1. 1

  In ieder geval moet het buisje van de moeder verwijderd worden of de batterij of waar ze ook op loopt, brrrr, bijzonder griezelig.

 2. 2

  Deze zaak is zo rete-interessant. Het zijn een aantal huidige Amerikaanse kwesties in een notendop: euthanasie, christenen, de christelijke waarden en hun christelijke president, dems versus GOP, de aantasting van het juridische systeem om ‘het kwaad’ te bestrijden.

  Maar goed, de Amerikaanse politiek maakt dus een wet om een andere rechtbank jurisdictie te verlenen. De vraag is of het een trend in de VS wordt om maar even een wetje in elkaar te flansen als een rechtelijke uitspraak je niet aanstaat. Mocht dit zo zijn, dan kunnen de rechters en de mensen met onrepublikeinse waarden hun borst nat maken.

 3. 3

  Het is natuurlijk wel leuker dan een simpele foto of een urn op de schoorsteenmantel. Toch grappig dat je het lijk van een dierbare nog kan bezoeken in het ziekenhuis? Het knippert nog met de ogen ook, net echt.

 4. 8

  Haha. Inderdaad. Net echt met die knipperende oogleden.
  Zet haar thuis neer. Plug haar in en stel een paar webcam’s om haar heen op.
  En elke keer als er een draad kwijl uit haar mond sijpelt, mogen de webgluurders “KWIJL KWIJL!” roepen. De eerste krijgt dan een bonuspunt.

  Maar OT: lastige zaak. De wereld van een comapatient is voor deskundigen nog altijd een onbekend gebied. Maar, naar ik heb begrepen, heeft Terri aangegeven niet als een kasplant te willen leven. En de kans dat ze ooit nog bijkomt, is er niet. Meerdere rechters hebben hierover al uitsluiting gegeven. Trek die plug er dan ook uit, zou je zeggen.

  Maar Bush heeft zijn orthodoxe achterban nog wat goed te maken, dus inmiddels heeft hij dan ook een noodwet getekend, die het mogelijk maakt de plug weer aan te sluiten.

  Ik zeg, webcam installeren en gillen maar.

 5. 9

  Buisje er in.
  Niet laten doodhongeren maar respectvol (als je het zo mag noemen) de stekker er uit en waardig (als je het weer zo mag noemen) laten sterven.

 6. 11

  Als we nou eens voor heel conservatief Amerika de stekker eruit trekken? Daar wordt de wereld vast een stuk rustiger van. Maar dit zal wel weer een terroristische opmerking zijn.

 7. 12

  Misschien een idee voor Balkenende: implanteer zo’n buisje van tevoren bij baby’s op het consultatie-bureau. Ben je gelijk van deze discussie af. Geef ze die nieuwe pil waardoor je het roken vies vind, dan zullen ze later niet gaan roken. En de vet-belasting verhogen zodat ze niet te dik worden etc. En allemaal aan de speed want Brinkhorst vind ons te lui. Heerlijk toch, die levensloop-inquisitie.

 8. 13

  Tja, omdat ik nu niet meer thuiswoon, heb ik eigenlijk toch behoefte aan een vaderfiguur. Daarom ben ik zo blij dat de christelijke staat mij opvoedt op een juiste manier, en lastige beslissingen voor mij neemt.

  Hoe lang nog voordat dit hier gebeurt? Ik gok in Balkenende’s 3e termijn al.

 9. 17

  Neh, dan hebben we er weer een feestdag bij. De romeinen dachten ook dat ze door christus aan het kruis te nagelen van ‘m af zouden zijn, maar dat werkte dus niet…

 10. 18

  @Phonkee

  In Engeland gelezen, op een poster met “Jesus Lives!”:

  Does that mean we won’t be getting an easter holiday then?

 11. 19

  @Degtyarev Pekhotny:

  Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo, Buisje komt zo

 12. 21

  Ik zou niet weten wat te doen. Op enkele plaatsen in nederlandse ziekenhuizen zijn ruimtes gereserveerd voor patienten die in een langdurige coma zijn weggezakt. Klinisch dood, persistentie van coma zijn begrippen met een onzekerheidsfactor. Een enkele maal staat ook iemand daadwerkelijk geheel onverwacht op, een voorbeeld:

  http://www.detnews.com/2000/nation/0003/12/A15-14172.htm

  Ergens begin 1980 heb ik in een collegezaal (MFR) een demonstratie gezien van een persoon die zichzelf uitzette, klinisch dood volgens de aanwezige artsen (veel). Eng gezicht maar na halfuurtje gewoon weer van de brancard afstappen en een big smile.

