1. 1

  Hoe lang gaat het nog duren voordat mensen zich realiseren, dat het enige werkzame middel tegen [onderdrukkende] arrogante macht – want zo mag je dit toch typeren? – hetzelfde geweld is als waarmee die macht de mensen benaderd. In elk geval in de VS (zie de geschiedenis van dat land)

  Het klinkt lullig maar toch: oog om oog.

  Lijdzaam verzet is een religieus middel, geen democratisch gereedschap. We zijn niet allemaal Ghandi of Mandela.

  Heb ik dit geschreven?

 2. 4

  “The guy w/ the glasses and bleeding face? He was a renowned journalist. He was paralyzed by that shot and died in 2005.”

  Nee hoor rubber kogels zijn AB-SO-LUUT veilig! Je kunt gerust in iemands gezicht schieten…

 3. 7

  Vast niet, maar je hoeft niet te schuimbekken als je er achterkomt dat het grootste gedeelte van de wereld niet zo week en vriendelijk is als de Nederlandse overheid.

 4. 10

  @Bolleke
  Nee maar JSK behoort blijkbaar – ook gegeven al zijn andere reacties – tot die repressieve klasse of sympatiseert daar in elk geval mee. Dan krijg je dat soort hersenverweking.

 5. 11

  Bolleke:
  Fietsendiefstal gedogen – iets wat hier veelvuldig voorkomt – is week. Het is maar een voorbeeld, maar het punt is dat een tolerante en niet zo strenge wetshandhaver (zoals wij die hebben) eerder uitzondering dan regel is.

  HansR:
  Repressieve ‘klasse’ blabla…

 6. 13

  @JSK
  Oh ja, en fietsendiefstal als topic in deze discussie inbrengen is of geheel stupide en een voorbeeld van bedoelde hersenverweking of een opzettelijke handeling om de discussie een andere kant op te leiden en het niet meer te hebben over staatsgeweld tegen demonstranten burgers.

  In het laatste geval keur je dat geweld dus impliciet goed. In het eerste geval, tja.

 7. 14

  Man, we weten niet eens de context van wat er gebeurd is. Het kan best zo zijn dat men geen vergunning voor de demo had aangevraagd. In Nederland krijg je dan een flinke waarschuwing, daar schieten ze op je. Het verschil tussen onze politie (relatief vriendelijk en afwachtend) en de Amerikaanse (no nonsense en vrij aggressief).

 8. 15

  ik vermoed dat su het tegen mij heeft en ik vind die vraag te belachelijk om op te antwoorden, dat spelletje speel ik dus niet mee

  waar ik bezwaar tegen heb is dat er mensen zijn met zo’n tunnelvisie dat ze elke gelegenheid aangrijpen om israel of whatever te bashen, dat staat voor mij gelijk om elke gelegenheid aan te grijpen om te vertellen hoe slecht, ik noem maar wat, marokkanen wel niet zijn

  dan zou ik ook heel ongenuanceerd kunnen roepen dat marokkanen op vreedzame demonstranten schieten

  gewoon haatzaaierij

 9. 16

  Gister een docu gezien: Alex Jones – Terrorstorm gaat exact hierover. 1984 live. Op gegevenmoment een fragmentje dubbeldunk of doublethougt:

  Vrouw bij de metro in Londen waar die Braziliaan onterecht 9 keer in zijn hoofd geschoten was:”I don’t mind giving up liberty for freedom.” reporter gelooft het niet, en zij bevestigt het nogmaals, “give up liberty for freedom”

  1984 begint duidelijk zichtbaar te worden.

  Docu is trouwens beetje sensatie, maar wel eens goed om een andere kijk op de zaken te zien.

 10. 17

  @JSK
  Geen vergunning?

  Dit is in de VS, het land dat zichzelf als voorbeeld van de wereld ziet. Wat is de volgende maatregel? Een nekschot voor demonstranten zonder vergunning? Zou kunnen want China komt aan de macht.

  Als het ontbreken van een vergunning dit soort zaken tot gevolg heeft en jij praat dat goed – want dat doe je toch echt – dan ben je dus deel van het geweld.

