Political Compass Sargasso

Vandaag is een dag van statistiekjes. We beginnen met de tussenuitslag van ons kleine onderzoek naar de politieke oriëntatie van de Sargasso reaguurders, inclusief wat redactieleden.
Finale update maandag 9 juli, 18:00 uur

scatter diagram voorkeur Sargasso


Het finale plaatje bevat 71 uitslagen.
Op basis van deze 71 kwam er voor de statistici onder u het volgende resultaat naar boven:

Mean Std
Economic -4.2591 3.3583
Social -5.0384 2.0935

Correlatie tussen deze twee staat nu op 0.5503.
Histogrammetje erbij.

Bij deze de oproep aan andere weblogs om ook op deze wijze kleur te bekennen.

Dit alles met dank aan MP!
En die gaf ook nog een toetje:

Political Compass Sargasso rendered

 1. 2

  @1: Verklaar jij liever maar eens waarom vrijwel iedereen zich beneden bevindt en check die correlatie. Zijn wij linkserts dan geen nare authoritaire mannetjes?

 2. 4

  @2

  linkserts zijn individueel geen nare authoritaire mannetjes, als ze in een groep zijn echter wel.

  Wat dat betreft vertonen ze veel gelijkenis met Marrokanen, alleen durven ze niks maar o wee als ze met een groepje zijn.

 3. 6

  Hehe, gelukkig, we hebben tenminste 1 persoon met autoritaire trekjes, ik was al bang dat we hier gebiased zouden zijn :-P

 4. 7

  Goh, ik voel me ontzettend links vandaag. NIET!

  @2: Het verschil tussen goede bedoelingen en daden wordt hier zichtbaar.

  Lekker sociaal libertair een kwisje invullen maar als je aan de macht komt maatregelen uitvaardigen die “voor ieders eigen of de algemene bestwil zijn”, om tenslotte te eindigen als “democratische volksrepubliek”.

  Ongeveer het enige topic dat ik op Sargasso heb gezien waarin linkse reagluurders werkelijk libertair reageerden was het verbieden van roken in de horeca, nu net een zaak waarbij de ene mens de andere schade toebrengt. Verder zijn de reacties vaak nogal bedillerig en van oordelende aard over anderen.

  @S’z: zolang ze jouw standaarddeviatie maar niet publiceren!

 5. 14

  @Ronald #1 : Dat is opvallend, toch vind ik de toon en de argumenten alhier over het algemeen behoorlijk “centrum”.

  Ik verdenk de samenstellers ervan dat zij extreem Rechts/Autoritaire typen er als gematigd uit willen laten komen.

 6. 17

  @7: Het voorbeeld dat jij aanhaalt vond ik nou juist een overduidelijk voorbeeld van autoritair gedrag van veel sargassoreaguurders. Maarja, ze zijn dan ook allemaal meer autoritair dan ik. Ergens heb ik het idee dat de onderzoekers en ik een heel andere defenitie hebben van autoritair dan jij en #4.

 7. 20

  @2 Steeph:

  Komt er nog een update waarin mijn positie als outlier gewaardeerd wordt?

  qua links/rechts zwalkt de score nogal (het ligt er maar net aan hoe je een vraag opvat).

  Economic Left/Right: 1.38
  Social Libertarian/Authoritarian: -4.46

 8. 21

  Je kan niet anders dan gebiologeerd met broek op de knieën en een rol keukenpapier binnen handbereik naar dat prachtige statistiekje van MP gaan zitten kijken. Prachtig. En apetrots ook. U? Ik wel. Apetrots deel uit te maken van een heerlijke sociaal voelende warme rooie stipjeszee. Niet zoals die arme Ben die schijnbaar doelloos ronddobbert in het Lege Bruine Niets. En alleen is ook maar alleen nietwaar. Bah.
  Maar dan tóch nog even wat langer naar de vragen gekeken en de (persoonlijke) uitkomst tóch nog even wat langer laten inwerken. Sloeg de stemming al gauw om, ja, eindigde zelfs in dikke vette horror.

  -The only social responsibility of a company should be to deliver a profit to its shareholders.
  -The prime function of school should be to equip the future generation to find jobs.
  -The most important thing for children to learn is to accept discipline.
  -The businessperson and the manufacturer are more important than the writer and the artist.

  O.a. Stuk voor stuk volslagen belachelijke vragen natuurlijk. Allemaal minimaal met “disagree” te beantwoorden. Ook door weldenkend rechts. Ik mag toch aannemen dat de poll met het verstand dient te worden ingevuld ja. Ik bedoel maar. En niet door de emotioneel reagerende hersenloze bouwvakker of zijn zakkenvullende idem dito baas. En verder wat TRS opmerkte.

