1. 1

  en VVD ook….Wat veel interessanter is, want je zou toch van een liberale partij mogen verwachten dat ze voor uitbreiding keuzevrijheid zijn. Liberalisme wordt door zijn grootste aanhangers vermoord en vervangen door hersendood en rancuneus populisme! Ook gij, rutte? Zou Thorbecke mompelen als hij dit nog mee moest maken.

 2. 2

  Helemaal. De. Weg. Kwijt.

  Verder wat mart ook al zegt: Een ware liberaal zou dit juist moeten toejuichen, ongeacht de vraag of hij of zij zelf vegetarisch voedsel wil nuttigen.

  En ik probeer ondertussen te begrijpen waarom dit “betuttelend” zou zijn.

 3. 5

  Net in de super nog een kiloknaller gekocht.

  Maakt het uit. Inderdaad betutteling van de bovenste plank. De markt beslist, mensen maken zelf een keuze. Als zij vega willen eten het zij zo, maar ze hoeven niet bekeerd te worden door de overheid, of op de vingers getikt te worden. Dat is betutteling. Mensen mogen zelf uitmaken hoe erg ze de onmenselijke behandeling van de dieren vinden.

  Een vleestax vind ik wel goed, omdat de gezondheidszorg net zoals met rokers, extra mensen in de ziekenhuizen heb liggen gerelateerd aan vlees en alle schadelijke stoffen bovendien.

  Neemt niet weg dat er ook zwaar verontreinigd soja in de super ligt, dus ook slecht voor de gezondheid.

 4. 6

  @Joop

  “Het doel van de campagne is om, naast het gangbare aanbod in de bedrijfsrestaurants, één keer per week een lekkere vegetarische lunch in het zonnetje te zetten. Gerbrands vindt dat betuttelend.”

  Let op de vetgedrukte woorden. Waarom is dit betuttelend?

  Niemand wordt bekeerd of op de vingers getikt, er wordt slechts een mogelijkheid geboden.

 5. 7

  Omdat mensen zoals Joop een arbitraire grensdatum hebben opgesteld waarna nooit meer iets gestimuleerd mag worden aan wat ook maar enigzins ruikt naar denkbeelden die haaks staan op die van Henk & Ingrid.

  Zelfs als het naast het bestaande aanbod komt te staan. Een suggestie ruikt al naar een verbod bij Marginaal Denkend Nederland. Dat in het verleden miljoenen overheidseuro’s zijn uitgegeven aan het promoten van zaken waar hij nu van geniet doet niet ter zake.

 6. 8

  kom op zeg. Laat de politiek zich met iets boeiends bemoeien. Als er nu 1 keer per week naast het gangbare aanbod een groenteburger aangeboden wordt, dan is mijn enige gedachte:” waarom zit er niet sowieso al een aantal vegetarische producten in het aanbod?”

  Stop met zeiken er over, en eet het is een keer. Dan weet je dat er best wel wat smakelijks tussen kan zitten. Dan kunnen we daarna de discussie voeren over de smaak en kwaliteit van het eten ipv ‘betutteling’

  Weet je wat pas betutteling is? een 2e kamer die zich bemoeit met de menukaart van een kantine!

 7. 10

  @6: Betuttelend. Is volgens mij gewoon mensen vertellen wat ze beter kunnen doen. In die zin is bijzondere aandacht voor vegetarisch eten natuurlijk betuttelend. Het is alleen een gotspe dat de “moslima’s moeten hun kopvod afdoen”-PVV begint over betutteling.

 8. 11

  Het punt is natuurlijk dat de PVV een enorme wargharblomfgsharia deed toen er een paar maanden geleden werd besloten om voor het gemak alle lunchpakketten voor grote politieoptredens halal te maken, net als in 2007 toen er halalvlees op het menu werd aangeboden in de restaurants van de Tweede Kamer.

  Met twee maten meten heet dat.

 9. 12

  Ik word ieder wakend uur, waar ik ook kom en waar ik ook kijk betutteld. Op iedere hoek zij het online of IRL ben ik aan opdringerige boodschappen onderhevig. Allemaal claimen ze dat ik gelukkiger kan worden door product X of dienst Y af te nemen. Dit vindt niemand schijnbaar een probleem.

 10. 14

  Het is een initiaf van de Nederlandse Vegetariërsbond. Op welke manier gaat de politiek over wat de NVB met bedrijfscateraars afspreekt?

  Bovendien is het hypocrisie van de bovenste plank. Wel een grote smoel over dierenwelzijn, maar dat geldt dan blijkbaar alleen voor dieren met een hoge aaibaarheidsfactor. En natuurlijk voor halal slachten, maar dat die hele ophef slechts om moslimpesten gaat is inmiddels wel voldoende bewezen.

 11. 15

  In een bedrijfskantine kan gebeuren dat de enige melk biologisch is. Prima.

  Alleen weet ik dat vegatarisch worden/zijn moet van uit jezelf komen. Als er zelf voor kiest om zo te leven prima, dat is beter dan door een ‘betuttelende’ beter wetende overheid.

  Zoals Herman aangeeft, heb je lobbygroepen zoals de NVB ook prima. De overheid kan dat faciliteren, hopelijk niet teveel geld, en zich verder rustig houden.

 12. 16

  Het gezeur van die Gerbrands, dát is betuttelend.
  Wat een vreugdeloze club met zuurpruimen is die PVV toch. Dat krijg je van de hele dag maar bezorgd speuren naar die ene Euro belastinggeld die ergens besteed wordt aan iets waar ze zelf niet achter staan.

  @15: het gaat om keuzes. Af en toe eens vegetarisch eten is iets anders dan ‘door de overheid verplicht vegetariër moeten worden’.

 13. 17

  @Joop Vegetarisme moet uit jezelf komen, dat ben ik met je eens. Maar niet iedere niet-vegetariër heeft per se bij iedere lunch een stuk vlees nodig toch?

 14. 18

  Wacht ff, volgens de PVV bestaat er natuurlijk links (tofu) en rechts (gehaktbal) eten!
  En dat de overheid geld uitgeeft om mensen de mogelijkheid te geven om te kunnen kiezen voor gezond en gevarieerd eten is natuurlijk verdacht. Want gezonde, hardwerkende, langer levende werknemers, da’s koren op de molen van links. Toch?

 15. 19

  @17: Het is natuurlijk een feit dat een maaltijd zonder vlees geen maaltijd is, maar van de andere kant mogen vegetariërs wel de kans krijgen om ook lekker vegetarisch te eten. In bedrijfskantines krijgen ze die kans vaak niet, dus is het niet betuttelend maar juist onbetuttelend om een vegetarisch alternatief aan te bieden. Het gaat om een vergroting van de keuzevrijheid, ook als vleeseter kan ik dat alleen maar toejuichen.

 16. 20

  Vanavond eet ik vegetarisch. Komt een vriend eten die plots van de ene op de andere dag veggie is geworden. Best wel vreemd: geen vrouw, geen ‘zweverig’ type, niet lid van een wereldvreemde organisatie, geen ziekte onder de huid, geen hippie, niet hype-gevoelig, maar juist rationeel nuchter ingesteld. Hij zuipt en rookt nog wel als een ketter, maar is veggie geworden.

  *etiketje plakken: turn off*

  Dat overtuigt mij en met mij anderen meer dan de voorlichting van de overheid. Mensen hoeven niet per sé vijandig te zijn, maar je gaat eerder over naar ander etenstijl als je het in je omgeving herkent/ontdekt of domweg er mee wordt geconfronteerd.

  We worden immers al overladen met info van de overheid (en andere impulsen via media enz.).