Quote du Jour | Effecten van het leenstelsel

Serie:

De wereld voor de student zonder ouders die kunnen of willen bijdragen aan de studie van hun kinderen ziet er heel anders uit. Met de invoering van het leenstelsel in 2015 is ook de terugbetalingstermijn uitgebreid. Een student mag de lening nu in 35 jaar terugbetalen, in plaats van in 15 jaar. Voor een student die de studie helemaal zelf financiert en met 25 jaar begint met terugbetalen, wil dat zeggen dat men met een bescheiden salaris bijna het hele werkzame leven terugbetaalt.

Wie na de studie aan de slag wil als leraar of verpleegkundige zal ieder jaar weer worden geconfronteerd met een weging van het inkomen door de overheid waarbij een eventuele salarisverhoging dan keurig afgeroomd wordt door een verhoogde afbetaling.

Goh. Wie had dat nou kunnen denken, dat een leenstelsel dat soort gevolgen zou hebben?

Reacties (14)

#1 McLovin

Het ergste is dat het uiteindelijk een ordinarie bezuinig is als gevolg van het eigen waanidee dat zoveel procent van de bevolking hoogopgeleid moet zijn…

  • Volgende discussie
#2 AIVD

50.000 in 35 jaar is ong. 112 euro per maand terug betalen, als je dus een lening van 50k afsluit en als die studie dan niet dat verschil maakt in maandinkomen tov van een opleiding waarvoor je niet hoeft te lenen dan moet je jezelf eens heel goed afvragen of je wel geschikt bent om te studeren of dat je wel de juiste studie wilt doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 zilverdael

@2: Die 35 jaar is niet hoelang je over het terugbetalen mag doen, die 35 jaar is hoelang zij moeite erin willen steken om het geld daadwerkelijk terug te halen. In die tijd kijken ze hoeveel je verdiend en bepalen ze aan de hand daarvan hoeveel zij “redelijk” vinden dat jij per maand terugbetaald. Doorgaans mikken ze op terugbetalen in ongeveer 15 jaar (liefst sneller) Wat betekent dat je vaak al minimaal 200-300 euro zal terug betalen per maand.

Daarbovenop komt het genoemde probleem met hypotheken. Het maakt echt een debiel groot verschil. Je kan geen fatsoenlijk hypotheek krijgen, maar bent wel te “rijk” voor een sociale woning. Dus wordt je gedwongen iets te huren wat al gauw 200-300 euro meer per maand kost dan wat een (waarschijnlijk leuker) koophuis zou kosten. En omdat je huurt krijg je geen hypotheek rente aftrek en je bouwt geen kapitaal op. En dat telt nogal op. Uiteindelijk kost het je gemakkelijk 600-700 euro per maand extra. En das dan eigenlijk toch best veel… zeker aan het begin van je carriere, ongeacht of je nu een redelijk betaalde baan hebt of niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

Met dit stelsel lijkt de overheid de horeca, de detailhandel en andere bedrijfstakken te helpen aan goedkope arbeidskrachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dehnus

It’s not a bug it’s a feature and it is by design!

Denk je nu echt dat hoger opgeleide plebs het beter gaan krijgen? Pfft XD.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Emile M

Ook een loonstijging om deze maandelijkse lasten te compenseren zal in een CAO moeten worden geregeld. Je moet dan wel een systeem verzinnen waarbij de late babyboomers zoals ik – van net 60 en een volledig ondersteunde studie – er niet met de revenuen vandoor gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 beugwant

@6: Och, ik weet dat nog niet zo. Een inkomen waarbij ik eens kan beginnen aan een pensioenopbouw zou me niet tegenstaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 analist

grappig:
Wie na de studie aan de slag wil als leraar of verpleegkundige zal ieder jaar weer worden geconfronteerd met een weging van het inkomen door de overheid waarbij een eventuele salarisverhoging dan keurig afgeroomd wordt door een verhoogde afbetaling.

is een feature, geen bug, van elke inkomensafhankelijke regeling.
het sociaal leenstelsel komt dan ook niet toevallig uit de PvdA koker (die nu ongetwijfeld “rechts” wordt genoemd). juist het “betaalbaar houden” van het hoger onderwijs zorgt voor deze lastenverzwaring.

