Quote du Jour | In de val

Serie:

Quote du Jour

“The European crisis will be a humanitarian crisis in Greece with thousands of trapped refugees and migrants.”

De Griekse minister Yiannis Mouzalas ziet de bui al hangen: Europa gaat de vluchtelingencrisis oplossen door zijn land uit de Schengen-zone te gooien (maar wel netjes je schulden afbetalen, hè).

Reacties (12)

#1 Cerridwen

De problemen in Griekenland zijn groot, maar dan moet het land zich wel laten helpen, en niet net aangekomen vluchtelingen met bussen naar de grens met Macedonië brengen.

Schengen valt alleen te redden als de buitengrenzen goed georganiseerd zijn, en dat is in het geval van Griekenland nu niet het geval. De andere poot voor een oplossing van deze crisis is een gemeenschappelijk vreemdelingenbeleid. Zo moeilijk is het niet, maar zoals bij alle veranderingen zijn er winnaars en verliezers, en de verliezers* verzetten zich op dit dossier tot het uiterste. Om dit toch voor elkaar te krijgen is druk nodig, ook op Griekenland.

* geheel subjectief natuurlijk. Het lijkt mij alleen maar winst als Hongarije wat multicultureler wordt.

 • Volgende discussie
#2 Dehnus

Tja afgunst bepaalt tegenwoordig. Geef mensen een huis en pak van de rest meer af en je krijgt dat mensen lekker egoïstisch worden (waar partijen als VVD wel bij varen). Hierdoor krijg je meer afgunst en leedvermaak naar mensen die het minder hebben.

Een goed voorbeeld is de introductie van het nieuwe incassobureau van de overheid haar belasting dienst. Die werd geïntroduceerd met grote stoere woorden voor maximum populisme effect zoals “Ik ruk persoonlijk de flatscreen van de muur!”.

Zo ook recentelijk een familie die ik ken , PGB omdat de man van het gezin met een zware herseninfarct thuis zit en eigenlijk niks meer kan. De overheid maakt een fout, en betaalt een huurtoeslag uit die niet uit betaalt mocht worden. De vrouw van het gezin trekt gelijk aan de bel, omdat ze bijna elke dag met de PGB bezig is en de ellende ervan met uitbetalen wou ze geen grotere problemen.

“Ja dat gaan we wel verrekenen mevrouw met 2013. Dat komt wel goed”. 4 JAAR! hebbenze het uitbetaalt en daarna het jaar ervoor ermee verekent (deze mensen hebben dus niks van dat geld gezien!). Nu krijgen ze een week geleden een brief op de deurmat, of ze voor 6 februari eventjes een totaal van 8000+ euro over willen maken aan het Landelijk Incasso Centrum.

Blijkt dus dat ze gewoon zelf er een potje van maken en deze mensen dus eventjes mogen opdraaien voor het populisme gedoe waar de afgunstige Henk zo over zit te juichen want “Dat pakt die Moslims en hun uitkering wel aan!”. Deze mensen mogen nu leuk hun auto verkopen en de invalide man mag dus eigenlijk niet meer weg (hij kan zonder een auto niks). Ze zitten met de handen in het haar, en ik heb ook niet zo maar dat geld liggen om te helpen. Ja wie wel? NOu ja Netto? Mark Rutte :D.

Maar net als Griekenland druipt de afgunst naar de minder bedeelde van het hele beleid af. De minder bedeelde moet je haten! Althans dat is de boodschap. Dat zijn losers aldus de VVD.

Zoals in Griekenland de normale Griek dik genomen word door deze NeoConservatieven…. gaat het ook in Nederland tekeer. Waarna de PVVD(A) lekker de schuld afschuift op de vluchteling en met hulp van NAZI partijen die in het land goed op de boosheid teren lukt het ze nog ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: “Schengen valt alleen te redden als de buitengrenzen goed georganiseerd zijn, en dat is in het geval van Griekenland nu niet het geval.”

Ik ben wel benieuwd wat dan volgens jou goed georganiseerde buitengrenzen zijn. Nu zijn de buitengrenzen dusdanig ingesteld dat vluchtelingen Schengenlanden niet binnen komen, tenzij ze risicovolle oversteken wagen. Het beleid van veel buitengrenslanden is ook uitsluitend gericht op het tegenhouden (bv. Hongarije) of terugsturen (bv. Noorwegen) van vluchtelingen. Op zich is dat ook niet gek, vanwege die andere poot: Binnen de EU is afgesproken dat het eerste EU-land waar men binnenkomt de vluchteling moet registreren/herbergen, waarmee een extreem onevenredige last komt te liggen op de buitengrenslanden, die toch al stuk voor stuk niet bepaald de economisch sterkste schouders hebben binnen de EU. Wat dat betreft zou eerder Dublin dan Schengen op de schop moeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Cerridwen

Wat dat betreft zou eerder Dublin dan Schengen op de schop moeten.

Precies, om Schengen te redden moet Dublin op de schop. Dublin wordt in de praktijk overigens al niet nageleefd, een van de oorzaken van de huidige problemen.

Een goed georganiseerde buitengrens betekent inderdaad dat je controle hebt over wie er wel en niet binnenkomen. Wat dat betekent voor het toelaten van vluchtelingen hangt af van de wat de Schengenlanden daarmee willen; op korte termijn zal het in de praktijk moeilijker worden om Schengen binnen te komen.

