Quote du Jour | Hollandse Icarus is klusser

SargQdJ09 “De belangrijkste oorzaak is dat mensen meer klussen, door de recessie. Ze worden aangemoedigd door de tv-programma’s en tijdschriften, waardoor mensen denken dat ze alles kunnen doen.”
(Woordvoerder stichting Consument en Veiligheid in Het Parool)

Jaja, Nederland is nog steeds een landje waar in de praktijk thuisblijven gevaarlijker lijkt dan de deur uitgaan. Vooral voor mannen in de leeftijd van 30 tot en met 49 jaar. Ga maar na: Burgeroorlog? Drugs? Natuurramp? Neuh, per jaar melden zich 130.000 mensen bij de huisarts of in het ziekenhuis na een ongeluk in huis of tuin. En in de afgelopen vier jaar is het aantal mensen dat zich na een ongeluk bij het klussen bij de eerste hulp meldde met 15 procent gestegen. Kosten: 170 miljoen euro per jaar. ‘Een menselijke oorzaak is ongeduld. Mensen hebben stress, werken allebei, hebben kinderen die thuiskomen, alles moet gehaast en snel. Ze zijn dan slecht voorbereid als ze gaan klussen.’ Klussen kost in Nederland 37 doden per jaar.

 1. 1

  Het grotere probleem is denk ik de “IK kan alles”-mentaliteit in NL. Je ziet het niet alleen bij klussen, maar ook dansen, interieur ontwerp, koken en muziek maken/DJ’en.

 2. 2

  Maar hoeveel levens worden gered door al die andere capabele klussers wordt niet vermeld.

  @1: niet fokken met de grote nederlandse droom dat als je écht wilt je ook alles kunt

 3. 4

  Hoeveel gestresste hogeropgeleide zaterdagklussers worden er niet jaarlijks verzwolgen door purschuim? Op school leerden we over de gevaren van het fascisme, maar niemand heeft ons ooit onderwezen over de GEVAREN van PURSCHUIM??!!1!

  PU-schuim den duvel: Dat plakt. Enorm. Ge onderschat ALTIJD hoeveel dat gaat uitzetten. Die spuitbus stopt niet met spuiten! dat PU-schuim zo hard op uw deurstijlen duwt, dat ge achteraf uw deur niet meer toekrijgt.

  Het probleem is dat ik die gevaren altijd vergeet wanneer ik zo’n nieuwe bus koop. Ik kan die bus echt geen 30min. laten staan zonder daarmee te beginnen spuiten.

  http://peter.apestaart.org/drupal/den-duvel

 4. 7

  @Taco Zip; Ik heb er nog wel een paar liggen. Vijf Euro de kilo. Maar je moet ze wel zelf in elkaar zetten, en sommige hebben een beetje een klap gehad, dus je moet eerst even goed kijken. En het assemblage-kitje was niet mee eh.. de vrachtwagen afgevallen, dus die moet je ergens anders vandaan trekken, maar voor iemand met jouw contacten moet dat geen enkel probleem zijn. O, en ze zijn geel. Ik hoop dat dat geen bezwaar is.

 5. 8

  Denkend aan Holland. Zondagochtend in de file naar de bouwmarkt, nog even een paar pakketten oppikken bij de Ikea. Met de achterklep halfopen, omlaag gehouden door een touwtje aan de trekhaak. Thuis met vrienden lekker muurtje metselen, dakkapelletje zetten, vloertje storten, (natuurlijk hier en daar afwerken met purschuim, niet ongevaarlijk maar zo ben je, gewoon lekker gek). Dan een paar pilsjes drinken en bij de buren door de brievenbus pissen.

 6. 9

  @4: PUR is koning! Je ziet een kier, spuit er een beetje in en het spul zet zo uit dat de hele kier gevuld wordt en het hecht zich ook nog eens optimaal vast, zodat het helemaal luchtdicht is. PUR gaat me heel wat op mijn gasrekening schelen. En verse PUR ziet er ook nog eens lekker uit (doet denken aan oliebollendeeg of pudding), alleen probeer het beter niet te eten.

  Ik voel me bij dit topic trouwens wel een beetje oorlogsveteraan. En dan te bedenken dat ik het tot dusver (maar er liggen nog wel een paar oorlogen natuurrampen klussen op me te wachten) zonder noemenswaardige kleerscheuren heb overleefd!

