Quote du Jour | Crazy Dutch

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “When you ask Dutch fans to explain why they get so psyched for this sport, they often leave you feeling even less enthused about it. ‘I like counting the laps,’ says Jeanine Renden, who along with her husband was wearing an orange wig with two lions perched at the top (like on the Dutch coat of arms). ‘It’s exciting.’ Not nearly as exciting as her hairdo. If counting isn’t your thing, you can always stare at the scoreboard. ‘It’s very exciting to compare the times,’ says Dutch fan Eric Vanserstraadan, who was sporting two Dutch flags, one painted on each cheek.”
(Sean Gregory Explaining the Crazy Dutch Love of Speed Skating, Time)

Yep, daar waren ze weer, die crazy Dutch. In Vancouver en thuis voor de buis. Met een piek van boven de vijf miljoen kijkers was de vijf kilometer van Sven Kramer het best bekeken tv-programma in ruim een jaar. Gedrag en uitdossing van de Nederlandse supporters was deze keer reden voor de Time-redactie om er eens een verslaggever op af te sturen voor een sympathiserend aapjes-kijken-verhaal.

De verslaggever haalt er de Nederlandse geschiedenis bij om dit anders zo nuchtere volk te proberen te begrijpen. Rond 1600 zou schaatsen over de vaarten een nuttige verbinding tussen verschillende dorpen zijn geworden. En de drummer van Kleintje Pils onderwijst hem dat ‘in Holland, kids learn to walk and skate at the same time’. Langzaam begint zich enig ontzag ontzag zich van de verslaggever meester te maken: Thus, when canals freeze over, Dutch fans explain that skating on them is cathartic. We have conquered our enemy. Let’s celebrate by running our blades all over it! Dat de journalist waarschijnlijk wat spelfoutjes heeft gemaakt met de juiste spelling van tenminste één achternaam zij hem vergeven.

Gewillig laat hij zich nog even terecht wijzen inzake American Football in vergelijking tot hardrijden op de schaats: While other viewers of long-track speed skating may see monotony, the Dutch see rhythm, tension and athletic grace. “Boring?” asks Diederik Peereboom, a Dutch native who works as a consultant in Brussels, who was desperately looking for a ticket to the 5,000-meter event. “Well, we think your football is boring. They stand around for three hours for what, 15 minutes of action?”

Reacties (23)

#1 BartB

Ik heb ooit een lang pleidooi voor verbetering van het schaatsen als kijksport opgestuurd naar de KNSB, want ook ik zie vooral monotonie.

Als die lui elkaar om mochten duwen, ging het er al enorm op vooruit. Het inzetten van kleine boobytraps zou zeker aan te bevelen zijn. Doelzoekende schildpadschilden zijn waarschijnljik technisch onhaalbaar, maar toch… de sport kan zoveel beter.

Ik heb nooit een reactie gekregen.

  • Volgende discussie
#2 prometeus

Diederik Peereboom nailt’m! Dat dacht ik ook.

Trouwens: “The gun goes off, and they skate quietly around a 400-meter oval […] As spectator sports go, long-track speed skating ranks somewhere between watching a stroll in the park and white noise.”

quietly? stroll in the park? Misschien dat Amerikanen het gewoon niet zo hebben op sporten waarbij je jezelf het snot voor de ogen moet werken en het zuur uit je oren spuit tijdens een race. Persoonlijk snap ik die hysterie rond figuurschaatsen niet. Ieder zijn meug, denk ik dan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hockey

Tsja, als je zo de commentaren van de twee fans leest, “ik hou graag de rondetijden bij”, dan heeft het iets oubolligs, onschuldigs. En dan snap je goed waarom korfbal hier aanslaat en in de rest van de wereld niet.

En toch, wat hebben we liever? Schaatsfans die uit hun dak gaan, maar nooit overlast veroorzaken? Of tuig wat zich voetbalfan noemt, maar qua gedrag gewoon een hooligan is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dr Banner

Nog sterker dan de schaatsobsessie (niets mis mee) is de ‘hoe-wordt-in-het-buitenland-over-Nederland-bericht’-obsessie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hanedop

het wordt mij steeds duidelijker dat nederlanders desperaat op zoek zijn naar verbroedering. waar iedereen elkaar zo veel mogelijk ontwijkt (zelfs in het buitenland negeren nederlanders elkaar zoveel ze kunnen) heb ik de afgelopen weken met de gladheid iedereen elkaar zien helpen. Een type drugsdealer zet zijn opel manta stil om een ouwe baas op te rapen die uitgegleden is. Bouwvakkers helpen oma oversteken. Bij een valpartij stoppen fietsers om te vargen of het gaat…
en dan is er schaatsen en mag je met zijn allen iets delen. zeker boven de grote rivieren is er een groot gebrek aan dat soort momenten. nederland zou opknappen van een goeie ramp om de verbroedering een daadwerkelijk vorm te geven. tot die tijd zullen we het met spaarzame Sven-momenten moeten doen (en het WK voetbal komt weer in zicht…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 canasta

@1 Als kijksport is short track beter, trekken, duwen, lekker onvoorspelbaar.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z6GnUTVAF0

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Horst Grogmuller

@4 touché, er kan geen ramp binnen onze landsgrenzen gebeuren of we hebben binnen 2 uur artikelen over hoe de wereldpers deze ramp becommentarieert. Latent calimero-instinct denk ik.