  Su: –9, -9,13! Buiten de welhaast onbestaanbaar utopische uitslag. Fantastisch hoor maar: hoe links kan je in godesnaam wel niet wezen. En heeft nog bewust geprobeerd –10, –10 te halen ook, désondanks ergens iets mis gegaan. Zit hem in minimaal 2, maximaal 4 vraagjes. Toch onbewust hier en daar rechts bruin gedachtegoed gespuid. Jawel. Geeft dan toch weer te denken. Jammer.

  Kom echter tot de gruwelijke conclusie dat ikzelf met –5,63, -5,69 daarentegen weer eens suflinks in het midden stond. Dood en doodsaai precies in het midden. En zo gewoon ook. Er zijn er maar twee nóg saaier en doodgewoner en dat zijn Roy en Cerridwen (-5 en –5,28). Bah. “Doe toch ook es gek”, zou je willen brullen. Maar goed: zand erover.

  Maar ga daarom nu opeens niet schijnheilig nóg linkser worden. Sorry, dat gaat echnie. En nu ik er nog verder erover nadenk, en had verders toch niks te doen, is het eigenlijk ook gewoon heel erg vies. Allemaal op één kluitje met de neuzen een en dezelfde kant op in hetzelfde segment. Toch? Gadverredamme. Oók zo saai en gewoon. En je zal claustrofobisch aangelegd zijn.

  Ik wil er opeens nooit meer aan herinnerd worden. Aan deze poll. En mijn positie in de statistiek. Krijg het er benauwd van. En dat is NIET mijn schuld.
  Daarom ga ik nú naar buiten om keihard allerlei hele erge enge rechtse dingen te roepen..

  HET IS ALLEMAAL DE SCHULD VAN DIE NARE KUTMAROKKANEN.

  Ziezo.

 9. 23

  Ik krijg rillingen bij de gedachte wat ‘Ben’ in gevuld moet hebben.
  Om dààr terecht te komen, kan je wel fijn en zacht spreken, maar moet je zoveel “strongly agree’s” invullen dat je er als humaan mens onpasselijk van zou worden.

 10. 24

  Crachàt

  Maar jij hebt toch ook veel strongly disagree of strongly agree ingevuld? Hoe kom je anders zo linksonder?

 11. 25

  De “Doe ook es gek”-yell van YP. Hilarisch dus… van mr. Centrum himself. Maar zoals Ben hoogstverantwoord praat en anders vindt, zo is YP dat omgekeerd.

 12. 26

  …zei Mescaline Buitenzorg…die zelf eigenlijk nog maar net op een haar na “binnen de norm” bleef..

  Buitenbeentje!

 13. 31

  @23 Crachàt: nou, ril nog maar even heviger door, want “gewoon” alles op “strongly disagree” zetten geeft een 0, 4.36 :P

 14. 32

  Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar waarom het toch nog redelijk autoritair is wat men (ten opzichte van elkaar) gekozen heeft. Is dat een meer vertrouwen in politiek? En zo ja, waar baseer je dat vertrouwen op? En zo nee, wat dan wel?

 15. 33

  @26: Mescaline is een fixe outlier, hij heeft het grootste gestandaardiseerde residu van iedereen (tenminste op de resultaten tot gistermiddag).

 16. 34

  Om maar eens onder de gordel te gaan: Statistisch gezien mag Mescaline geelimineerd worden. Uit de resultaten dan.

 17. 36

  @35 Bismarck: nee, ik heb het schermpje nog open staan met 0, 4.36 waar overal “Strongly agree” ingevuld is. Die van bartb is de opposite.

 18. 39

  Treb: Vergelijk even je post 31 met 36.

  @38: Jij denkt dat mensen op hun score zijn gekomen door gewoon een score te posten die dicht bij de andere lag (kuddegedrag), in plaats van eerlijk de vragenlijst in te vullen? Ik vind Mescaline dan juist weer meer kudde, gezien zijn score (authoritair zie ik als kudde).

 19. 40

  Van de andere kant, misschien woont hij wel in het buitenland. Hij zou zeer goed passen in data van de andere website waar ik data vandaan haal.

 20. 41

  @39 Bismarck: wat ik daarmee bedoelde te zeggen is dat hij niet zomaar alles op “Strongly agree” ingevuld heeft, gezien de score als je dat wel doet (en hoe je dan op 0 komt voor links/rechts). Het lijkt dus niet klakkeloos ingevuld te zijn, wat meer legitimiteit aan die “rillingen” geeft. Anyway, dat postje van mij was verder overbodig en in een moeheidsbui geschreven.

 21. 42

  Oeh, bij deze roep ik mijzelf uit tot paus van de linkse kerk.

  Nu eens kijken of er een echte links-liberale partij opgericht kan worden.