 7. 12

  Bij de eerste klus in z’n nieuwgekochte woning presteerde gronk het om precies *daar* een gat te boren waar de elektra liep.

  /it’s a gift.

 8. 14

  @Bismarck; PUR rouleert grote tijd. Oude bakstenen muur met losse stenen ? PUR. Moeilijk plekje voor de steenwol isolatie ? PUR. Vogels onder de pannen ? PUR. Lek in je dak ? PUR. Mooi barok-uitziend lijstje voor een schilderij ? PUR. Wat kost zeven Euro bij de bouwmarkt ? PUR PUR PUR PUR. Heerlijk.

 9. 15

  Een houten vloer leggen, daar ben ik ook heel goed in. Mooie brede planken van franse dennen met zo’n grote cirkelzaag op maat zagen, ik werd er steeds bedrevener in, en op den duur had ik zelfs geen handschoenen meer nodig. Als ik er nog aan denk voel ik weer die ziedende kracht van dat vlijmscherpe getande wiel langs mijn vingerkootje, het was een splitsecond en ik trok mijn hand razendsnel weer terug. De snee was niet dieper dan een paar millimeter, maar het idee, nee nog beter de sensatie dat het een haar scheelde of mijn vinger had eraf gelegen. Flauw vallen doen echte mannen (zoals ik dus) niet, maar ik werd wel even wat witjes om de neus.

 10. 16

  @15 Had je dan stalen of kevlar handschoenen aan? Anders had het nog geen moer uitgemaakt…

  @14 PUR: het McGyver-tape onder de polymeren :-)

 11. 17

  De titel is fout: Icarus is de definitie van de klusser. Hoe had hij anders naar beneden kunnen donderen? Gewoon foute lijm. Geen verstand van mechanische belasting. Met PUR-schuim avant-la-lettre je velugeltjes lijmen.

  Nee, die Icarus en die klusser zijn uit hetzelfde hout gesneden. Geen verstand van zaken.

  De dood tot gevolg.
  Wat dacht je anders?

 12. 18

  Ben op het moment mijn nieuwbouwwoning aan het afmaken, en dat gaat best goed tot nu toe, valt me alles mee.
  Wat wat lastiger is is dat als je naar een bouwmarkt gaat om een advies voor pluggen en schroeven om een behoorlijk zware ikea kast op te hangen aan een gipsblokken wand 2 totaal verschillende setjes pluggen en schroeven meekrijgt, die me beiden kast+wastafel+tegelvloer hadden gekost…
  Misschien is het dus niet de hollandse klusser maar zijn dealer cq. adviseur die (in ieder geval deels) de schuld moet krijgen?

  Oh ja, in mijn vorige huis waren de electra draden door het pvc heen gesmolten, nog blij dat ik daar wonen heb overleefd. Je wilt volgens mij af en toe niet weten wat je buren uitspoken, voor je het weet blazen ze het halve blok op…

 13. 19

  PUR en kit zijn natuurlijk enorme zwakteboden voor de mensen die niet fatsoenlijk kunnen timmeren. Ik pas het zelf zeer sporadisch toe.

 14. 20

  Kit is essentieel in de badkamer en op de kozijnen, daar verandert zelfs een super-timmerman niks aan. PUR is alleen een zwaktebod als je iets nieuws maakt; als je een huis uit 1906 renoveert, niet echt.

 15. 22

  Kit is inderdaad nodig waar het om waterdichting gaat, maar het aantal plaatsen waar dit voorkomt is IMHO gering. Mensen richting ook veel schade aan met kit. Bijvoorbeeld de ruimte tussen lekdorpel en de onderkant van een houten kozijn dichtkitten. Je reinste waanzin! Ik renoveer zelf een huis uit 1914. Tot op casco gesloopt omdat ik overal een grote DHZ bende tegenkwam. Kit voor en na. Tot nu toe heb ik met houten voorzet wanden en de juiste folies het totale PUR gebruik bij 2 spuitbussen weten te houden.

