Quote du Jour | Climate Patent

SargQdJ09“What Martin — and those who work with him in his M-CAM consultancy — say they found is that one in three patents registered today on energy-saving technology duplicate gadgets that were first dreamed up in the wake of the 1970s oil crisis and are now freely available.”
Er bestaan nog mensen die zich in wat meer verdiepen dan de buurtsuperfolder. David E. Martin heeft een heel eigen inconvenient truth: het feit dat de technologische strijd tegen de opwarming van de aarde alweer ingepalmd wordt door grote bedrijven die via patentering de ontwikkeling lamleggen. Niet enkel dat brengt de man aan het licht: de Der Spiegel tekst legt een aaneenschakeling van verbijsterende machinaties bloot, die de klimaatstrijd weer helemaal brengen waar we zo goed in zijn: winst, winst en nog meer winst.

 1. 4

  ‘Als Vader Cats nu had geleefd, had hij beslist gezegd: “De kat likt de kandeleer om bij het lekkere smeer te kunnen komen”.’ (Bron : klikmelink.)

 2. 5

  Ik heb het artikel nog niet gelezen, maar ik ben zeker niet tegen winst maken met duurzame technologie. Duurzaamheid is de markt van de 21ste eeuw, het probleem hier zijn oude machten die dmv patenten ontwikkelingen lam leggen.

 3. 6

  Dat het niet duur hoeft te zijn, bewijst de huidige prijs van een CO2 emissierecht. Voor iets van 20 Euro per ton is er al heel veel CO2 af te vangen.

  Maar goed, de milieugoegemeente gaat de EV promoten. Jammer van het geld, kan zoveel beter besteed worden.

 4. 9

  @carlos: de strekking van het artikel is dat d’r mensen/bedrijven zijn die triviale dingen patenteren, en omdat de omschrijving zo abstract is lukt dat vaak nog ook. D’r worden weliswaar een aantal eisen gesteld aan patenten (een patent mag niet triviaal zijn, een patent mag niet iets beschrijven wat niet al beschreven is in de publieke literatuur of in andere patenten, een patent moet reproduceerbaar zijn door iemand die een expert is in het veld), maar met de huidige aantallen patenten die worden ingediend komt het er op neer dat zo’n patent eerder wel dan niet wordt verleend (tijd is geld, ook voor het patentbureau).

  En daarna is het shoppen: je gaat als patenthouder (geslaagde) startups sue’en, in de hoop dat je mag meevreten uit de ruif, en dat ze te bevreesd zijn om te gaan procederen (doorgaans een lange weg, en zelfs als het gaat om triviale zaken kan zoiets al snel jaaaaren duren. Zoiets vreet aan je zenuwen.)

  Parasieten zijn het.

 5. 12

  @3 Vandaar dat de centraal geleide staten zonder vrij ondernemerschap zo uitmunten presteren vergeleken bij die vermaledijde vrije markt.

 6. 14

  @11: Er zijn ongetwijfeld meer detractoren van vooruitgang dan alleen maar winst. Ze konden het wel in ieder geval als ze ertoe commiteerde. Vandaar dat de Soviet Unie lange tijd de voorloper was bij de space race.

 7. 15

  Het mooie artikel in Der Spiegel gaat over globalisering, politiek, wereldeconomie. Aanleiding = milieu en patenten en geld.

  Ik zie ook hier weer duidelijke pogingen om – dit keer naar aanleiding van ‘het milieu’ – een extra geldmotor te maken. De redenen daarvoor begrijp ik best. Meer geld, meer politiek, meer invloed = “goed”. Dat dit tot “duurzame ontwikkelingen” leidt, haha, mag ik even lachen ?

  Ik geloof eigenlijk alleen in consuminderen.

 8. 17

  @13 Het uitzuigen van een heel volk om een wedloop met een concurrerend systeem te winnen vind ik geen vooruitgang. Overigens was de voorsprong tijdelijk, zoals we inmiddels weten is het hele sovjet systeem ineengestort.

 9. 19

  Martin’s work tracking illegal patent claims has made him an army of foes among big business, patent examiners and even climate negotiators. “I’ve lost count how many times people have threatened to hurt me and my family,”

  pff ongelofelijk

 10. 20

  Ja, uh…, dit gebeurt toch overal en aangezien milieu en aanverwante onzin nogal een hype is op het moment, duikt iedereen er bovenop.