Powned.tv, komt u maar!

pownedDit mediaweekend was weer in handen van de deugnietenkapel van GeenStijl. In het dorp waar ik oorspronkelijk vandaan kom had je carnavalsverenigingen die Ons Reetke, de Billezuupers en de Ballonnekes heetten. In de virtuele weilanden heet zo’n vereniging GeenStijl die met zijn gammele praalwagens scoort met andermans uutglieêrs met als gedroomd hoogtepunt de blote piel van de burgervoader. Maar wat doen de media? Ze behandelen ze als enge machthebbers, het Paard van Troje vol markante programmamakers in het toekomstige publieke bestel.

Word lid van Llink, schreef ik eerder deze week nog in een column op een andere website. Al is het maar om GeenStijl te sarren. Inmiddels wil ik daar iets aan toevoegen. Word lid van Powned.tv! Rol de loper uit voor Dominique Weesie, geef hem het mooiste marmeren bureau op het mediapark, met een internetverbinding van 5 GB per nanoseconde. Laat de door hem aangedragen programmamakers Herman Koch en Prem Radhakishun (zoals hij suggereerde tijdens de uitzending van TV-moment van het jaar) aanrukken in gouden limousines, geef Rutger Castricum een exclusieve smoking van Milanese snit, laat Balkenende zeggen dat Powned.tv zijn favoriete omroep is en dan… en dan… en dan?

GeenStijl opereert immers onder dezelfde omstandigheden als een groep hangjongeren die de lokale snackbars onaangenaam verrast. Delletje in het vet, weglopen zonder te betalen. Even uitproberen. Volgende keer een grillpan van Tefal aanbieden. Zag je zijn gezicht? Hu-hu-hu. Als ze na twee weken dezelfde trucs in een sterrenrestaurant hebben uitgehaald, is er weinig lol meer over. Even een pik tekenen op de muur, stiekem de burgervoader afluisteren om te kijken of-ie z’n blote piel nog in de naad van Tante Bonnie heeft gestoken.

Zodra de breekijzer- en knipoog-tv van GeenStijl is ingebed en onderdeel wordt van het establishment (en dat is onvermijdelijk met zo’n stap), verdwijnt het branie-karakter waar het nu zo prat op gaat. Nu redt Weesie er zich nog uit, maar ik geef het hem te doen. Beraad met de zendercoördinator, vergaderingen, kijkcijfers. Af en toe een stukkie tikken met een link is tot daar aan toe; reaguurders zitten de hele dag op hun werk en vinden het wel best, comments volpissen in de baas zijn tijd. Maar als er een paar uur televisie en radio in de week van Powned.tv komt – echt, het gaat maar om een paar uur, al die moeite – gaan de fans dan roepen tegen de speakers van de flatscreen en de radio, bij wijze van comment? Deden ze dat ook bij Trots op Onze Jongens (oei, herinnert u zich dat nog?) van Veronica, een samenwerkingsverband met GeenStijl? Nope. Dat trokken de gelkoppen uit Bemmel niet. Die snappen Jensen, omdat die z’n grappen nog van de autocue plukt. De ironie van een oranje tank, het woord ‘spin doctor’, allemaal veel te moeilijk.

Een keer in de week in de lift moonen naar Daniël Dekker, Ron Stoeltie of Roek Lips is vast om te gillen, maar wat komt daarna? Een varkensboerderij oprichten en landbouwsubsidie vangen ‘omdat het kan’? Een musical schrijven over Francisco van Jole en dan geld vangen van het Fonds voor de Kunsten ‘omdat het kan’? Een band beginnen, Rutger & The Castricumshots en geld vangen van Buma Cultuur ‘omdat het kan’? Want het komt allemaal van onze zuur betaalde belastingcentjes want de halve wereld is in handen van stoute meneren en mevrouwen! Ik heb een tip: begin een dakdekkersbedrijf zodat je bij de Makro boodschappen kan doen. Waarom? Je weet waarom.