En verder gaat het bij schaatsen ook helemaal niet om de spanning, maar ook en vooral om de trance als kijker. Er is niks mooiers dan een zondagmiddag met een halve kater en een tien kilometer. Maar ja, zie dat maar eesn uit te leggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Tiit

Zou het ook kunnen dat wij het zo leuk vinden omdat het 1 van de weinige sporten is waar nederland om historische & geografische redenen internationaal in uitblinkt en we dus gerede kans hebben een prijs in de wacht te slepen?

Op schansspring, bobslee of ijshockey gebied heeft nederland namelijk nog nooit iets van betekenis weten te preseteren.

Een en ander betekent natuurlijk dat die sporten eigenlijk lang zo boeiend niet zijn.

Waarmee we meteen iets van ons nationaal karakter prijsgeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Daniël Hoenderdos

Zoals bij alle indoor sporten geldt ook bij langebaan schaatsen dat het mij in elk geval niet zo bezig houdt. Wel even gekeken zaterdag natuurlijk, maar uiteindelijk raakt het me toch niet zo.

Overigens: dat romantische anton pieck nederland heeft helemaal nooit bestaan.
Om mijn wijze oom Gé te citeren uit zijn uitstekende e-mail brief ‘Stukje wandelen’:

Hattem is de enige stad ter wereld waar een groot schilderij van Anton Pieck aan de kerktoren hangt. Dat zegt alles over Hattem.

Ik houd niet van Anton Pieck. Zijn werk schept bewust een vals beeld van de waarheid zoals die aan het begin van de negentiende eeuw in ons land bestond. De hopeloze armoede bij een groot deel van de bevolking, de TBC en de kindersterfte onder het stedelijke proletariaat, de gemiddeld(!) twaalfurige werkdag, de tien- en elfjarigen die voor één cent per uur in de textielindustrie werkten: niets daarvan zie je terug bij Anton Pieck. Hij is (net als zijn broer Rien Poortvliet) de perfecte illustrator voor de nostalgische ‘vroeger-was-alles-beter-Nederlander’, de gemakzuchtige ‘ik-lees-nooit-een-boek-Nederlander’, de doodsbenauwde ‘anti-vooruitgang-Nederlander’! Geert Wilders houdt erg van Anton Pieck.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 panopticon
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 boog

Nee, dan dat Amerikaanse autoracen. Niks geen Tarzan- of Eau Rouge-bocht! Rondjes over een ovaal circuit zult gij rijden.

’t lijkt wel langebaanschaatsen.

Baanwielrennen: ook zoiets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 boog

Gezanik over Anton Pieck is trouwens ook typisch Nederlands: Het is gewoon romantische tekenkunst, en zoals elke romantische kunt: absoluut niet de werkelijkheid, maar een geromantiseerde idealisering daarvan.

Ook voor buitenlandse romantische (schilder)kunst geldt hetzelfde. Neem de zeegezichten van Turner. Prachtig om te zien; maar daar zijn heel wat vissers in verzopen, in die prachtige wilde ongetemde zee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Esme

Waarom schaatsen? De manier waarop de beelden statisch zijn, laat de mogelijkheid om de moeite die de schaatsers hebben met de ronde te bekijken. Hoe vloeiend is de voet op het ijs? hoe diep zitten ze? Kan je de rondetijd al voorspellen aan het wegvallen van de armen van de rug? Hoeveel schraapt het ijs, is het ijs zacht of de schaats bot? Is een rondje 31 genoeg om te winnen? Kan ze nog wat uit haar tenen halen? Wanneer is iemand helemaal kapot, en hoe snel kan er dan nog op de reserves of op melkzuur geschaatst worden? Op zeker moment komt er een soort zen achtige meditatietoestand op, maar dan met een spannende ondertoon. Daarnaast is het de enige sport waarbij een sexy afgetraind lichaam in zo’n strak pakje zo lang te zien is… maar dat terzijde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Stickmeister

@13

Ik kijk altijd naar de camel toe’s ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 weerbarst

Is natuurlijk ook een achterlijk gebeuren. Waar ik ondanks mijn paspoort niets mee te maken wens te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 KB

Nederlanders zijn geen nuchter maar een hysterisch volkje. In veel landen is het niet anders trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Yevgeny Podorkin

@ boog

Ze “bouwen” (ook op die ovaaltjes) altijd wel iets in wat de spanning verhoogt: veel pitt stops, drive through penalties, safety car (weg voorsprong)…en met 320 km/h de muur in is ook nooit weg natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

