Protesteren tegen EU Software patenten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In navolging van de VS stemt de Europese Commissie vandaag over het al dan niet invoeren van Software Patenten in de Europese Unie. Die houden in dat niet alleen complete stukken software gepatenteerd kunnen worden, maar ook ideeen. Zoals het one-click-shopping systeem van Amazon (kan offline zijn door overbelasting) of berekenings-algoritmen. Iedereen die zo’n gepatenteerde regel software wil gebruiken moet betalen. Dat is goed nieuws voor iedereen die veel geld, veel patenten en veel advocaten heeft, maar voor de kleinere ontwikkelaars kan het een drama zijn wanneer je 3% van al je omzet aan microsoft moet betalen, 2% aan Sun en 3% aan AOL…
Pas echt lullig wordt het op het moment dat je die regels software zelf hebt bedacht omdat dat de meest logische en voor de hand liggende manier is, en je er dan achter komt dat iemand anders zoiets al heeft gepatenteerd… then you’re fucked.

Opvallend genoeg is Groen Links de enige politieke partij die er echt aandacht aan besteedt, en ze hebben een pagina met een uitleg die vrij uitgebreid en helder is

“Het is als het patenteren van een broodrecept dat ieder ander het recht ontneemt brood te bakken op de wijze zoals in het recept beschrijft.”

De houding van de EU is erg dualistisch, want aan de ene kant verzet men zich tegen de dominantie van partijen als Microsoft, maar aan de andere kant dreigt er nu wel een wet te worden aangenomen die juist de groten helpt en de kleintjes het leven erg moeilijk maakt. De ontwikkeling van Open Source software wordt door deze ontwikkeling bedreigd. En als u denkt ‘wat gaat mij dat aan’ dan moet u maar eens denken aan de serversoftware waar je favoriete weblog op draait, de blogsoftware die wordt gebruikt, de compressiemethode van de plaatjes die je ziet.

Dit is een zaak die elke Europeaan aangaat. die van internet houdt, en die geen ‘amerikaanse toestanden’ wil. Daarom hebben talloze sites vandaag uit hun protest hun site op non actief gezet met een protest tekst:

“This page is temporarily closed in a protest against software patents. For websites to be closed down due to software patents could become a reality in the near future. Software patents can get you prosecuted for publishing your own work!”

En alhoewel wij vandaag niet op non actief staan zijn we het wel eens met de protesten, want ook Sargasso kan in de toekomst slachtoffer worden van deze wet.

Referenties en leesvoer
Verzet van vooraanstaande wetenschappers
Een fraai voorbeeld: Frames in sites gepatenteerd?
Sites die op zwart zijn gegaan
De officiele protest site (zwaar belast)
Alternatieve protestite
‘Nieuwe wet doodt de softwaremarkt’
Een uitgebreid PDF met een strakke analyse van de problematiek mbt softwarepatenten

0

Reacties (8)

#1 Grobbo

Mark: Weet jij misschien dat regeltje te vinden in het europees handvest dat zegt dat alle wetgeving innovatie en ontwikkeling binnen Europa dient te stimuleren?

 • Volgende discussie
#2 mark

Goed stuk, kan een dergelijke bepaling zo snel niet vinden. http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/035.htm

Misschien biedt de EU-grondwet in wording aanknopingspunten:
Artikel III-180
1. De Unie en de lidstaten dragen er zorg voor dat de omstandigheden die nodig zijn voor het
concurrentievermogen van de industrie van de Unie, aanwezig zijn.
Hiertoe is hun optreden, dat past in een bestel van open en concurrerende markten, erop gericht:
(..)
d) een betere benutting van het industrieel potentieel van het beleid inzake innovatie, onderzoek
en technologische ontwikkeling te stimuleren.

De Amerikaanse Grondwet formuleert het het fraaist (niet dat er naar gehandeld wordt overigens….):
To promote the Progress of Science and useful Arts by securing for limited times to Authors and Inventors the Exclusive Right to their respective Writings and Discoveries.

[patent=octrooi in het Nederlands…]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JJ

Doet me denken aan de claim vorig jaar van British Telecom op de hyperlink.

“British Telecommunications PLC claimed in federal court Monday that it owns the patent on hyperlinks — the single-click conveniences that underlie the Web — and should get paid for their daily use by millions of people.”

http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/news/2650919.htm?template=contentModules/printstory.jsp

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Vincent

Hoop niet dat Europa weer onder druk van de multinationals en de VS(dat ook onder druk van multinationals staat) bezwijken. (even zeurpuntje GroenLinks is al heeel lang aan elkaar)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Ook een interessante: Kun je een kleur als beeldmerk laten vastleggen?

Ja dus. Vodafone (rood) heeft via Libertel de kleur oranje gekregen, waar Orange dan weer niet zo heel blij mee is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Verbal Jam

Het zou een hond zijn die in zijn eigen staart bijt. Want degenen die de patenten claimen ontwikkelen zèlf ook, waardoor zij onherroepelijk ook weer tegen patenten van anderen zullen aanlopen. Kortom, dat draait uit op het nutteloos rondpompen van geld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Grobbo

Wedden dat, als je goed zoekt in de archieven, je er achter komt dat een juridische lobby dit allemaal in gang heeft gezet?

Zij zijn de grote winnaars als dit doorgaat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mark

God is een jurist, zoveel is zeker.

Maar waarom luisteren die overheden toch elke keer zo goed naar de grote ondernemingen en hun wensen mbt bescherming van hun ‘investeringen’. Tja, de potentiele geniale ondernemers van de toekomst zitten nu op hun zolderkamertje te knutselen en hebben macht noch geld om hun belangen te belobbyen. Ik zou zo graag eens wat deugdelijke theorieen over innovatie en creatie horen van de regelgevers. Dus niet denken dat het ondernemingsklimaat beter wordt als lease-auto’s aantrekkelijker worden en niet denken dat bescherming voor de huidige grote marktspelers ten koste van mogelijke nieuwe impulsen doorgedrukt moet worden…..

 • Vorige discussie