Ik voorspel dat de handen regelmatig in een haardos verdwijnen.
‘Waar zijn we aan begonnen, dit omroepbestel is nog ouderwetser en politieker dan we dachten, voor wie deden we het ook al weer?’
‘Niet lullen over wie, maar omdat het kán, Dominique!’
‘Oh ja, kut, ik moet zo naar die vergadering in de Net 3-vleugel, daar is het koffieapparaat stuk. Pff, hoeveel BN-ers hebben we al in de maling genomen, hoeveel onderste stenen hebben we al boven en vooral: hoeveel politici kunnen we nog naaien? Shit, echt, zo weinig? Wanneer ga je naar het binnenhof? O, je bent al terug? Wat, is het DV-bandje stuk? Nee hè. En we moeten nog een heel seizoen…’

Pesten, puberen en pissen moet je niet reguleren. GeenStijl gedijt bij de toevallige vondst, het jachtige moment, een oneliner, de juiste temperatuur van het frituurvet en dan het nasissen van de comments. Als je dat moet uitsmeren over meerdere televisie- en radioprogramma’s, wordt het een domper, hoeveel ‘publiek geld’ er mee gemoeid is.

Ze zijn bovendien dertig jaar te laat want Sjef van Oekel kon op de publieke omroep voor een theatergordijn minutenlang een tekst lullen en dan verwilderd roepen: ‘waar gaat het nu eigenlijk allemaal om?’ En dat met niets anders twee publieke netten. Daarom was het briljant. Het vluchtige karakter van GeenStijl in de mediajungle past niet in die traditie, hoe graag ze het zouden willen.

Tenzij ze, en daar hoop ik stiekem op, beroepscollaborateur Dijkshoorn alias P. Kouwes alle zendtijd geven, met een zilvergeschminkte kop en een rits meelworsten rond zijn nek gezwachteld terwijl hij zijn verhalen voorleest. Dat geeft de burger moed.

Kortom, word lid van Powned.tv en de tijd zal het leren. En over vijf jaar nog eens deze bijdrage lezen.

 1. 1

  Als al de subsidie gebruikt wordt om wekelijks een goede film (zonder reclameonderbrekingen) te brengen, ipv het geld uitgeven aan andere dingen, zal PowNed gemiddeld al meer kijkers trekken dan de Pub. omroep nu gemiddeld doet. GeenStijl heeft indirect banden met TMG, die weer eigenaar is van Veronica (een oude publieke omroep!) en daarnaast nog de omroepen SBS en Net5. Denken dat ze niet in staat zijn om een paar uur goed te vullen is een naïeve gedachte.

  Dat in dit artikel GS voornamelijk wordt neergezet als een simpele bij de snackbar rondhangende puberale club lijkt me een verkeerde inschatting. De gegevens van STIR geven ook aan uit welk publiek de bezoekers van GeenStijl.nl bestaan. Er is onderzocht uit welke sociale klasse de bezoeker van het log komt. Het klopt inderdaad dat het merendeel van de gasten hoger opgeleid is (65.1%). Het percentage met een gemiddelde opleiding is 28.3%. Slechts 6.5% is laagopgeleid. http://74.125.77.132/search?client=opera&rls=nl&q=cache:http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/fontys/show.cgi?fid=3556&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
  Als je de comments regelmatig leest kom je daar ook redelijk snel achter.

 2. 2

  Bij Sjef van Oekel zat, bij regelmatig naakt dansende dames, een meneer altijd op het puntje van zijn stoel vooraan. Met grote bril op en als het dansen was afgelopen stond hij op met beslagen bril en riep dan heel hard “SCHANDE”.

  Zoiets hier met alweer een bericht over Geenstijl en dan “SCHANDE” roepen.

  Kijk dan niet, zou ik zeggen.

 3. 3

  Leuke column! Al zit ik niet te wachten op Dijkshoorn TV. 2x per week mag ie van mij met zijn hoofd op de kijkbuis, maar meer ook niet. GS maakt verder een fout door op tv te willen. Daar snapt uw schrijvert dus helemaal nix van. Internet heeft GS groot gemaakt, dus waarom, oh waarom dan ook een omroep? Had meer creativiteit van de boys verwacht. Iets met mobiele hoorspelen ofzo of een Twitter-dienst uitsluitend voor reaguurders. Maar een omroep voor kleuters, een tweede BNN, nee…

 4. 4

  Thomas van Aalten heeft er wel al heulemaal twee columns over geschreven. In paniek kraamt hij de ene tegenstrijdigheid na de andere uit. Want: eigenlijk weet hij niet wat hij moet denken. Is ie nou opgewonden of gefrustreerd? De wereld schijnt even te complex.

  In alle consternatie vergat Thomas even dat er werkelijk niemand is die zijn inbreng significant acht, en riep hij op om van Llink lid te worden.