  Klinische gegevens heb ik niet gevonden in dit “geval” maar de grote onzekerheidsfactor is voor mij reden genoeg om stelling te nemen en v

 13. 22

  @Larie

  Ik ken een geval van een verkeersslachtoffer dat een hersenbloeding heeft gehad, en waar de artsen over versterven begonnen te praten. En jawel hoor, ze komt bij! Toen werd er gewaarschuwd dat er niets meer van de persoonlijkheid over zou zijn, wat enkele jaren lang inderdaad het geval was. Maar ook dat trok in de loop der jaren bij. Een waardevol leven heeft ze nu.

  En toch. De laatste tijd bedenk ik me wel eens wanneer ik over dit soort gevallen nadenk dat deze mensen wellicht van uit de dood terug zijn gesleurd en nu veroordeeld zijn tot *twee* keer sterven. Of is dit overdreven..?

 14. 23

  Zit wat in Pelayo. Heel specifieke mechanische afwijkingen, met het gevolg dat je blind geboren wordt, kunnen nu hersteld worden. De personen die deze operatie met succes hebben doorlopen zijn er, in tegenstelling van de verwachting, vrij ongelukkig mee. In enkele gevallen wordt het zicht weer op verzoek ontnomen.

  Oliver Sacks, een van mijn “helden” en ik ben zuinig met helden, geeft aardig inzicht in dergelijke problemen.

  http://www.oliversacks.com/

 15. 24

  De personen die deze operatie met succes hebben doorlopen zijn er, in tegenstelling van de verwachting, vrij ongelukkig mee

  Ik kan me dat levendig voorstellen. Ik kende vroeger een blind geboren man, en diens interieur was er een van wanstaltige pluche. Niet om aan te zien, maar hij vond heerlijk voelen. Die man was helemaal thuis is z’n blinde wereld.

 16. 25

  Welke zaken zijn eigenlijk politiek en welke niet. Er is hier toch een combinatie van een diepgaand moreel meningsverschil en sociale onrust. Heet dit niet zoiets als “public ethics” wat algemeen wordt gezien als “politiek”? Daarom heb ik zo mijn bedenkingen over wat er op de post staat t.w. ” De amerikaanse politiek bemoeit zich met zaken waar ze zich niet mee zou moeten bemoeien”.

  Dus mijn vraag is dus of deze kwestie een politieke aangelegenheid is of niet.

 17. 27

  @larie

  Dus mijn vraag is dus of deze kwestie een politieke aangelegenheid is of niet.

  Ik weet geen antwoord op deze vraag, beide kanten komen mij onbevredigend over.

  Stel, we gaan ervan uit dat de politiek hier een stem in zou moeten hebben dan krijgen we een grote invloed van de politiek op intieme beslissingen over hoe we willen sterven. Juan Cole heeft al de vergelijking met egyptische fundamentalisten gemaakt. Interessant leesvoer.

  Aan de andere kant voel je wel aan dat als er mensen gedood gaan worden door een handeling, hoe terecht ook, er grensgevallen gaan komen. Het ene moment is het dat iemand zegt dat z’n vrouw uitdrukkelijk de wens heeft geuit dat ze wil sterven, en dan komt het moment dat iemand zegt dat ie z’n vriendin al maanden kent en dat ie zeker weet dat ze zo niet zou willen sterven. Dan komen toch de vragen he..

 18. 30

  Dit is wel een verstandig artikel. De strekking is dat je ’t niet zo ver moet laten komen als de Schiavo’s en iets op papier moet zetten en iemand aanwijzen die beslissingen mag maken ruin voordat er sprake van is.

 19. 31

  ruim voordat het aan de orde is

  Ik lees wel ‘ns terug wat ik zoal typ en ik schrik me altijd dood van het aantal spelfouten per strekkende meter..

 20. 32

  @Palayo: vind dat wel wat hebben hoor, beetje spontaan hup met die vingers op het toetsenbord trommelen. Hou vol..ik heb wat van je opgestoken vandaag