 22. 43

  @41: Ik denk dat we hetzelfde bedoelen:
  alles strongly agree is 0,4.36
  alles strongly disagree is 0,-4.36 (precies de score van bartb)

 23. 46

  @45: Het “Nette Vierkant” is het vierkant van maximale uitslag 6 in elke richting, buiten welke je volgens Nette Heer onverantwoordelijk bent en waar geheel toevallig Nette Heer precies in het midden van zit?

  Nou geef mij dan toch maar liever de Indrah-limiet, de horizontale waaronder zich de echte vrijdenkers bevinden, die zelfs nog kritisch op elkaar zijn als ze precies hetzelfde bedoelen ;-)

 24. 47

  #40 geeft idd de clou. Nederlands publiek, hoor ik bij, maar ik heb ook een paar outlandish opinies. Die kwamen eruit, in de poll.

 25. 49

  @46: Yup, en de Podorkin kromme is een wormgat die elke linksert die te linksonder dreigt te worden transporteert naar de rechter-bovenhoek.

  lol @de indrah limiet :)

 26. 53

  Was Margaret Thatcher echt autoritairder dan Robert Mugabe en even autoritair als Saddam Hoessein? Volgens die plaatjes wel…

 27. 54

  @ sargasso’s ultieme knuffelsocialist su #45

  Ja.

  Oké…Het Nette Vierkant (0,0 – 0,0 tot -6, -6) ligt mijlenvér buiten jouw bereik. Maar als mijn kromme dan nog enig soelaas kan bieden…
  Want het lijkt me geen doen zo.
  Daar…linksbeneden…

 28. 56

  @onbevoegde,

  Dat weet ik niet, maar het gaat meer om de richting, soort van, Maggie zat het meest in de hoek. Ach gewoon een sfeerplaatje voor op het Sargassokantoor.

 29. 57

  Is het iemand anders ook al opgevallen dat als je alle puntjes met elkaar verbindt dat je eeen buitenaards modderfokker krijgt?

  [img]http://www.xs4all.nl/~foz/alf.jpg[/img]

 30. 63

  Daar leggen we dan dank Steeph en MP.

  @YP, die andere Kromme uit R’dam lag er niet wakker van hoor, of wat-ie zei wel ver genoeg van het midden was. Maak je niet te sappel.

 31. 65

  Binnenaards als ik zo vrij mag zijn dit op te merken. De rest van het hoopje gerommel is toch geprojecteerd op de “buitenaardse motherfucker”?

 32. 66

  Altijd maar weer mensen die naast het potje wensen te piesen. Nooit eens gezellig gewoon meedoen met de rest. ‘T zijn precies dié figuren..prachtig weergegeven door foto larie# 37: pontificaal lekker makkelijk afwijken van de norm…”Kijk mij hier eens fijn staan op die tak”. Hoog borsttrommelend verheven boven het hersenloze plebs. Jazeker. Vergezichten? Hahaha…la me nie lachen. Ondertussen de boel kaalvreten tot op de bast ja.

  Tot ie van die tak aflazert. En dan zijn de rapen gaar. Dan is het ach-en-wee, ik weet van niks mijn naam is haas. Hellup!

  Niks daarvan. Lekker laten wegrotten…en door de gieren aangevreten…

  In dier voege.

 33. 67

  Alhoewel Mescaline minder anti-autoritair is, is hij toch ongehoorzaam van de Sargasso-groepsdiscipline.

  In die zin is Mescaline toch anti-autoritair. Nimmer is hij onderworpen.

  Al is deze ALF vondst toch tamelijk briljant. Het doet me goed dat ik er toch een beetje bijhoor.

 34. 68

  De hand bijten die je voedt… treurig @YP.

  Maar over het verschil in niveau, talent, gevoeligheid tussen de bijdragen van Jimmy #67, een eenvoudige rechtsgeaarde lasser, en Graaf Bonhomme Yevgeni Podorkin #66, salonlinksmans pur sang, daar zijn boeken over vol te schrijven…

 35. 69

  In die zin zit ik dan weer goed op Sargasso. Als lassende arbeider kan ik op dit linkse forum wel een potje breken.

 36. 72

  @Jimmy Misschien heb je zelfs een Surinaamse oma, veel uurtjes met haar doorgebracht, wijze levenslessen en verhalen over de spin Ananti, en ben je een 2e generatie-immigrant die een leven voor zich heeft… met een heel ander perspectief dan die autochtoon Nederlandse aartsluie lollyzuigende patatruggeneratie Nix 1990-2010.

 37. 73

  @Mescaline

  Wie weet… Mijn opa van mijn vader’s kant was een groot liefhebber van inlandse vrouwen, zoals hij dat noemde.

  Maar…

  Misschien besta ik (en Sargasso) wel niet en is dit allemaal een grote simulatie, die zich aan jou openbaart.

