QUOTE - Lodewijk Dros, chef van de bijlage Letter & Geest bij Trouw neemt een standpunt in over klimaatverandering bij Radio 1: denk eens aan de goede kanten.
Het vakantieseizoen duurt hartstikke lang.
Hij ziet voordelen voor de middenstand, volle terrassen, langer buiten zijn, een mediterraanse levensstijl.
Iedereen doet zo negatief, maar door die grote veranderingen hoeven we nu niet meer anderhalve dag in de auto te zitten voor lekker weer.
Maar de problemen dan?
De dijken moeten omhoog, maar je kan op zo’n opgehoogde dijk ook prachtig wandelen.
De toekomst?
Door de opwarming van de aarde kunnen we hier een mediterrane cultuur krijgen, dat vind ik hartstikke leuk!
Na ons de zondvloed…
Verbaasd? U bent niet de enige, luister hier terug.
Reacties (10)
De warmere streken van de aarde worden onbewoonbaar, en die lui komen dan natuurlijk allemaal deze kant op. Kunnen wij weer naar Lapland verhuizen.
@1: Ha nee, voor die lui moeten de grenzen dicht. Dat ze hun problemen maar zelf oplossen, hebben wij niets mee te maken toch?!
Verder zou ik iemand die meent dat het belangrijkste aspect aan de noodzaak van opgehoogde dijken prachtige wandelingen zijn niet serieus nemen, al zeker niet als dat iemand is die over horizonvervuiling van windmolens klaagt.
En het scheelt in de stookkosten. Alle kleine beetjes tellen mee. Het is gunstig voor alle trekvogels die te lui zijn om helemaal naar het zuiden te vliegen. Lodewijk Dros heeft natuurlijk wel een beetje gelijk. Elke verandering levert naast risico’s en bedreigingen ook nieuwe kansen op en voordelen. Kwestie van afweging.
@3 Ook ik kan het daar niet mee oneens zijn, dat “elk nadeel ze voordeel heb”, maar zoals @1 stelt wordt de wereld er als geheel natuurlijk des te instabieler door. We zien nu al hoe moeilijk het is om fort Europa dicht te houden wanneer er slechts één land in brand staat…
…tenzij we deze nieuwe megadijken doortrekken langs de grens met België en Duitsland natuurlijk.
@3: Misschien zijn die er, maar als ze er zijn, dan weet Dros ze wel heel erg mager te verkopen. Ik ga bijna opzet vermoeden (zou hij het doen om de mensen die menen dat het allemaal wel meevalt met klimaatverandering belachelijk te maken?).
Het is net alsof iemand die doodziek de hele dag op bed moet liggen zegt: Hmm, wel fijn dat ik de hele dag TV kan kijken.
Klimaatverandering is een symptoom, de voordelen daarvan benoemen voegt weinig toe aan de discussie. Het probleem, de ziekte, is dat onze maatschappij niet duurzaam, niet houdbaar is. Het is dat fossiele brandstoffen uiteindelijk op zullen raken, maar als dat niet zo zou zijn en de temperatuur iedere eeuw 2 graden stijgt, dan kookt de aarde over 5000 jaar.
@6: Over 100 jaar zijn wij allemaal dood. Waarom dan druk maken wat over 5000 jaar gebeurd? Natuurlijk heb je gelijk dan op de lange termijn de gevolgen van opwarming best wel eens pittig kunnen zijn. Misschien dat het dan net als in een bekend liedje(van wie?) “Harder regent dan ik hebben kan.”
@7: BLØF ( http://songteksten.net/lyric/47/1694/blof/harder-dan-ik-hebben-kan.html )
Dank @Dirk12. Misschien komt dit ook van pas: http://speld.nl/2011/06/20/songteksten-blof-ontcijferd-dankzij-steen-van-renesse-2/
Dode letter en geest. Meer heeft Trouw niet te bieden.