 16. 23

  eigenlijk nu wel benieuwd wat de gevaarlijkste klussen zijn. De kop op rtvutrecht.nl over dit nieuws was ook leuk trouwens: “Steeds meer klussers in ziekenhuis”

 17. 25

  @Pants; Wageffe – jij hebt het huis tot aan het casco gesloopt, en je gebruikt vervolgens voorzetwanden ? Kun je ook heel snel in vijf woorden of minder motiveren waarom je niet gewoon het stuc-ijzer en een zak rood-band ter hand genomen hebt, hmm ? Want ik voel nou toch een boel boosheid in mij opborrelen…

  /Niet echt
  //Wel een beetje toch
  ///Voorzetwanden – *spuug*

 18. 27

  @25 In 1914 was de steens buitenmuur de standaard. Als je je huis wilt isoleren (spouwmuur) en tegelijk de kierdichting wilt aanpakken EN in een straat die onder beschermd stadsgezicht valt woont is een voorzet wand je enige optie. Het kost je 10 cm vloer bij voor en achtergevel maar dan ga je ook van een F (of watever het laagste label is) naar potentieel een D of zelfs C (afhankelijk van allerlei andere ingrepen) Als je je over de authenticiteit zorgen maakt zou ik je zo een keer het resultaat laten zien of de detailtekeningen. Alle andere binnenwanden zijn natuurlijk keurig nieuw gestuct. Beter dan origineel want dit is een van de weinige dingen die ik wel door een vakman heb laten doen.

 19. 28

  @23: stanleymessen staan ook aardig hoog op de categorie ‘link gereedschap’. Zelf gelukkig nooit serieus gewond door geraakt.

  Zelf meegemaakt: elders aan het boren met een ‘8 kg hamerboormachine’ (om de een of andere domme reden drukken bouwvarkens vermogen uit in gewicht), in gewapend beton, boormachine slaat halverwege vast in materiaal. Zo’n ding blijft dan gewoon doordraaien, dus als-ie niet in ’t beton verder kan draaien, dan draait-ie om de boor heen. Boormachines met een laag vermogen kun je nog wel tegenhouden, maar vanaf 1kW lukt je dat niet meer.

  Als je dan niet de aan/uit schakelaar heel snel loslaat (wat ik dus wel deed), heb je in no-time 2 gebroken onderarmen als je die boormachine met twee handen vasthoudt. En zie dan 112 nog maar eens te bellen…

  /weer zo’n ‘pfew’-momentje

 20. 31

  LOL!

  Maar serieus, ik vind het een serieuze inbreuk op m’n privacy dat ik niet rustig in mijn eigen huis m’n eigen ding kan doen. Sociale leven lijdt eronder, m’n werk en m’n humeur.

 21. 32

  Overigens; wat tips voor de langdurig verbouwer inzake relatie met buren.

  -Probeer zoveel mogelijk te werken op tijden dat buren afwezig zijn.
  -Maak goede afspraken/planning en laat je buren weten wanneer er iets luidruchtigs op stapel staat.
  -Zorg dat je buren tenminste 1 dag in de week rust hebben en doe die dag dan ook helemaal niets.

  En dan wellicht de minst serieus genomen tip maar mijns inziens wel de meest rationele:
  -huur professionals in die in een paar weken tijd afmaken waar jij GVD 2 jaar lang over doet. Het lijkt even duur maar langdurig je woning niet kunnen bewonen is ook niet gratis.

 22. 37

  Gronk.

  #28. Dah’s Kunst man: een 8 kg zware boor die om zijn eigen as draait…aan de muur.

  Veel mensen maken vaak ook geen stappenplan he als ze aan ’t klussen slaan, denken niet na.
  Steenslijpsel moet een uitweg vinden anders slaat ie vast eikel. Daarom de boor altijd plm halverwege 1 x draaiend lichtjes uit het boorgat trekken…

  Komt omdat ik zelf een soort van Ed ben he (van Ed & Willem Bever): als m’n oog wat ziet gaan mijn handen meteen wapperen. Gewapend met een “moordenaar” krijg ik zelfs de bouten van de Brienenoordbrug los als het zou moeten. In en rond het huis alles wat los en vast zit bikken/zagen/sleutelen/omspitten/uitbreken/weer optuigen.

  En nodog dan maar liggen schudden in z’n ledikantje……Heerlijk

 23. 38

  Mensen met een bovengemiddeld ongezonde leefstijl moeten maar meer premie gaan betalen hoor. (en zij die gezond leven verdienen een korting op de ziektepremie, hiermee zet je namelijk ook andere mensen aan tot een gezondere levensstijl). Alsof de gezondheidszorg nú al niet uit zijn voegen berstte…naast rokers, drinkers en vetzuchtigen ook beoefenaars van sommige amateursporten en zoals nu blijkt hersenloze klussers.

  En als het aan mij lag ook mensen die hun handen niet wassen na toiletbezoek of het contingent risicovolle veelneukers…