De meeste Noord Amerikanen zijn onverzadigbaar, a la minute liefst constant kicks in werk/ prive/ sex en hobby’s. Elk uur van de dag ultieme bevrediging, of het nu in die king size maaltijd zit turbo’s op de beurs of spieren, lul, lippen e.o. tieten tot disproportionele grootte opblazen: d’r staat vaak geen maat op meermeermeer. Dus ook in de sport: 10 driepunters (basketball), 1000 homeruns of 0,567 slaggemiddelde (baseball), en 36 interceptions (am. football) enz.enz. Korte explosies van Power & Muscles en vooral veel actie en veel punten (103 – 98). Een ruststand van 0 – 0 begrijpen ze dus niet. En van een Davis die in z’n eentje in strak maillotje rondjes rijdt al helemaal niks…

Tis iets psychisch iets seksueels vanuit katholieke traditie of zoiets. Europeanen (latijns Am. Katholieken) stellen orgasme uit tot eindelijk éindelijk hijg in blessuretijd de 2- 1 wordt gescoord. Breekt er een ex-plo-sie van gehuil los, moeten Amerikanen om lachen begrijpen ze niks van. Carnaval (mardi gras a la), precies hetzelfde…hele jaar sparen werken werken braaf naar de kerk vooral niet uit de band, om dan éindelijk op vette dinsdag uit je bolletje te mogen…idem dito

Maar dáár zijn we (qua Oranjegekte) te pas te onpas toch ver doorgeschoten. Amerikaanse trekjes gekregen. Pff, en ga maar typisch op wintersport of de costa’s of naar dat HHH house waar H.M.S. vergane glorie annex reddingssloep Erica Terpstra de boel enthousiast nóg verder staat te verkankeren…

Dan schreeuw je toch echt om een massavernietigingswapen hoor…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 David R

@ 18
U heeft heel erg weinig van Amerikaanse sportbeleving begrepen. Ze willen alles in statistieken vatten, en hebben een hekel aan gelijkspelen, dat klopt. Maar wel eens bij een honkbalwedstrijd geweest? Amerikaans voetbal? Basketbal? Is oersaai hoor.
Duurt heel lang, en de helft van de tijd ga je rustig een hotdog halen. 1000 homeruns heeft nog nooit iemand gehaald, evenals een slaggemiddelde van 0,567. Het mooie aan die statistiekobsessie is juist het grote respect voor helden uit het verleden (Babe Ruth, Joe DiMaggio). De aandachtspanne van de Amerikaanse sportkijker is heel anders dan die van de Europese. Overigens zijn de Amerikanen wel weer heel goed in een sport die niemand interesseert, zoals eigenlijk bijna altijd. (OS 2006 7 medailles bij de mannen, Nederland 5).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Yevgeny Podorkin

@ DavidR

Dat zegt u nou wel, nog maar eens dan.

I.p.v. 2- 1…een Amerikaan wil 100 x per wedstrijd meetbaar resultaat/ winst, geen drie *inderdaad: “vinken”*, 5 yards terreinwinst oprukken naar de 30- yards line, 3 wijd 2 slag 3 honken bezet: homerun, interceptie of block op quarterback maar wil vóóral en krijgt iedere minuut een overdaad aan goals of punten…en dat (noem het het “ultieme genot”) wordt dan allemaal uitgesmeerd over 8 innings of 4 kwarten, 81 – 79, vervolgens gaat Joe rustig een hotdog halen, 89 – 85, “niks gemist” en spel verloopt vervolgens via dezelfde patronen met nog tientallen punten…

Nee, 1 goal van bergkamp tegen Argentinië. Punt, Afrollen. Snappu? Ik weet niet hoe ik het verschil anders duidelijk moet maken. Midden tijdens de neuckseks naar de koelkast lopen voor een fles bier, zie ik een Europeaan toch echt niet doen..

Meer kan ik er ook niet van maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Bismarck

@18: Toch gek dan, want schaatsen leent zich enorm voor het verzamelen/bijhouden van statistieken. Sterker nog, daar gaat letterlijk de helft van het commentaar over (wat is de ronde- en doorkomsttijd, hoe verhoudt zich die tot de snelste/degene die tot dan toe ongeveer even snel was, wat is het verval? Hoe groot is het verschil met de tegenstander? Kan die gezien rondetijd/verval nog terugkomen? En bij een allroundtoernooi komt daar nog het klassement inclusief vorige afstanden bij). En als je dat nog niet genoeg is, kun je tegenwoordig ook nog de snelheden in bocht/rechte lijn gaan bijhouden (aantal slagen kon al eerder). Gelukkig dat ze nog steeds meer dan 12 minuten over 10km doen, want anders had je niet genoeg tijd om alle gegevens op te schrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Bismarck

@6: Dat was wel ronduit briljant inderdaad, vooral als je bedenkt dat hij de kwart en halve finale ook door was gekomen puur door valpartijen en diskwalificaties van anderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Rik

Ja het is weer eens flink selectief om Studio Sport heen zappen… zucht. Heb zelf triathlon gedaan, fantastisch om te beoefenen, maar dat ga je toch ook niet voor je plezier bekijken :-P.

  • Vorige discussie