  Ook het huidige stuk, hier op Sargasso, staat bol van de opwinding en verwarring. Zonder enige kennis van zaken kraamt thomas maar wat uit, van hot naar her gaat hij en daarbij presteert hij het om welgeteld geen één keer iets interessants te zeggen.

  Daarvoor, Thomas, van harte gefeliciteerd!

  Bravo!!

 5. 7

  he klaplong, helemaal niemand? Ja wel hoor ik acht zijn inbreng heel significant.
  Daarentegen acht ik jouw inbreng niet significant. Net zo min als mijn commentaar op jouw commentaar significant is.

 6. 10

  Ik vind het wel grappig dat Weesie zo prat gaat op het feit dat een reaguurder bestuurslid is. Hij heeft nog niet in de gaten dat bij een vereniging de leden het uiteindelijk voor het zeggen hebben, bestuursleden worden benoemd door de ledenvergadering. Ik neem niet aan dat dat bij een omroep anders is?

 7. 14

  Nou Jopie, toch eerder een zuur reaguurseltje uwerzijds, de column van van Aalten spettert van de humor om te lachen en toont zelfs mededogen voor de stijloze redactie die zich in dit ongewisse avontuur heeft gestort. Als ik Weesie was zou ik blij zijn met zo’n column op dit moment.

 8. 15

  Leuk verhaal, inderdaad, zou het bijna doen (‘lid’ worden). Wat blijft verbazen is dat GS zich als underdog en anti-media kan blijven presenteren, terwijl het gewoon een onderdeel is van de telegraaf/spits/veronica/defensiemachine. Dat zit gewoon in een kantoor(baan) te tiepen en moet steeds schriller gaan schreeuwen om nog ‘alternatief’ te lijken.

 9. 16

  Wat een goed stuk. Zoals de schrijver het allemaal visualiseert, zo zal het lot van Powned zich ongveer wel voltrekken, en het moet gezegd worden: helaas. Ik persoonlijk vind Geen Stijl zeker een aanwinst:
  Te lang hebben dezelfde gelijkgestemde types van salonsocialistische onuitstaanbaarheid de publieke opinie mogen bepalen.En daarom waren ze wel verfrissend. Zelfs nu, overgenomen door TMG, hebben ze nog iets undergrounds. Het grote gevaar voor Geen Stijl is de eigen ambitie om mainstream te worden.
  Dat is stom. Stom stom stom.
  Schoenmaker, houd je toch bij de leest, blijf via het internet de luis in de pels van de zogenaamde “linkschmensen”. Wat werkt op het net , werkt niet op de TV en zoals Van Aalten terecht opmerkt: de omroep burocratie erom heen met een netmanager als allesbeslissende mafiabaas zal hen opbreken.
  En dat oudejaarsprogramma waar nog geen 100.000 mensen naar gekeken hebben – LliNK programma´s halen nog meer- is al een voorteken.

  Om maar een oud gristelijke gezegd uit de kast te halen: “Hoogmoed komt voor de val”.
  Of was het : karma is a bitch?

 10. 17

  Ik vond het beschamend hoe Weesie en Castricum bij P en W zaten te likken. Het leek wel alsof ze een sollicitatiegesprek aan het houden waren, vooral gericht aan Ronald Plasterk. “We zeggen wel dat we Hilversum gaan opblazen maar dat is campagnetaal”, “we zijn eigenlijk heel beschaafd”. Een goed verhaal mijnheer Van Aalten, met een foutje: het Hilversumse inburgeringsproces heeft zich al voltrokken.

 11. 18

  Kortom, word lid van Powned.tv en de tijd zal het leren. En over vijf jaar nog eens deze bijdrage lezen.

  En tot de conclusie komen dat het gewoon een onderdeel van het nederlandse omroep bestel is geworden.En dat ze eigenlijk wel van toegevoegde waarde zijn. Geenstijl is jaren één van de meest succesvolle media, daar kun je het misschien inhoudelijk niet mee eens zijn, commercieel valt het niet te ontkennen. Kortom alle rede om aan te nemen dat ze op tv verder gaan komen dan Moonen en een stelletje hangjongeren naspelen. Het zegt meer iets over je eigen creativiteit.

 12. 20

  Het is GeenStijl toch gewoon om het geld te doen? Ze geven geen shit om wat ze kunnen betekenen. Daarbij overschatten ze hun internetpubliek. Die hebben sinds Veronica commercieel gegaan is volgens mij geen publiek niet meer bekeken. Allemaal geld en commercie jongens. En ze zijn er nog trots op ook. Daar kun je alleen sympathie voor hebben toch?

