Quote du Jour – Bush erkent fouten Irak

President George W. Bush en zijn britse ambtsgenoot Tony Blair erkenden gisteren op een persconferentie dat ze fouten hebben gemaakt met betrekking tot Irak.

Quote du Jour ‘We vonden geen massavernietigingswapens die we verwachtten aan te treffen en dat heeft vragen opgeroepen of de offers die we in Irak brengen het wel waard zijn. Ondanks tegenslagen en misstappen, geloof ik sterk dat we het goede deden en doen’, aldus Bush (Volkskrant) ..op de achtergrond zwelt I did it my way… van Sinatra aan.

 1. 1

  Is altijd makkelijk zeggen achteraf. Tuurlijk wist hij dat er geen wapens waren die ze zochten, Amerika en haar bondgenoten hebben praktisch alles geleverd (naast de Soviet-Unie). Gewoon smerige politiek en eigenbelang.

 2. 2

  Och och. De twee weten donders goed dat hun PR helemaal aan puin ligt. Een grote meerderheid in eigen land en in de wereld gelooft niet meer in de goede bedoelingen. Evenmin in ongelukkige fouten en het vermogen om van fouten te leren, en vooral naar anderen te luisteren.

  Vandaag volgt deze lamme poging om zichzelf toch vooral die hoge ethische motieven toe te schrijven. “Als ze dat pikken, staan we er nog niet zo slecht op”.

  Minister-presidente Balkenende pikt het wel. Dat hebben wij dan weer.

 3. 3

  Kolderiek is het woord dat ik het eerste denk. David Griffin schrijft in zijn artikel “11 September en het Amerikaanse beleid” over die zogenaamde fouten met Irak:

  Dankzij het feit dat Bush en de zijnen de meerderheid van de Amerikanen ervan konden overtuigen dat Saddam connecties had met Osama bin Laden of zelfs direct verantwoordelijk was voor de aanslagen, kon 9/11 ook als voorwendsel dienen voor de aanval op Irak.

  Dat Bush denkt het goede te doen is bekend. Alleen voor wie is de grote vraag.

 4. 4

  Je hebt de kluit belazerd, je hebt een land ontdaan van een gruwelijk regime door het in een catastrophe te storten, je hebt de hele wereld een stuk onveiliger gemaakt, je hebt wat democratische instituties in je eigen invloedsfeer een kopje kleiner gemaakt, je bent in een uitzichtloos conflict met een miljard gelovigen geraakt en je verkondigt zonder blozen dat je ondanks een enkel foutje nog steeds op de goede weg bent.

  Da’s lef.

 5. 5

  En toch, en toch… het hele idealistische idee van de dictator afzetten en democratie brengen blijft me toch aanspreken.

  Maar dan moet je niet liegen over je redenen, je plan goed doordenken en niet op de ene plek (Irak) idealistisch doen en op de andere (Darfur) wreedheden gewoon laten plaatsvinden.

 6. 6

  Democratie, mijn kont!
  Irak is in veel opzichten slechter af. doodseskaders van Shi’iten binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken die Soennieten, homo’s en nou zelfs mensen die gewoon in een korte broek lopen (BBC) vermoorden. En inmiddels schijnen er ook al Soennitische soldaten te zijn die er als hobby wat op los moorden. Ik hoorde dat Bush zelfs trots was dat het Iraakse leger nu beter kan vechten. Fijn, dat zal helpen als ze mekaar straks in de haren vliegen.

 7. 9

  Dat er in Irak geen MV wapens waren, wist Bush al voor de inval. Zijn knechtjes bij de CIA en andere inlichtingendiensten zullen hem dat haarfijn uit de doeken gedaan hebben.
  Er is gewoon weer zwaar gelogen en het Irakese volk betaalt het gelag…