1. 1

  De rechten voor de film over zijn leven zijn door ‘Hollywood’ gekocht. Michael Douglas gaat Peter Post spelen. Al Pacino krijgt een korte cameo als Johan Cruijff in de scene waarin beide in een tv-panel zitten. Frits Barend wil graag zichzelf spelen. De onderhandelingen hierover lopen nog.

 2. 4

  @3: met straffe wind in de rug, dat wel. Maar goed, Parijs-Roubaix winnen is geen kleinigheidje. En een fameuze ploeg als Raleigh leiden evenmin.

 3. 7

  jullie vergeten de TI Raleigh ploeg. Heeft iemand die wel eens zien fietsen? De TI Raleigh ploeg? 14 etappes in TdF…zowel (ploegen)tijd/berg/solo- en sprintetappes en in alle klassiekers meedoen, van Milaan tot RvVl tot LBL…

 4. 9

  Ik herinner mij nog heel goed de beroemde TI-Raleigh ploeg. Peter Post had een tactiek, en natuurlijk de renners, om overal bij te zitten. Altijd iemand in de kopgroep en die hield zijn benen stil: “Mijn kopman zit hierachter”. Bij de kopman hielden zij ook hun benen stil want “Wij hebben iemand vooraan”. Winnen dus.
  Ik herinner mij een koers waarbij een kopgroep, uiteraard met ‘postbodes’, weg was en het peloton daarachter werd voorafgegaan door twee andere postbodes, aan beide kanten van de weg, en maar kijken: ‘Jongens kom dan’. Geweldig.
  Post heeft ook verzonnen het laten ‘zwemmen’. Je laat in de laatste 20 km of zo een enkeling vooruitrijden en pakt hem pas in de laatste kilometer(s). Helaas is die tactiek gemeengoed geworden

 5. 10

  En Raleigh was natuurlijk ook vrij schaamteloos in het dopinggebruik. Desalniettemin mijn eerste en beste wielerherinneringen. Ooit wilde ik nog renner worden, nadat ik de Ventoux (vanuit Malaucene) op mijn 14e in 1.42:30 had beklommen…

 6. 11

  Hoho, die ultieme ploegentactiek kreeg (helaas, inderdaad) echter toch meer vorm bij panasonic vandyke, ten tijde van de breuk met Raas (superconflex). Bij Raleigh had je 8 kopmannen die stuk voor stuk allemaal koersen konden winnen in diverse disciplines: Raas (sprinten en Vlaamse koersen), Knetemann (tijdrit + eendagskoers), Kuiper (Tour en Roubaix). Zelfs meesterknecht Lubberding won ritten…er zat altijd wel iemand mee.

  En qua doping was er niks veranderd en zal er niks veranderen…pwepwawewen zei ie dan altijd (kon de –r niet zeggen)…

 7. 12

  Ben onder de indruk Hal, maar dé klim is natuurlijk vanuit Bédoin. Ik heb geen talent: 2:04, maar wel midden in de nacht onder de volle maan. Net voor zonsopgang bovengekomen. Geweldig. Was toen ook verliefd. Vergeet het nooit meer: 1985, maar ik was al een tijdje geen 14 meer.

 8. 13

  Kan iemand mij vertellen waarom wielrennen mooier of beter is dan voetbal? Of Post belangrijker dan Moelijn? Ja, ik zeik nog effe verder hoor. Waarom moet die Heijn nou ook ineens op Sargasso? De bal!

 9. 15

  @vandyke
  Dank je, die heb ik natuurlijk ook gedaan. Ben er een keer of 30 opgefietst. Ook na het van huis ernaartoe fietsen. Toen was ik helaas met een vriend die roeide en ik inmiddels student… Wel direct gestopt met roken. Maar vette klop kreeg ik.

  Bedoin heb ik op mijn 16e voor het eerst gedaan, iets onder 1.40 meen ik. Scheelt natuurlijk maar 100 meter hoogteverschil, maar dat eerste stuk door het bos is hardcore ;).

 10. 21

  @13: Ik vermoed dat jij niet wilt weten waarom Post belangrijker is dan Moulijn, anders had je dat al lang gelezen in de posts voor de jouwe.

  @9: Als je er eenmaal overal bijzit is het inderdaad makkelijk winnen ja. De moeilijkheid zat hem erin om daarvoor te zorgen! Helaas is de tactiek voor Post destijds ten onder gegaan aan de scheuring van de ploeg (toen Raas voor zijn eigen begon). De onderlinge rivaliteit betekende uiteindelijk de ondergang voor de ploeg van Post. Ik kan me nog herinneren hoe een ontsnapping in de Tour met een renner van Raas en een renner van Post er uiteindelijk toe leidde dat ze de derde renner in de kopgroep gewoon lieten wegrijden. Mart Smeets (die ik doorgaans niet kan pruimen), noemde ze toen ze om de 2e plaats gingen sprinten terecht knabbel en babbel.