“Een ding is hier duidelijk geworden: de financieel-economische wereld van morgen mag niet lijken op die van gisteren. We zien dag in, dag uit kortetermijnhebzucht. We zijn verplicht aan de mensen die daarvoor nu de prijs betalen en aan onze kinderen om het anders te doen.” (minister-president J.P. Balkenende na afloop van de uiterst succevolle G20-top in Londen).
Wat nog maar net ontbreekt in deze tekst is het slotwoordje Amen. Dan had deze hele tekst namelijk een nog veel diepere indruk op het Nederlandse volk gemaakt. Opmerkelijk was verder dit interview met de BBC, waarin Balkenende ver boven zichzelf uitsteeg met het benoemen en analyseren van alle financieel-economische problemen in de wereld. Nooit eerder zag u hem zo to-the-point!
Of de kwoot hierboven ook de geschiedenisboeken haalt? Nou nee, zo goed is ie ook weer niet. Barack Obama zei het ooit – in een soortgelijk verband – een stuk korter: “De weg die voor ons ligt is lang. De weg omhoog zal steil zijn. Het zou kunnen dat we er niet in een jaar komen, zelfs niet in een termijn.”
Reacties (9)
“important to do more in the sphere of [ … ]”.
Nouja. Zij vonden het vast een mooie beeldspraak, zo’n bol.
De twee genoemde uispraken zijn niet bepaald hetzelfde: de eerste gaat over een (on)gewenst moraal, het tweede gaat over een voorspelling over de economie in het algemeen.
(@1: mmm. bij nader inzien kon die Nederlandse sfeer van “in de sfeer van” eigenlijk ook wel eens een bol zijn (geweest). vandale vindt dat die betekenis nog steeds bestaat zelfs. oh well…)
Misschien geldt wat JPdeMP zegt ook wel voor andere werelden van de financieel-economische.
“we zijn het verplicht (…) anders te doen“.
Nu nog de daad bij het woord en JP kan de Nobelprijs voor hervorming van de economie krijgen.
Na III-en-een-halve Balkenende kabinetten, met coalities van diverse pluimaage, zijn de normeen en waarden zover ingedaald dat de meester mensen zich neerleggen bij de bijbehorende gedragscodes, maatregelen en wetten. De financiële sector is redelijk met rust gelaten.
Een man een man, een woord een woord. Dus misschien moet JP er nog twee kabinetten aanplakken met heel andere coalities, dan tot nu toe de gewoonte was en de economie eens flink opschudden.
En wat gaat JP doen om dat kortetermijndenken te veranderen in langetermijndenken?
“Geen woorden, maar daden”. Kent u die uitdrukking, meneer JP? Kunnen we dan op korte termijn een afbouw van de hypotheekrente verwachten, ten gunste van een stevig potje duurzaam investeren?
Nee he, ik denk het ook niet.
@6 Komt vanzelf goed. Hoe ouder je wordt, hoe slechter het korte termijngeheugen. Kan-ie ook niet meer op die termijn denken…..
Nou hij redt zich mooi. Voor een Zeeuw.