsoffensief in U wellicht mee.

 4. 7

  Gevalletje dweilen met de kraan open?

  Verkeerde beeldspraak. “De kraan open” suggereert dat er nog steeds Talibanners bijkomen en daar gaat het hier niet om. Hier kiezen de opgejaagden de veiligste plek, dus iets als “water stroomt naar het laagste punt”. Waardoor overigens de gestaag uitbreidende inktvlek wel kan worden weggespoeld dan wel flink verdund.

  /watermanagement-by-beeldspraak

 5. 8

  ”Dweilen met de kraan open”? (Moet in sept./okt. geweest zijn.) Uitspraak van een majoor ter plekke en vervolgens hier een post met die titel: ”Aan opbouwen komen we nauwelijks toe,…Taliban loopt naar believen in-en-uit”. Een maand of wat later komt ”A.J.” met eigen observaties: ”het lijkt te gaan lukken, de Dutch approach wordt geroemd: geen confrontatie met de taliban”,…en van zijn stukje begint iedereen spontaan te juichen…

  Maar het kan nu ook gewoon winter zijn daar,…zeg maar wat…

  Terzijde: vind iemand wel eens wat via zoeken op site? Resultaat Google via ”geavanceerd je um sonst de pestpleuris zoeken”: 0,0?! Providers of hosts moeten maar aparte ”zoekmannetjes” aanstellen. Extra service en werkgelegenheid. Omschrijving geven, gifplaatje van dat mannetje met mijnlamp bij wijze van zandloper op je scherm,… zodat je je met andere zaken kan bezig houden. Want dit is zwaar kut zo.

 6. 9

  Ik vind het nogal opvallend dat Boekesteijn gematigd positief lijkt te zijn over ‘theedrinken met de Taliban.’ Hij was als commentator toch altijd zeer pro-Amerikaans.

 7. 10

  Misschien is Boekstijn wel zo’n type die er eigen meningen op na houdt maar ook luistert naar wat anderen te vertellen hebben. Op mijn oude webstek heb ik wel eens ongenadig uitgehaald naar zijn houding inzake de inval in Irak (voor deze plaatvond), toch bezocht hij later mijn webstek en schreef hij dat hij blij was met mijn inbreng.
  Dat kan hoor.
  Er zijn zelfs mensen die de ene keer iets bizars en de andere keer iets verstandigs opmerken.

 8. 12

  Wat een willekeurig statement over Arend-Jan in #11. Niet erg respectvol naar b.v. de voorzitter van de orde der advocaten toe @MP. De allerfijnste kwaliteit aardappel in diens reactiekeel.

  (tijdens interview over Holleeder op radio 1 vandaag)

 9. 13

  @mescaline,

  Ja is ook wel zo, het was ook in een opwelling dat ik dit ‘ALO’ statement moest uitkramen. Arend-Jan is vast een hele fijne competente intelligente vent, alleen hij maakt telkens een wat andere indruk op mij. Misschien moet hij maar een spin doctor gaan inhuren ;)