 11. 18

  Dit is in de VS, het land dat zichzelf als voorbeeld van de wereld ziet. Wat is de volgende maatregel? Een nekschot voor demonstranten zonder vergunning?

  Ach rot toch op. Als je de wet breekt krijg je te maken met de geweldsmonopolist. Hier is die geweldsmonopolist beleefd, vriendelijk en een beetje laf. In veel (westerse) landen zoals de V.S. – maar ook Frankrijk, Italie en Spanje – krijg je gewoon een klap als je je niet aan de wet houdt. Het is niet mijn favoriete methode, maar dat maakt een land geen dictatuur, zoals jij al schuimbekkend beweert.

 12. 20

  JSK: grappig dat jij over de context begint. Jij schijnt namelijk juist voetstoots aan te nemen dat de dame wel iets gedaan zal hebben wat een rubber kogel verdient. En blijkbaar mag er bij een illegale demonstratie volgens jou best geschoten worden, ook als die demonstratie verder vreedzaam is? Gandhi draait overuren in z’n graf met die redeneertrant van jou.

 13. 22

  Nou, dat neem ik niet aan. Ik vind het alleen jammer dat men elke negatieve gebeurtenis in de V.S. – zonder maar ook iets van de context te weten – als een teken van ‘1984’ ziet.

  Als je schiet op demonstranten ben je geen totalitaire staat! Zijn we Genua vergeten ofzo, of vindt men hier dat Big Brother ook regeert in Italie?

 14. 23

  Niet per definitie een totalitaire staat bedoel ik. Er zijn een miljoen redenen waarom je als politie geweld gebruikt tegen demonstranten, en ze zijn niet allemaal onredelijk.

  Overigens Eric: je neemt wel erg snel aan dat de demo “vreemdzaam” was. Ik heb meegelopen in een paar demonstraties, en er waren altijd relschoppers bij die geen problemen hadden met het gebruik van geweld.

 15. 25

  JSK: dat nam je wel aan. “Ach rot toch op. Als je de wet breekt krijg je te maken met de geweldsmonopolist. Hier is die geweldsmonopolist beleefd, vriendelijk en een beetje laf.”

  Kortom, blijkbaar ga je ervan uit dat de wet gebroken is, “want anders zou er toch niet geschoten worden?”

  Voor wat betreft die vreedzaamheid had ik het niet speciaal over deze demonstratie. Maar dat geeft niet, je opmerking dat er bij elke demonstratie relschoppers zijn verklaart veel. Demonstratie, dus relschoppers, dus elk geweld is verklaarbaar, dus ieder die zich in de omgeving bevindt neemt zelf het risico. Heb je je al aangemeld voor de kieslijst van Wilders, JSK? Je redeneertrant is ongeveer even zuiver…

  Overigens is er iets meer te zien dan dat schot en de reactie van de demonstrante daarop. Juist de debriefing is wat dat betreft erg veelzeggend. Een politie-officier die geintjes maakt over zo’n schot en die blijkbaar van mening is dat het een krachtmeting is tussen demonstranten en politie en dus concludeert dat ‘ie “gewonnen” heeft, dat heeft weinig te maken met de taakuitoefening.

 16. 26

  JSK, als je in italie niet stopt voor de politie kunnen ze heel je auto doorzeven, is bij een italiaanse vriend van me gebeurd, hij had niks, zijn vriendin was op slag dood

  natuurlijk is er geen enkele reden om op ongewapende demonstranten te schieten maar een groot gedeelte van de wereld is niet zo lief als hier

 17. 28

  Voor wat betreft die vreedzaamheid had ik het niet speciaal over deze demonstratie.

  Waar heb je het dan wel over?

  Maar dat geeft niet, je opmerking dat er bij elke demonstratie relschoppers zijn verklaart veel.

  Wat? Hoevaak heb jij dan meegelopen in een demo? Ik kan je uit eerste hand vertellen dat er in mijn ervaring vaak genoeg linkse mafketels aanwezig waren die een gevecht met de ME probeerden uit te lokken. Demonstraties zijn vaak helemaal niet zo vreemdzaam is mijn punt. In dat licht is politiegeweld helemaal niet zo vreemd.

