PvdA gaat strijd met kiezer aan

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Het gaat goed met de PvdA. Het doel om bij de komende verkiezingen geen enkele zetel te halen lijkt dichterbij dan ooit. “We liggen goed op koers!” aldus een enthousiaste Diederik Samsom in een interne mail aan zijn fractiegenoten. Sinds hij de strijd om het fractievoorzitterschap verloor van Mariëtte Hamer, zakte de partij ongeveer zeven zetels in de peilingen. “Een waanzinnig succes,” aldus Samsom.

Maar het succes is niet alleen op het conto van Hamer te schrijven, ook andere PvdA coryfeeën dragen hun steentje bij. Zo sluisde Bos miljarden overheidsgeld rechtstreeks van de belastingbetaler naar de roekeloos opererende banken, waarmee hij maar liefst 372.000 kiezers van zich wist te vervreemden.

Volgens politicoloog Bert Bokhoven is het structurele succes van de partij te danken aan de fusie tussen de diverse stromingen waar de partij normaal gesproken haar zetels haalt. “Je ziet heel duidelijk dat de PvdA handig manoeuvreert tussen onversneden socialisme en een soort niksig marktdenken. Volgens kiezersonderzoek zitten daar juist erg weinig zetels. Op deze manier raakt PvdA zowel haar identiteit als haar kiezers kwijt. Een win/win situatie.”

Ook kleine initiatieven worden zeer gewaardeerd. Zo probeerde financieel woordvoerder Paul Tang zichzelf door het lekken van de miljoenennota een tijd lang buiten spel te zetten. “Uiteindelijk vielen de gevolgen mee, maar hij heeft het geprobeerd, en dat telt!” Minister Plasterk poogde met het afschaffen van de studiebeurs en het korten op universiteiten de intelligentsia van zich te vervreemden, wat volgens peiling ‘toch zeker een halve zetel’ heeft gekost.

Echter, de grootste uitdaging is het verliezen van de vaste achterban: de hardwerkende arbeider uit de volkswijk. Die probeert de partij nu met een serie maatregelen te raken. Zo is de PvdA voor de verhoging van de AOW en met nadruk tegen het inkomensafhankelijk maken daarvan. “Daarmee pakken we met name lagere inkomensgroepen,” aldus Dijksma, “op termijn proberen we ook de huursubsidie af te schaffen, maar natuurlijk niet de hypotheekrenteaftrek, dat zou wel eens stemmen kunnen opleveren.”

In voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen heeft de PvdA al een aantal opzienbarende successen geboekt. “Het debacle rond de Noord-Zuidlijn is een historische overwinning,” aldus Cohen, “het heeft het vertrouwen in de PvdA aanzienlijk ondergraven.” Of het voornemen van de PvdA om aankomende verkiezing geen enkele zetel te halen zal slagen valt nog te bezien.

  1. 1

    Eerst zien dan geloven. Zul je altijd zien: voor je het weet kust Bos een baby of (erger nog!) regelt Hamer een vredesverdrag tussen Joden en Palestijnen, en dan zijn de poppen weer aan het dansen.

  2. 4

    Een terugkeer van Kok lijkt me niet heel handig. Hij zou dan als een soort linkse John McCain op het toneel verschijnen, beloften verkondigend, waarvan hij de uitkomst niet meer levend mee zal maken.

  3. 5

    Ik wil helemaal niet (meer) strijden. Ben het zat dat politieke gekonkel. En zeker de PvdA is bij mij uitgescheten. Zo’n draaikont als Wouter heeft dubbel en dwars de deur dicht gedaan. Politiek is tegenwoordig gewoon dwarsliggen. Als jij links wilt willen hun rechts. Als jij rechts wilt willen hun links. Als je beide kanten op wilt dan willen door het midden. Enz. Nederland heeft met de Hedwigepolder weer een mooi pleefiguur geslagen. Eerst een akkoord ondertekenen zonder de nadelen te bespreken. Ik zie alleen voordelen voor België. Niet dat ik ze het niet gun. Nederland moet nu wel. Anders gaan ze helemaal af. Maar welke idioot daarmee nou akkoord kon gaan ? Of idioten. Straks wil Brussel ook een wereldhaven hebben. Nederland ondertekent dat verdrag wel.