Quote du Jour: Gewetensbezwaarde burgervader

Quote du JourIk geef geen illegalen aan, dat is verraad

Burgemeester Bakker van Hilversum heeft er geen trek in om lijsten met namen en adressen van illegalen aan te moeten leggen zodat deze mensen kunnen worden uitgezet.

Een illegaal die met een burgemeester praat om te kijken of hij of zij in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, moet in vertrouwen kunnen spreken. Zo iemand zit in de penarie en heeft het recht in alle rust te kijken waar hij aan toe is. Als gaandeweg het gesprek blijkt dat hij niet voldoet aan de criteria, vind ik het heel raar dat ik hem dan zou aangeven en dat hij het land wordt uitgezet. Dat doe je toch niet?

Ik moet zeggen dat ik het ook een beetje een dubieus verzoek vond, gezien het feit dat veel gemeenten zich door de jaren heen sterk hebben gemaakt voor de positie van illegale asielzoekers. Zou u het kunnen? Die mensen voor wie u jarenlang een oplossing hebt gezocht, van wie u de verhalen en de familie kent en die nu net buiten de boot vallen, zomaar aangeven voor deportatie?

 1. 2

  Tsja. Valt wat voor te zeggen. Aan de andere kant: er is nu een generaal pardon waar veel mensen blij gemaakt mee zijn en dan moet je niet zeiken over diegene die dan buiten de boot vallen. Beetje flauw om daar nu mee aan te komen kakken.

  Maar als ik het goed begreep, ging het niet zozeer om het aangeven van de illegalen, alsmeer om het opgeven van twijfelgevallen. Bakker was bang dat hij mensen “uitlevert” als hij ze ter beoordeling opgeeft als twijfelgeval.

 2. 3

  Mensen aangevan voor deportatie zou ik niet doen. Een ander verhaal is wat je doet met mensen die hier onrechtmatig verblijven. Als bestuurder moet je ook erkennen dat er een eindigheid is aan de mogelijkheden om mensen op te vangen. Zolang je dat doet omdat de situatie van mensen onzeker is, is het te rechtvaardigen. Als er op een gegeven moment de zekerheid is dat mensen niet voor verblijf of vestiging in aanmerking komen zul je toch wat moeten. De vraag is hoe je een terugkeer vorm geeft. Voor alle betrokkenen is het beter dat iemand niet voor de illegaliteit kiest. Hoe rücksichtloser het terugkeerbeleid, hoe vaker dat echter de optie zal zijn. In dat geval zou ik er als burgemeester ook niet voor kiezen om mensen ‘aan te melden’. Als mensen een beetje de tijd wordt gegeven om te beseffen dat hun toekomst waarschijnlijk toch niet in Nederland ligt, en ze ook op andere manieren ondersteund kunnen worden bij hun terugkeer, dan is het een ander verhaal.

 3. 7

  Een kleine nuance lijkt me hier wel op zijn plaats. Het gaat er hier niet om mensen “aan te geven voor deportatie” (de invloed van taal moet je niet onderschatten).

  Er ligt een generaal pardon dat duidelijkheid geeft: voldoe je aan de voorwaarden mag je alsnog blijven, voldoe je niet moet je terug naar het land van herkomst. Let wel, dit zijn allemaal mensen van wie het asielverzoek door de rechter is afgewezen. We mogen er dus vanuit gaan dat ze in veiligheid kunnen terugkeren naar huis.

 4. 8

  Vreemde reactie van die burgemeester. Jaren hebben de burgemeesters erop aangedrongen de toetsing te mogen doen. Dat is nu bereikt en mogen ze een advies geven aan de staatssecretaris, waarna die de beslissing neemt. Lijkt met heldere regelgeving, dus meneer uit Hilversum moet gewoon zijn werk doen. Niets meer en niets minder.

 5. 10

  Ja, die verhalen van veilige terugkeer kennen we.

  Verdrietigmakend hoezeer men zich achter statistieken, systemen en papier blijft verbergen.

  Uiteindelijk draait alles roind beeldvorming: geen hond die gelooft dat je een instroom echt kan indijken door dat soort draconiek. Wetten voor binnenlands gebruik.
  Hard blaffen, en een kleinere toevloed, die onwaarschijnlijk relatief is.
  Ik zou wel eens de cijfers van het Eigen Volk willen zien, die EN door kwaadwilligheid EN sociale achterstand middels hun kweekgedrag een veel grotere overlast bezorgen aan de maatschappij.
  Ik zou ook wel eens willen weten achter hoeveel Top 10%verdieners de illegalen het werk voor hun opknappen.
  Ik zou ook wel eens een fair balance willen zien, die Eigen Wergevers sloten geld doet verdienen op Andere Van Buiten de Truttenlandgrens Europa hun rug.

 6. 12

  Het is een verzoek, geen verplichting. Dat had Albayrak ook duidelijk aangegeven. Het mediageile Bakkertje vond het echter weer eens tijd om zelf in de picture te staan.

 7. 14

  Bah weer zo’n nee roeper. Kom dan met een oplossing. Er is nu duidelijkheid, de echte illegalen moeten het land uit. ik ga nu maar snel petitie van vereniging eigen huis ondertekenen voordat deze burgemeester een mogelijkheid ziet de ozb-belasting te verhogen om deze criminelen op te gaan vangen in zijn gemeente.

 8. 15

  Ik snap niet waarom al die mensen die zich nu zo druk maken niet op partijen hebben gestemd die socialer met vluchtelingen om willen gaan. Als je in plaats van “de barmhartige samaritaan” te spelen gewoon eens niet meer op het CDA stemt (of andere asieljagerspartijen), dan zijn al die drama’s niet meer nodig. Eerst op dat soort partijen stmmen en dan achteraf huilen komt op mij wat hypocriet over.

  NB. Ik weet dat Bakker van D66 is, maar ik richt me nu op al die lui die CDA-achterban zijn, maar wel zo zaten te zeuren de afgelopen jaren.

 9. 18

  “Burgemeester weigert lijst illegalen af te geven”. Typisch, wederom, een zeer slecht (men moet zich nou eenmaal aan de demokratisch gekozen stelsels en wetgevingen houden, lijkt me) “schoolvoorbeeld” van de (s)link.. lamzak(ken) en slappeling(en), lees anarchist(en) van het roemruchte (on)democraten 66 clubje, en hun simpele eigenheimers, lees dwarsliggers.
  Wegsturen dat soort tegenwerkers, maar dan ZONDER die riante, niet “verdiende” oprotpremie (“wachtgeld” (waarop wachten???) wordt dat nog steeds genoemd), van vele tonnen, zoals “gebruikelijk” blijkt te zijn, nog steeds ! Duidelijk een zeer slecht “voorbeeld” van die simpele, dwarsliggende rooien !

  Er zal toch een wet moeten komen die klip en klaar stelt dat iedereen in overheidsdienst bij obstructie van wettelijke besluiten onmiddelijk oneervol wordt ontslagen.

  De sabotage die Verdonk ondervond bij haar beleid gaat onder Albayrak gewoon door, maar de laatste schijnt het niet zo erg te vinden………..

  2040 is het jaar dat Nederlanders een minderheid vormen in eigenland. Een onverbiddelijke nachtmerrie die met de huidige partijen niet te stoppen valt…….. Over land en volksverraad gesproken…