Ook een loonstijging om deze maandelijkse lasten te compenseren zal in een CAO moeten worden geregeld.

uhm…? hoeveel van de studenten die hier last van gaan krijgen vallen dan nog onder een CAO?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Emile M

@8: Ambtenaren, bank- en verzekeringspersoneel, onderwijspersoneel, mensen in de zorg en nog veel meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 analist

@9: behalve als ze zzp’er zijn, iets wat onder de jonge mensen (zeg maar de huidige student) nog wel wil voorkomen. het idee dat een CAO (met de laatste jaren matige, minder dan inflatie, loonstijgingen) jonge mensen beschermt tegen armoede is achterhaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Emile M

@10: Achterhald en niet meer van deze tijd zijn dingen pas als er sprake is van een breed gedragen alternatief. Dat is hier niet het geval hoezeer de werkgeverslobby dat beeld ook probeert neer te zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Le Redoutable

@8 Het sociale leenstelsel is inderdaad door de PvdA bedacht om een nivellerend effect teweeg te brengen, en van de vele compromissen die Rutte moest sluiten om de PvdA binnen te halen (vandaar dat er ook “sociale” aan vast geplakt zit). Het idee dat ook kinderen van rijkere ouders een basisbeurs kregen zat de PvdA al jaren dwars en het terugbetalen van studieschuld zagen ze als een mooie extra nivellerende belasting voor de, over het algemeen beter verdienende, hoger opgeleiden.

https://www.pvda.nl/nieuws/sociaal-leenstelsel/

Het is onverstandig dat dit kabinet dit stelsel nog voort zet investeren in studenten en onderwijs betaald zich later dubbel en dwars terug in hogere belastinginkomsten. Het nadeel is alleen dat dit meerdere kabinetten later pas tot uiting komt en op korte termijn niet goed scoort bij de kiezer. Bovendien heeft dit kabinet heel veel extra geld aan het onderwijs beloofd en dat geld moet ergens van betaald worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 AIVD

@12:

Het is onverstandig dat dit kabinet dit stelsel nog voort zet investeren in studenten en onderwijs betaald zich later dubbel en dwars terug in hogere belastinginkomsten.

Nee hoor, dat zou kunnen maar dat is in de huidige wereld allang geen gegarandeerde uitkomst meer, hoger opgeleiden kunnen tegenwoordig makkelijk emigreren en dan heeft de maatschappij het nakijken, zelfs het net over de grens gaan wonen is al fiscaal aantrekkelijk en wordt al door hele volksstammen hoger opgeleiden gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Janos

@2
– rente?
– niet iedere studie leidt op tot een topsalaris. Verplegers en basisschoolleraren hebben we ook nodig, hebben een erg laag salaris maar moeten wel hoger onderwijs volgen.
– zie ook#3 over hypotheken

@3 Goed punt. Wat betreft afbetaaltermijn: het oude systeem ging uit van 15 jaar, het nieuwe van 35

@8 “l komt dan ook niet toevallig uit de PvdA koker (die nu ongetwijfeld “rechts” wordt genoemd)” Onzin. VVD is al veel langer dan de PvdA voor dit soort beleid. PvdA is pas omgeslagen in 2002, onder invloed van de (inderdaad) rechtervleugel: Bos, Van Dam / Tichelaar (die toen onderwijs deden), Vermeend.

@12 “Het sociale leenstelsel is inderdaad door de PvdA bedacht om een nivellerend effect teweeg te brengen, en van de vele compromissen die Rutte moest sluiten om de PvdA binnen te halen (vandaar dat er ook “sociale” aan vast geplakt zit).” sorry, maar dit is echt kolder. Ja, de PvdA was hier voor, zoals je link aangeeft. Maar dit stond ook gewoon (en al veel langer) in de verkiezingsprogramma’s van de VVD. Waar het breed gedragen werd, en wordt, terwijl het bij de PvdA (maar ook GroenLinks en D66) zeer omstreden was, en is. De enige reden dat het ‘sociale’ voor leenstelsel wordt gezet (en dat deed de VVD ook altijd) is marketing.

  • Vorige discussie