 13. 21

  spettert van de humor om te lachen..
  ja , je hebt goede reclame en slechte reclame.
  Maar het blijft reclame
  en Sargassso blijft dus gewoon de marketingstoephoer die het was.

 14. 24

  Thomas heeft natuurlijk volkomen gelijk. GeenStijl incorporeert zich in de Hilversumse attitude en zal zich moeten conformeren aan het vergadergeneuzel met zendercoordinator en wat niet al. De dood in de pot. GeenStijl is leuk as is today, maar moet onder geen beding naar TV (hmmm… leuke slogan).

 15. 25

  Tja.

  Zolang medemensen zoals deze Thomas dit soort praatjes blijven toeteren, blijkt eens te meer: Nog steeds niet begrepen wat dat is, vrijheid van meningsuiting en z’n opstandige broertje Democratie.

  Ga zo door, steek je kop maar in het warme zand.

  En denk vooral niet na, dat doet de Vara wel voor je.

 16. 26

  Haha, geestig geschreven. ‘De piel in de naad van tante Bonnie’. Ik zie het helemaal voor me.

  Voor de rest is dat hele Powned natuurlijk niets anders dan een zoveelste poging om de zwakke kanten van het omroepbestel te demonstreren en om voorspelbare reacties van het ‘establishment’ op te roepen. En 50000 leden is goed voor twee uurtjes tv per week of zoiets, dus die heb je snel vol met wat ongein.

 17. 29

  Als jij het als zuur interpreteert bianca,
  dan zal het wel bijten.

  Als het bijt zal het wel kloppen, als het klopt is het een ontsteking, en dat gaat rotten.

 18. 30

  Één ding is zeker, dit Powned gezanik wordt al gauw een van de snelst groeiende mediahypes van 2009, want binnen een week wordt er al in alle mogelijke media over gesproken. En dat is, volgens GS, nog vóórdat een offensief is begonnen.

  Hoeveel postings per dag gaat Sargasso schrijven over het roze gevaarte het komende jaar? 3, 5, meer?
  Misschien is het goed om een vaste roze balk in te brengen, dan weet iedereen direct waar te klikken.

  Onder het kopje “wandelgangen” nog het volgende… Als ik het goed begrijp, van mijn media maatjes en die willen me er wel eens tussen nemen, zijn niet alleen Prem en Herman Koch ten burele van GS verschenen, maar ook Robbie Muntz (da’s geen onthulling), Beau van Erven Dorens en een cultureel ondernemer in de Nes die ook eigenaar is van een internationaal bedrijf in mobiele media. (iets met 3 cirkels, initialen F.R.?)

  BUZZZZZZZ

 19. 31

  16 gezonde long,

  “Te lang hebben dezelfde gelijkgestemde types van salonsocialistische onuitstaanbaarheid de publieke opinie mogen bepalen”.

  Goh werkelijk?! Als je blijkbaar GS nodig hebt om je blik te verbreden ben je wel erg lui om enige kennis op te doen of eens verfrissende blik aan te horen.

 20. 32

  Maar is dit vooralsnog niet zoals met de Fitna clip? Wanneer geenstijl vaststelt dat de hedendaagse nederlandse televisie volkomen uitgewoond kut is, dan denk ik dat ze gelijk hebben. Ik wil ze best voordeel van twijfel geven. Ik wacht zelf nog op de (echte) programmering voordat ik euros naar ze smijt. Een paar good-ole series en ik ben lid hoor. Misschien verdienen ze genoeg om zich los te kopen van de televaag. Dan kan het achterbakse er wat van af. Wie weet wat je dan overhoudt. Pff iedereen doet tegenwoordig zo negatief vooraf. Volgens mij zijn we een verwend volk.

 21. 33

  @16:

  “Te lang hebben dezelfde gelijkgestemde types van salonsocialistische onuitstaanbaarheid de publieke opinie mogen bepalen”.

  Welneej, ´t bestond al lang maar heette toen Veronica en RTL Veronique, ik vind GS maar een slap aftreksel en waarom? Omdat GS ´t niet eens aandurft zonder belastingcentjes. Zó veel geld wil de Telegraaf in GS stoppen.