  De vraag die jij jezelf du moment moet stellen; gebeurt dit allemaal echt? Waarom ben ik de enige afwijking? Is dit toeval?

 38. 74

  Kijk eens aan, daar was opeens dat perspectief weer in de picture.

  @YP, de patatruggen op de grond, veelzeggend capice. #72 // #37….

 39. 76

  Ach @Jimmy 73, Matrix-illusies kan ik goed mee leven.

  Enige afwijking, toeval, het bestaat. Had ik bij het invullen een bakkie pleur minder op gehad, dan zat ik misschien puntje naar rechts, binnen de lijntjes. Maar zoals het is, is het best goed. Vooral omdat je er daardoor een heel mooie #67 uitwrong. Een van de beste reacties van het jaar.

 40. 77

  Even nog mescaline…even nog iets verzinnen waardoor ik je uit de omkaderde rasters kan jagen…geduld

  Of niet.

 41. 79

  Iemand het ook opgevallen dat het midden en de onderste helft van het kompas voroal uit dromers en filosofen bestaat? Een samenleving is blijkbaar slechts met harde hand te leiden. De oplossing op rechts houdt langer stand dan die op links bovenin?

  Klinkt als muziek in de oren van de uberrationeel Sikbock, de anti-romanticus. Hij ‘weet’ dat het op grote schaal niet kan werken onder de nullijn. Liberalisme is een ideaal voor vrijdenkers, maar wordt gesmoord door de menselijke drang naar macht?

 42. 82

  Jazeker. Ik ben dromer.

  Ik ben Christelijk-links en autoritair opgevoed, dus dan word je vanzelf anti-autoritair rechts.

  Al zijn er ook plenty rechts-autoritaire dromers. Wat te denken van Filip Dewinter? Of die Poolse tweeling? Die dromen ook van een andere samenleving. Radicaal anders, dan waar ze in leven.

 43. 83

  Eeeh..ik geef het op.

  Laten we gewoon met z’n allen “de norm” vaststellen ja. Nu. Koel, zakelijk, moreel..whatever..daar “waarbinnen een samenleving kan/ moet functioneren”…en dan praten we gewoon nergens meer over…

  Wordt anders een rommeltje.

 44. 84

  @Jimmy,

  Maar je hoort er ook bij, tenslotte hang jij ook naar individuele vrijheid, ook in de zin een kleine overheid, net als de rest. Het veschil van mening zit vooral in hoe je voorzieningen regelt. Collectief (als groep) of meer met een marktmechanisme waar je gebruik maakt van een aantal neigingen (universele?? of toch Calvijn dwz cultuur gebonden) van de mens. Overigens moet je die collectiviteit onder het liberaal denkende gepeupel hier regionaal zoeken en niet zozeer bij een autoritaire centrale overheid, anders zouden we te toch vooral in de buurt van Stalin uit moeten komen.

  Ik zat onder de sigaar nog wat te denken dat de sameleving eigenlijk een soort van politieke fractal is. Maar ik mis het talent en de kennis om daar een samenhangend betoog van te breien. ;)

 45. 86

  Ik wil een zelfde kwadrantenstaatje met de landen van de wereld. Welk economiemodel hanteren ze/welke regeringsvorm.

 46. 90

  Tja..komt de aap na een jaar bloed-zweet-en-tranen reaguren eindelijk uit de mouw. En hij stond niet voor niets met zijn neus bijna in het vak van Stalin geparkeerd. Had al vermoedens.

  Maar ik lust hem rauw.

 47. 92

  Aha, @90 eindelijk ben je dan zover. Heb je het fijnmazige stokje gevonden om de hond te slaan ? Zeg maar boerenknuppel hoor, en hij is een dikke 5 punten groot hemelsbreed tussen ons beie. Want met je leuke “Stalin-vak” wil je me ergens heenduwen hè ? *hakken in zand, snuift in de gure wind, steekt pijp met Brandaris-Extra op, ober, een dubbele cognac*

 48. 93

  @su

  Ja, dank. Aandacht doet een ieder goed.

  Maar als klassevijand ben ik niet tegen je opgewassen. Jouw tegendeel in het diagram vereist een Thatcher.

  Dat zit er bij Jimmy niet in. Mijn klassevijand zal de vorm van een Jan Marijnissen of Melkert aan moeten nemen: links-autoritair. (Alhoewel, voor Paul Rosenmöller maak ik graag een uitzondering.)

  Misschien moet je (su) eens contact (lees: de degens) opnemen met Björn Roose’s weblog of de jongens van BitterLemon. Zij zijn toch rechtser en conservatiever – en aardige jongens ook hoor – dan ik en dus interessantere tegenstanders, in de zin van tegengestelde opvattingen.