  Heb je je al aangemeld voor de kieslijst van Wilders, JSK?

  En dan wat? Komen je linkse mafketel vriendjes uit Amsterdam mij op ‘vreemdzame’ wijze vertellen dat ik dat beter niet kan doen?

  edwin: Dat is natuurlijk het andere extreme – en dat sta ik zeker niet voor – maar in veel landen is de geweldmonopolist precies dat: de sterke arm der wet.

  larie:
  Och, ik heb niemand hier uitgescholden dus ik ga zeker vooruit. ;-)

 18. 29

  Ik had het over demonstraties in het algemeen.

  Jij stelt dat bij demonstraties altijd relschoppers zijn. En niet plots “vaak” zoals je nu ineens oppert.

  “Linkse mafketel vriendjes uit Amsterdam”? Tjongejonge JSK, jij bent ook niet zo’n beetje rabiaat rechts hè? De vergelijking kwam door het gemak waarmee jij elk geweld vanuit politiekringen via quasi-redeneringen bij voorbaat goedkeurt. Niet meer en niet minder. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan me nu levendig voorstellen bij welke demonstraties jij hebt meegelopen. De “linkse relschoppers” hoorden waarschijnlijk bij de tegendemonstratie?

  Maak je geen zorgen JSK, je gaat helemaal niet vooruit. Je bent nog steeds een ongericht projectiel dat meent zijn punt te moeten bewijzen door enerzijds vooral zo hard mogelijk te brullen en anderzijds zoveel mogelijk quasi-verbanden op elkaar te stapelen.

  Dank. Ik ben voorlopig weer genezen van het reageren op je.

 19. 30

  Dus JSK, het niet beschiegten is dus week? Een hoop mooie woorden, maar een simpel ja of nee komt er niet uit.
  Dat jij dit soort excessief geweld toleerbaar vindt voor (wellicht) een demonstratie zonder vergunning is natuurlijk de wereld op zijn kop: de politie is bij wet verplicht om proportioneel geweld te gebruiken bij wetsovertredingen. Hoe je het ook wendt of keert (wel/geen vergunning, scheldwoorden die geroepen worden door demonstranten, een abominabele kledingkeuze), schieten met rubberen kogels op demonstranten is buiten alle proporties. Zelfs in Amerika, waar ze juist zo prat op gaan dat het een vrij, democratisch land is. En wat is er nu democratischer dan een demonstratie…

 20. 34

  larie-anonieme route, gelukkig is dat nog één van de beperkingen van het internet ;o)

  Bolleke, amerika is het land van de tegenstellingen en het klasse verschil, krijg je vlug dit soort excessen. als wij niet oppassen gaat nederland ook die kant uit, we zijn al aardig onderweg

 21. 36

  @edwin15:

  Mijn bedoelingen waren allerminst haatzaaierij tegen Israel met het verwijzen naar de link. Ik zag hem slechts voorbij komen op Anarchogeek en vond de overeenkomsten stuitend met deze video. Vooral de disdain die de justitiele apparaat toont voor zijn eigen burgers. Het zijn immers dezelfde burgers waarvoor zij zijn aangesteld om te beschermen. Excessief geweld tesamen met deze air zijn de tekens van een staat die zich boven de burgers voelt verheven in plaats van in dienst van diezelfde burgers.

 22. 38

  Amerika leunt tegen fascisme aan.Iedere dommerik kan daar agent worden.
  De oorlog in Libanon is maanden ervoor gepland door de verenigdenstaten.
  De politiek van de usa is destructief!

 23. 39

  @Ben, je doet je voor als een dommerik die het eigen waarheidje bij 10jarige scholieren wil inpompen. Zo lukt dat dus echt niet hier, en ook niet bij die 10j. Kan het een beetje volwassener ?

 24. 40

  Aan alle reacties te zien weten we aan welke kant JSK stond bij de Demonstratie op het plein van de Hemelse Vrede. En kunnen we ook concluderen dat hij tegen de Franse Revolutie was.

  Demonstranten zijn relschoppers, dus geweld mag.