  Als ´t aan mij ligt komt GS trouwens NIET in het publieke bestel. Volgens GS is alles wat de overheid doet enorm kudt, en zeker belasting heffen, dus GS is wmb wel de laatste die aanspraak mag maken op belastingcentjes.

  Ze dokken er fucking zelf maar voor, ze hebben genoeg gebeurd met de verkoop van GS aan Telegraaf.

 22. 34

  Het publieke omroepstelsel vloeit voort uit een verzuilde samenleving, en dat is eigenlijk onveranderd gebleven (zij het niet meer op basis van religie). Vanuit dat oogpunt is er absoluut ruimte voor een progressief rechtse omroep. Desondanks ben ik het geheel eens met dit stukje: Geenstijl gaat aan haar eigen succes ten onder, zo vrees ik ook.

 23. 35

  Beste salonsocialist die op 15 januari 00.10 in de ochtend met verzuurde, bangige vingers een reactie typte,

  U heeft me zowaar over de streep getrokken! Met mondige types als u heeft POONT geen promoteam nodig.
  Ik geef deze vlerken van Geen Stijl, die ongetwijfeld veel aanbeltelevisie zullen maken, een kans en zal mijn 5,73 vandaag nog aan ze overmaken.

  Gewoon omdat het kan! Mooi he?

 24. 36

  Voorlopig zitten ze nog niet eens op de helft van het aantal benodigde leden.
  Even een grafiekje van de verwachtingsprognose,

  ^
  / \
  ___________________……………

 25. 37

  Interview met Dominique Weesie:

  Dominique Weesie:
  Het merendeel van onze lezers is tussen de 20 en 35 jaar oud, en 60 procent heeft een hbo- of wetenschappelijke opleiding.’

  Interviewer tegen Dominique Weesie:
  “Toch, de reacties op jullie site getuigen vaak niet van…”

  Dominique Weesie:
  “Enige opleiding?”
  Klopt. Maar slechts 0,2 procent van onze bezoekers reageert frequent. Het merendeel komt alleen OM TE KIJKEN.’

  Conclusie:
  Die o.2 procent zijn dus de domme vuilspuitende reageerders op de site van GeenStijl volgens Dominique Weesie.
  “Kijk eens wat die domme idioten hier allemaal durven uit te kramen…hahaha….en de hoger opgeleiden zitten genoegzaam aapjes te kijken op GeenStijl….”Kijk eens wat dat simpele volk allemaal neer zit te pennen”….lachen zich een breuk en Weesie en consorten denken alleen maar………..hahahaha…KASSA!!!!!

  Het zegt genoeg dat Dominique Weesie in datzelfde interview letterlijk zegt:
  “Ik denk wel na over de dingen die we doen. Tuurlijk, soms knaagt het en ik begrijp heus de bezwaren die aangevoerd worden.”

  Die vent schaamt zich de rambam voor al die reakties op de site maar het grote geld lokt zo…..nietwaar….daar kan je moeilijk niet van profiteren….toch…Weesie?

  In een interview met Emerce:

  ”Wil hij niet naar zijn grote voorbeeldland? “Jazeker, ik heb m’n greencard al aangevraagd. Nee echt, ik moet hier zo snel mogelijk weg! Naar New Jersey bijvoorbeeld, of een berghut in Colorado. Ik zie mezelf wel zo’n freak worden…”

  Mooi dan toch Weesie,dat je je portomonnee dan goed gevuld hebt met geld van en door wat je zelf noemt…laaggeschoold volk.
  —-
  Van het Anita W.-blog dat hier eerder gelinkt stond.

 26. 38

  Gewoon omdat het kan, gaat het niet mijn inziens niet om.

  `T is meer om een hak te zetten naar de rest van het publieke bestel.
  Om te laten zien waar je belasting centen naar toe gaan.
  Geenstijl heeft al veel vaker laten zien dat er veel dingen zijn (waar een deel van je belastingcenten heen gaan) die gewoon belachelijk zijn.
  Appartementje in new york? Wachtgeld voor kamerlid die uit haar partij is geflikkert.

  Een omroep van relschoppers?

  Geen stijl is vermaak, geef daar liever mijn geld aan uit dan de lutsers (duur woord voor prutsers) die je in Den haag tegen komt.

 27. 42

  Ghe, hier had ik niet verwacht free publicity terug te vinden. Ach we zien wel waar het schip strand, met de deuren van Vrankrijk gesloten moeten we ons vertier toch elders zoeken, is het niet?