Quote du jour | Belediging

Serie:

SargQdJ09

De raadsman heeft ter terechtzitting in hoger beroep aangevoerd dat de belediging niet bewezen kan worden, omdat het gedrag van verbalisant A onrechtmatig was en andere verbalisanten niet hebben in gegrepen.

Het hof verwerpt dit verweer. Het optreden van verbalisant A was onrechtmatig en ten aanzien van deze verbalisant zal het hof de verdachte dan ook vrijspreken van belediging.

Ten aanzien van de overige verbalisanten bestond er naar het oordeel van het hof in het onderhavige geval geen rechtsplicht om in te grijpen en kan de belediging derhalve worden bewezen.

Het Gerechtshof Den Haag legt haarfijn uit (pdf) waarom de burger gewoon zijn bek moet houden wanneer politieagenten niet ingrijpen bij onrechtmatig, gewelddadig gedrag van een collega.

Het hoger beroep ligt nu bij de Hoge Raad.

(Via)

Reacties (5)

#1 McLovin

WTF….ben erg benieuwd hoe dit afloopt

  • Volgende discussie
#2 Krekel

”Jullie zijn een stelletje idioten met een Godcomplex.”

Nou, nou. Wat een scheldpartij. Zo hef ik mijn zakelijke brieven ongeveer aan. In een goede bui.

Ze zouden het Channel 4-programma ‘Coppers’, over politieagenten die in een oogje in het zeil houden in het Britse uitgaansleven, eens moeten zien. wat die allemaal over hun kant laten gaan. Professionele dikke huid heet dat. Of volwassenheid, zo je wilt.

Zeker als je je zo misdraagt mag je best even je schouders ophalen. Want laten we eerlijk zijn, als die agenten hier studenten waren, en die studenten agenten, dan zou die agenten vermoedelijk allemaal medeplichtigheid aan poging tot moord ten laste worden gelegd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dirk Zeeman

De overheid lijkt steeds meer zijn best te doen om de vijand van de burger te worden. De burger mag inmiddels bijna overal bespioneerd en gefilmd worden, want elke burger is een mogelijk terrorist. Maar als een burger een agent op straat fotografeert zegt de rechter doodleuk ‘zou u het leuk vinden om op straat gefotografeerd te worden.’ Want een gotspe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Vilseledd

Het is natuurlijk maar televisie, maar de televisiemakers worden geadviseerd door mensen ‘in het veld’. Als hoe ze in series te keer gaan tegen verdachten ook maar enigermate overeen komt met de werkelijkheid, dan is het behoorlijk meten met twee maten. De eenstrepertjes schijnen zelfs internetfora af te struinen naar het zogenaamde beledigen van het gezag. Wat mij betreft hebben ze dat gezeg met terugwerkende kracht tot de val van het Ancien Régime nooit gehad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Ligt het aan mij, of komt die mishandelende agent er ook wel heel erg makkelijk van af:

“Mocht de agent de student bij de keel grijpen? Nee, de agent wordt daarvoor intern op de vingers getikt.”

Als ik die student was, zou ik de agent gewoon(!) aanklagen. De naam is bekend, er liggen inmiddels overtuigende getuigenissen van de mishandeling (meerdere rechters nemen het gezien de uitspraken voor waar aan), dus mij lijkt weinig een veroordeling in de weg te liggen. Misschien dat de andere drie agenten ook nog wel voldoende nalatigheid is aan te smeren om ze ook een terechte straf mee te geven (al is dat wat minder zeker gezien deze uitspraken).

  • Vorige discussie