Politiek gezien is het afnemen van de aantallen overigens noodzakelijk om tot het gemeenschappelijke vluchtelingenbeleid te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: “Dublin wordt in de praktijk overigens al niet nageleefd, een van de oorzaken van de huidige problemen.”

De huidige problemen zouden nog veel erger geweest zijn bij een strenge naleving van Dublin. Alleen waren ze dan verder weg…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Cerridwen

@5: Dat waag ik te betwijfelen. Dit zou namelijk betekenen dat het gros van de vluchtelingen in Griekenland zouden moeten blijven, en dat drukt de instroom om twee redenen:
– het wordt moeilijker om in de gewenste vestigingslanden van noord-west europa te komen, dus wagen minder mensen het erop. Griekenland is niet echt een beter vestigingsland dan Turkije.
– Griekenland heeft er meer belang bij om de grenscontrole op te voeren

Kijk maar naar wat er aan de Bulgaarse-Turkse grens gebeurt is.

Voor Griekenland zouden de problemen in elk geval op de korte termijn flink zijn toegenomen, de reden waarom strikt aan Dublin houden niet zo aantrekkelijk is voor Griekenland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ed

Griekenland is net als de rest van de EU onbetaalbaar en wordt op den duur door Brussel wegens intern geldgebrek (via handjeklap) verkocht aan : The Commonwealth .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lutine

Je zou zelfs kunnen stellen dat het niet naleven van Dublin de oorzaak is van de ellende. Het hoeft geen betoog dat de vluchtelingen naar bepaalde landen willen. En dat is volstrekt logisch. Duitsland is aantrekkelijker dan Roemenie.

Nu heeft de EU haar eigen verdrag ontkracht en chaos geschapen.
Griekenland vind het allemaal wel best, want het is andermans probleem. En dat is helaas de houding die meer landen aan nemen als het lastig wordt. Solidariteit die maar 1 kant op werkt houdt geen stand op den duur. En het draagvlak voor de EU brokkelt toch al af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Nietingelogd

Ik snap niet waarom Frontex te lui is om de boel tegen te houden voor de kust van Turkije. Gezien de 60% economische vluchtelingen zal er een keer streng opgetreden moeten worden. het zal allemaal wel verder sudderen. Lost Griekenland het niet op dan zal men ze idd wel uit Schengen gooien en dan gaan Hongarije/Slovenië het wel oplossen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bolke

Oplossing simpel, kom je niet rechtstreeks van uit een oorlogsgebied in de EU aan dan ben je dus eerst door een veilig land gekomen en dan ben je gewoon een economische migrant, permanente verblijfsvergunning is dan gewoon permanent uitgesloten, oorlog voorbij dan gewoon direct terug, no if’s, but’s or what’s.

Met een dergelijk beleid schrik je direct het bulk van de economische migranten af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: “kom je niet rechtstreeks van uit een oorlogsgebied in de EU aan dan ben je dus eerst door een veilig land gekomen en dan ben je gewoon een economische migrant”
Ik hoor die rare redenering wel vaker. Als je uit een oorlogsgebied komt, ben je ongeacht waar je terecht komt een oorlogsvluchteling. Er is geen enkele reden waarom de aanwezigheid van nabijer gelegen landen de opvangplicht van verder af gelegen landen zouden opheffen. De EU is de enige eenheid in de wereld die daar in zekere zin van afwijkt (vanwege de Dublin afspraken, die in het voordeel werken van landen die het verst van conflicten af liggen).

Overigens kan ik #8 niet helemaal volgen: Griekenland heeft immers het grootste probleem, daar komen verreweg de meeste vluchtelingen binnen, veel grotere aantallen dan de overheid zelfs maar kan administreren, laat staan van onderdak voorzien. Daarom en vanwege de niet al te beste economische omstandigheden van het land, kan het het probleem helemaal niet dragen en lost dat dan maar (deels, want in Griekenland zelf lopen ook genoeg vluchtelingen rond) op door transport naar elders te faciliteren, tegen Dublin in (maar dat is, zoals je terecht stelt, ook juist de oorzaak van de grote Griekse problemen inzake vluchtelingen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Lutine

@11

Griekenland heeft idd het grootste probleem. En doet haar best om die naar andere landen door te schuiven. Hetgeen heeft geresulteerd in de chaos die we het afgelopen jaar hebben gezien.

Vluchtelingen horen niet dwars door Europa naar het noorden te trekken. Alle EU landen zouden moeten samenwerken om dit probleem op te lossen. Wat we echter zien is het tegendeel. De landen in oost Europa willen er al helemaal niks mee te maken hebben en frontstaat Griekenland probeert de vluchtelingen zo snel mogelijk weer te lozen.

In feite weten alle landen buiten D, NL Zw en nog een paar dat de vluchtelingen naar deze landen toe willen. Het vluchtelingenprobleem is echter een Europees probleem. Dus dient de EU te helpen met registratie en evt. opvang in landen als Italie en Griekenland. Ook de financiering zou gemeenschappelijk moeten geschieden.

Maar nu zien we “ieder voor zich”. Griekse grens dicht en Griekenland zoekt het maar uit. Elders ook prikkeldraad enz enz.
In feite gaan we terug in de tijd. Alles is ook nog eens koren op de molen van de diverse rechts-populistische partijen.

Deze crisis was een test case voor Europa en ik vrees dat ‘we’ gezakt zijn.

 • Vorige discussie